Ingrediente
- 1 litru de lapte dulce
- 8 ouă
- 7 linguri de zahăr tos
- 1/2 sticluță de esență de vanilie
- 1 lingură de amidon alimentar (facultativ)
- 4 linguri cu vârf de zahăr (pentru ars/făcut caramel)
- Pentru decor
- căpșuni din dulceață
- frunze verzi
Mod de preparare
Zahărul (cele 7 linguri) se fierbe cu laptele până se topește, se adaugă esența de vanilie, se amestecă bine pentru uniformizare și apoi se lasă la răcit.
Într-o cratiță, mai degrabă largă, decât înaltă, se pun cele 4 linguri de zahăr. Se dă cratița la foc mic, să se topească zahărul, dar aveți grijă să nu se ardă, ci doar să se caramelizeze. Pentru aceasta, agitați ușor cratița și tapetați pereții ei cu zahărul caramelizat, până la înălțimea la care va ajunge laptele. După această operațiune, luați cratița de pe foc și lăsați-o la răcit. Veți auzi cum pocnește zahărul caramelizat, odată răcit.
Mixați bine cele 8 ouă, adăugați amidonul, apoi laptele răcit și omogenizați compoziția.
Turnați această compoziție în cratița cu zahărul caramelizat, după care puneți-o într-un vas mai mare, cu apă, la bain-marie. Introduceți vasele în cuptor, la foc mediu și lăsați-le acolo până ce compoziția se leagă bine. Această operațiune poate dura chiar și 90 de minute. Înainte de a opri focul, întețiți-l pentru câteva minute, după care opriți-l și lăsați vasele în cuptor, fără să-l mai deschideți, pentru ca toată căldura acumulată să poată rumeni crema.
Lăsați vasele în cuptor până la răcirea completă a preparatului. A doua zi, răsturnați pe un platou crema de caramel și ornați-o cu căpșuni din dulceață și frunze verzi. Fiecare porție va avea câte o căpșună. Se poate folosi și siropul din dulceață, pentru un plus de savoare.
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert crema de caramel cu dulceata de capsuni" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (22)
|