Desert ecleruri cu vanilie, ciocolata, unt de arahide si sos caramel

Postat de ancutsa in Dulciuri
7 Apr 2019 | 1569 vizualizari
Desert ecleruri cu vanilie, ciocolata, unt de arahide si sos caramel

Zilele trecute am pregătit ecleruri. Pentru cremă am folosit lapte de orez de la Sano Vita, apoi am împărțit crema în trei, pentru a experimenta diverse arome: vanilie, ciocolată și unt de arahide. Eu am avut unt de arahide de la Sano Vita, care mi-a plăcut mult pentru aroma intensă – acea aromă de arahide măcinate, pe care le foloseam mai demult ca să decorez checurile înainte de a le da la cuptor, obțineam o crustă gustoasă, crocantă. La final le-am decorat cu sos caramel făcut cu zahăr brut din trestie de zahăr Sano Vita.

Ingrediente

  • Pentru ecleruri:
  • 500 ml apă,
  • 200 ml ulei,
  • 284 g făină albă,
  • 4 ouă M,
  • 1 vârf de cuțit sare,
  • 1 plic praf de copt,
  • Pentru creme:
  • 2 gălbenușuri,
  • 400 ml lapte de orez Sano Vita,
  • 3 linguri făină,
  • 1 plic zahăr vanilat Bourbon,
  • 50 g unt moale,
  • 50 ml frișcă lichidă,
  • în plus: un vârf de cuțit coajă de lămâie ținută în zahăr la borcan,
  • o linguriță unt de arahide Sano Vita,
  • 50 g ciocolată neagră,
  • Pentru sosul caramel:
  • 6 linguri zahăr brut din trestie de zahăr Sano Vita,
  • 50 g unt,
  • 80 ml lapte condensat,
  • Pentru decor:
  • 150 ml frișcă lichidă

Mod de preparare

 

Se începe mai întâi cu sosul caramel, pentru că necesită timp pentru răcire și îngroșare. Așadar, pentru sosul caramel: într-un ibric mai mare se topește zahărul brut, mișcând ibricul, rotindu-l (nu se amestecă în el cu lingura sau altceva), astfel încât să nu se ardă zahărul. Când s-a topit, se adaugă untul, se pune înapoi pe foc, se mișcă ibricul până se topește untul, apoi se adaugă și laptele condensat și se mai fierbe cam 4 minute. Se dă de pe foc, se lasă la răcit. După ce s-a răcit bine, se toarnă într-un borcan și se dă la frigider două ore, veți vedea că se va mai îngroșa.

 Eclerurile:

Se pun la fiert apa cu uleiul și un praf de sare. Când fierbe apa, se adaugă făina, se amestecă energic, apoi se dă crăticioara de pe foc și se continuă amestecarea, până se omogenizează. Se lasă la răcit o oră, se adaugă un vârf de cuțit de sare, praful de copt și ouăle, unul câte unul, amestecând cu mixerul acum, pentru o omogenizare bună.

Se umple un pos și se formează ecleruri, cu dui stelat sau fără dui, într-o tavă pregătită cu hârtie de copt.

Se umezesc cu apă, îndreptând moțurile, să nu se ardă.

Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, 10 minute, ca să se umfle, apoi se scoate tava, se înțeapă eclerurile cu grijă, astfel încât să iasă aerul din ele și să nu rămână crude înăuntru și se dă tava înapoi la cuptor încă 15 minute la foc mic. Fiecare tavă va sta la cuptor în total 25 de minute. Se scot eclerurile pe o altă tavă și se lasă la răcit.

 Cremele:

Într-o crăticioară se amestecă 2 gălbenușuri împreună cu laptele de orez, zahărul vanilat Bourbon și făina, bătând cu un tel, pentru a aera compoziția. Se fierbe amestecul pe foc mic, până se îngroașă ca o budincă, amestecând mereu, să nu se lipească. Crema este gata în aprox 10 minute. Se dă de pe foc, se lasă la răcit aprox 30 de minute, se adaugă untul și frișca lichidă și se bate cu mixerul maxim un minut până se omogenizează.

 

Se dă deoparte câte 3 linguri din crema de vanilie în două boluri: într-unul se adaugă unt de arahide, în celălalt, ciocolată neagră topită. Se amestecă bine.  În crema de vanilie rămasă în castronul mare, se adaugă un vârf de cuțit de coajă de lămâie ținută în zahăr la borcan, pentru o aromă delicată.

 Montare și decor:

Într-un vas înalt, se bate frișca lichidă cu mixerul, până devine consistentă, mătăsoasă.

După ce s-au răcit eclerurile și cremele, se taie fiecare ecler în două, se umple cu cremă, frișcă și se stropesc cu sosul caramel.

 

Timp de pregătire: aprox 3 h

Timp de gătire: 1 h  15 min

Porții: 15

 

Poftă Bună!

 

Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/04/ecleruri-cu-vanilie-ciocolata-unt-de.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert ecleruri cu vanilie, ciocolata, unt de arahide si sos caramel" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Cozonac floare cu Finetti

Postat de Bianca20

Cozonac floare cu Finetti

   Drojdia se amesteca cu 100 ml. din lapte si cu 4-5 linguri de faina. Aluatul rezultat, destul de moale, se acopera si se lasa la crescut. Odata ce si-a dublat volumul, se amesteca...

Citeste continuarea

Desert ciocolata de casa cu fructe uscate

Postat de merisor67

Desert ciocolata de casa cu fructe uscate

Măsurăm cantitățile ingredientelor și le punem în boluri separate. Untul de cacao, fiind solid, ca un săpun de casă, îl dăm pe răzătoare și îl punem într-un vas....

Citeste continuarea

Comentarii

la 07.04.2019, 22:01
delicioase!
la 07.04.2019, 22:09
Ce ecleruri delicioase și aromate...!
la 07.04.2019, 22:21
la 07.04.2019, 23:40
la 08.04.2019, 07:45

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking