Desert Dobos

Postat de andaoana in Prajituri
25 Iul 2017 | 3817 vizualizari
Desert Dobos

De ceva vreme am vrut sa pregatesc un dobos, dar imi era groaza sa fac foile. La Simona noastra draga, am gasit o reteta de dobos cu foi coapte in tava. Vreau sa va spun ca au iesit super bine, data viitoare vor iesi si mai bine. A fost o prajitura dulce, dar foarte gustoasa. A fost apreciata de toti invitatii la ziua Oanei.  Am facut portie dubla si am facut foarte bine pentru ca altfel nu imi ajungea. Multumesc Simona!    

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 6 oua
  • 1 praf de sare
  • 120 gr zahar
  • 120 gr faina
  • 40 gr unt
  • Pentru crema:
  • 3 oua
  • 200 gr zahar
  • 200 gr ciocolata 80 % cacao
  • 1-2 linguri esenta de rom
  • 1-2 linguri unt
  • 250 gr unt gras 80%
  • 2 linguri cacao
  • Pentru caramel:
  • 1 cescuta zahar
  • 1 cescuta apa
  • 1 lingura esenta rom

Mod de preparare

Pentru foi:

Albusurile le batem cu un praf de sare. Adaugam zaharul si continuam mixarea pana obtinem o bezea.

Untul il topim si il racim, iar cand este rece frecam galbenusurile adaugand treptat untul.

Galbenusurile se adauga peste bezea si se mixeaza pana la incorporare.

Se adauga faina si se amesteca cu o spatula cu miscari de jos in sus usor ca sa scoatem cat mai putin aer din albusuri.

 Se imparte compozitia in doua parti aproximativ egale si se pune in cele doua tavi mari ale aragazului, tapetate cu hartie de copt.

Se uniformizeaza aluatul de foi si se coc la 170-175 grade C, pentru 15 minute.

 Dupa ce s-au racit se indeparteaza hartia de copt si se taie fiecare foaie in trei parti egale.

 Pentru crema:

 Ouale impreuna cu zaharul si romul, le punem pe baie de aburi, amestecam continuu pana se topeste zaharul. Dupa dizolvarea zaharului, mixam ouale.

Separat se topeste ciocolata cu 1 lingura unt. Cand este rece, o adaugam peste amestecul de oua, treptat mizand continuu.

Inr-un castron, separat, mixam untul impreuna cu cacao. Untul trebuie sa fie la temperatura camerei. Adaugam treptat in unt, crema de ciocolata pana cand terminam de incorporat tot.

Crema o punem la frigider pentru maxim 30 minute.

 Pentru caramel:

Zaharul, apa si romul le-am pus intr-un ibric pe foc mic. Amestecam din cand in cand, iar cand siropul incepe sa se lege si sa scada, stam langa el si amestecam in continuu. Va incepe sa se coloreze, iar cand are culoarea chihlimbarului, oprim focul. Luam o parte dintr-o foaie de aluat copt si turnam caramelul pe ea. Cand inca este cald caramelul, taiem in formele dorite (eu am taiat triunghiuri mici ). Lasam deoparte si asamblam.

 Asamblare:

Pe un platou, asezam prima foaie, o ungem cu crema (crema o impartim cam egal) si nivelam. Punem crema si peste ultima foaie si asezam bucatile cu caramel.

 Se pune la frigider cel putin pentru cateva ore.

 Este minunat.

  

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert Dobos" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (13)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Desert tort Dobos

Postat de Oana

Desert tort Dobos

Foi : Separa albusurile de galbenusuri. Pune un praf de sare peste albusuri si mixeaza pana se intaresc. Adauga apoi treptat jumatate din zaharul pudra si mixeaza pana obtii o bezea tare. Mixeaza...

Citeste continuarea

Desert Tort Dobos

Postat de Oana

Desert Tort Dobos

Foi : Separa albusurile de galbenusuri. Pune un praf de sare peste albusuri si mixeaza pana se intaresc. Adauga apoi treptat zaharul pudra, pana obtii o bezea tare. Pune apoi cate un galbenus de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.07.2017, 11:31
Delicioasă! O prăjitură pe care va trebui să o fac și eu, într-o zi...
la 25.07.2017, 11:38
Delicios, chiar daca-i un pic migalos...
la 25.07.2017, 11:39
la 25.07.2017, 11:48
Ce bun!
la 25.07.2017, 12:27
super

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking