Desert fursecuri cu scortisoara

Postat de RODIMUR in Dulciuri
3 Mai 2017 | 2698 vizualizari
Desert fursecuri cu scortisoara

Aceste prăjituri cu scorțișoară sunt specifice țărilor nordice care le prepară de Crăciun. Rețeta mea este mult diferită de a lor și eu le prepar la diferite ocazii, glazurate cu ciocolată albă sau neagră și decorate frumos. Inspirația este nordică, doar prin ingredientul "scorțișoară". Pe baza experienței acumulate și a altor încercări, sau interferențe, rețeta este în mare parte, prin improvizațiile aduse, "creația" mea și mă bucur de fiecare dată când mai pot să o îmbunătățesc cu ceva, așa cum fac adeseori în bucătarie. Evident, de Crăciun, au prioritate figurinele cu: brăduți, steluțe, lună și inimioară, iar la celelalte ocazii mai folosesc și celelate figurine sub formă de pește, sau de soare. Ca la majoritatea prăjiturilor pe care le fac, am improvizat și inventat mult, iar prin experiența îndelungată în prepararea prăjiturilor, am ajuns să realizez acest produs pe care mulți îl consideră delicios. Iată de ce le numesc "Delicii cu scorțișoară"!

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 1 pachet unt (200 grame)
  • 2 ouă
  • 200 grame zahăr tos fin
  • 1 linguriță de bicarbonat stins cu oțet
  • 1 plic vanilie
  • esență de rom (o jumătate de flacon)
  • 2 lingurițe de scorțișoară (praf)
  • 500 grame făină albă
  • Pentru decor:
  • 100 grame ciocolată menaj albă
  • 100 grame ciocolată menaj neagră
  • bombonele decorative (diferite feluri)
  • 2 linguri ulei (pentru topirea ciocolatei)
  • făină pentru planșetă

Mod de preparare

Se amestecă untul topit, ouăle și zahărul, până se dizolvă. Se adaugă bicarbonatul stins cu oțet, esența de rom și apoi făina. Se face un aluat consistent care se învelește într-o folie de plastic (pungă de unică folosință) și se pune în frigider pentru câteva ore. De la scorțișoară, aluatul va avea o culoare bej spre maroniu.

După repausul recomandat, se scoate aluatul întărit din frigider, se porționează și fiecare porție se întinde cu sucitorul pe planșeta presărată cu făină, într-un strat de 5-6 milimetri grosime.

Cu formele din plastic (trecute în prealabil prin făină) se decupează în aluat figurinele dorite, se așază în tava prevăzută cu hârtie de copt și se dă la cuptor, la foc potrivit, timp de 12-14 minute.

Figurinele se scot din cuptor când s-au rumenit foarte puțin pe fund. Ele sunt molcuțe, dar se vor întări când se vor răci.

Ciocolata menaj albă se răzuie fin într-un vas și se topește cu o lingură de ulei la bain-marie (la fel se va proceda și cu ciocolata neagră). Cu o linguriță, sau cu o paletă mică se decorează figurinele cu ciocolata albă topită, peste care se vor presăra bombonelele decorative, după care se lasă puțin să se întărească decorul. Când se termină ciocolata albă, se va topi și cea neagră și se va proceda la fel pentru decorarea figurinelor.

Se păstrează în cutii sau platouri închise (ca să rămână fragede) la o temperatură scăzută (nu neapărat în frigider).

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert fursecuri cu scortisoara" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (26)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert fursecuri de Craciun portugheze (Broas)

Postat de cristeena20

Desert fursecuri de Craciun portugheze (Broas)

E foarte important sa urmam instructiunile de confectionare, mai ales timpul de coacere, deoarece nu vrem fursecuri prea tari, sau prea arse. Intr-o cratita punem apa, uleiul de masline, sare,...

Citeste continuarea

Desert nuci cu ciocolata in aluat si crema de nuci

Postat de merisor67

Desert nuci cu ciocolata in aluat si crema de nuci

Mai întâi topim ciocolata. Rupem ciocolata în bucăți mici, pe care le adăugăm într-un vas, pe foc, împreună cu laptele. Amestecăm intens până se topește...

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.05.2017, 21:03
Bune si aromate!
la 03.05.2017, 21:03
Ce dragute sunt!
la 03.05.2017, 21:09
Vă mulțumesc pentru aprecieri! Mă bucur foarte mult că vă plac!
la 03.05.2017, 21:13
la 03.05.2017, 21:14
Mulțumesc, Motănel!

Vezi toate comentariile (26)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking