Desert cremsnit

Postat de RODIMUR in Prajituri
11 Sep 2017 | 7584 vizualizari
Desert cremsnit

O prăjitură foarte bună, care odinioară avea mare căutare. Astăzi nu se prea găsește prin cofetării, iar gospodinele preferă să facă prăjituri rapide, fără coacere și dacă se poate chiar fără aluat. Am folosit aluat de foietaj din comerț, pentru că nu m-a dezamăgit niciodată și pentru că nu aveam pregătit aluat fraged, iar pofta de a avea prăjitura pe masă era foarte mare... Pentru că prăjitura a ieșit destul de înaltă, nu am mai pus un strat de frișcă. De fapt, pe vremea copilăriei mele, cremșnitul era simplu, fără frișcă...

Ingrediente

  • 800 grame aluat de foietaj
  • 1 litru lapte dulce
  • 5 gălbenușuri
  • 200 grame amidon
  • 150 grame zahăr tos
  • 1 păstaie de vanilie
  • 150 grame de unt
  • zahăr pudră, pentru decor

Mod de preparare

Se amestecă ușor puțin lapte dulce (rece, dar fiert) cu amidonul, până se dizolvă.

Într-o cratiță (cu fund dublu, dacă se poate) se pune restul de lapte, în care se adaugă amidonul dizolvat, cele 5 gălbenușuri și zahărul. Se bate compoziția cu telul, până ce se uniformizează. 

Păstaia de vanilie se taie pe lung, se culeg semințele și se adaugă în compoziție.

Se dă cratița la foc mic și se amestecă întruna, până ce se îngroașă crema.

Când crema de vanilie s-a îngroșat, se ia cratița de pe foc și după ce se răcorește puțin, se încorporează untul (se poate folosi chiar și 200 grame de unt), până la uniformizarea totală.

Se pune o folie de plastic direct pe toată suprafața cremei, pentru a nu face crustă și se dă la frigider pentru 30 minute.

Între timp, se dimensionează foile de foietaj în raport cu tava pe care se va monta prăjitura (dacă sunt prea mici se întind cu sucitorul, folosind făină, pentru a nu se lipi).

Se rulează foaia pe sucitor, se întinde pe tava de copt, se înțeapă cu o furculiță, după care se pune în frigider pentru 20-25 minute. După acest interval de timp, se scoate tava cu foietajul din frigider și se dă la cuptor la foc potrivit.

Din când în când se verifică, iar dacă foietajul a crescut, se mai înțeapă cu furculița.

Se lasă tava în cuptor aproximativ 15 minute, până ce foietajul se rumenește frumos.

Se procedează la fel și cu cea de-a doua foaie de foietaj.

După ce s-au copt ambele foi, se așază o foaie pe fundul tăvii, se unge cu cremă de vanilie într-un strat uniform, după care se acoperă cu cea de-a doua foaie.

Se învelește prăjitura cu o folie de plastic și după ce s-a răcit, se dă la frigider până a doua zi, când se scoate, se presară zahăr pudră și se taie în formele dorite.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cremsnit" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert cremsnit Duo

Postat de merisor67

Desert cremsnit Duo

Mai întâi pregătim cremele. Mixăm gălbenușurile cu un praf de sare, apoi cu zahărul până devin cremoase. Le diluăm apoi cu 100 ml lapte rece și adăugăm amidonul....

Citeste continuarea

Desert altfel de cremes

Postat de mirela0911

Desert altfel de cremes

Crema de vanilie: intr-o cratita de inox cu fundul dublu se pun ouale, zaharul si zaharul vanilat. Se amesteca bine, apoi se adauga amidonul si se omogenizeaza. Se toarna laptele fierbinte peste...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.09.2017, 20:56
wow,chiar as servi acum si eu
la 11.09.2017, 21:02
Îmi pare rău, acum nu mai am... Am făcut prăjitura asta în urmă cu vreo două săptămâni, înainte de a pleca prima dată la Iași, dar abia acum mi-am făcut puțin timp ca s-o postez...
la 11.09.2017, 21:25
la 11.09.2017, 21:41
buna buna
la 11.09.2017, 21:47
Si din asta de ce nu ne-ai adus, aud?

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking