Desert dulceață de zmeură întreagă

Postat de oanapl in Dulceata / Gem
31 Iul 2017 | 4467 vizualizari
Desert dulceață de zmeură întreagă

Bunica mea era cea care pregătea dulceață de zmeură. Ea o fierbea mult, pentru a rezista cât mai mult timp si devenea ca un gem, iar boabele de zmeură se striveau. Anul acesta m-am gândit să încerc să fac dulceață de zmeură pe care să o fierb puțin, astfel încât să rămână întregi boabele. Pentru a rămâne întregi este indicat să se fiarbă o cantitate cât mai mică. Eu am fiert dulceața în 2 tranșe a câte 1.5 kg. Mai jos am trecut cantitățile folosite pentru ambele tranșe. Pentru această rețetă m-am inspirat de la Oana care explică foarte frumos și clar pașii rețetei. Sper să reziste cât mai mult timp dulceața mea. Revin cu impresii peste câteva luni când voi consuma dulceața.

Ingrediente

  • 3 kg zmeură
  • 2.5 kg zahăr
  • 450 ml apă
  • 2 lamai

Mod de preparare

Așezi zahărul într-o oală largă cu pereți mai înalți (dulceața se umflă la fiert) si îl umezești cu apă rece (150 ml de apă la 1 kg de zahăr). Tot acum storci și zeama de la lămâie si o torni peste zahărul umectat din oală. Zeama de lămâie previne cristalizarea, pe lângă faptul că va ajuta la păstrarea culorii frumoase a fructelor. Așezi oala la foc iute si urmărești ca zahărul să se dizolve și să fiarbă siropul. Îl lași la fiert 5-6 minute (la foc iute) – timp cronometrat din momentul în care fierbe în masă, nu de când ai pus oala pe foc.

Faci testul cu picăturile de sirop pe o farfurioară, la temperatura camerei. Când siropul a fiert suficient si s-a legat (fără să devină gălbui-caramelizat), adaugi boabele de zmeură. În prima fază, ele plutesc la suprafața siropului fierbinte. Le apeși delicat cu ligura de lemn ca să fie cuprinse bine de sirop. Păstrezi focul iute sub oală.
Când începe să clocotească, reduci focul sub oală și culegi spuma care s-a format la suprafață. Cronomentrezi 15 minute din acest moment.
După scurgerea acestui timp, oprești focul, tragi oala deoparte si o acoperi imediat cu un ștergar curat de bucătărie, bine udat cu apă rece și stors. Lași dulceața să se răcească complet. Acesta este timpul necesar ca boabele de fruct să absoarbă soluția de zahăr din jur și să se confieze. 

Speli și sterilizezi borcanele și capacele lor. Umpli borcanele, le înfiletezi capacele si gata. Mie mi-au iesit 8 borcane 400 ml de dulceață.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert dulceață de zmeură întreagă" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Dulceata de pepene galben cu piersici si caju

Postat de andaoana

Dulceata de pepene galben cu piersici si caju

Pepenele l-am curatat de coaja si l-am taiat in cubulete destul de mici . Piersicile le-am spalat cu periuta ,sa nu ramana nici urma de puf , si le-am taiat si pe ele in felii subtiri. Am pus...

Citeste continuarea

Coulis de capsuni

Postat de AlexTeacher

Coulis de capsuni

Adaugati anasonul stelat, boabele de cardamon, batonul de scortisoara, bobitele de ienibahar, coaja de portocala, fulgii de chilly si pastaia de vanilie intr-un infuzor;...

Citeste continuarea

Comentarii

la 31.07.2017, 21:53
la 31.07.2017, 21:57
O, ce mult îmi place zmeura...!
la 31.07.2017, 22:03
Ce mi-as infinge putin lingurita in borcan! Deliciu total!
la 01.08.2017, 00:47
Un deliciu
la 01.08.2017, 08:09

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking