Desert fursecuri cu serbet

Postat de RODIMUR in Dulciuri
29 Aug 2018 | 7182 vizualizari
Desert fursecuri cu serbet

Acestea sunt prăjiturile copilăriei mele. Mămica le făcea de Crăciun, pe când eram mici, dar nu le glazura cu ciocolată. Îmi plăceau foarte mult, pentru că aveau un gust tare bun...Peste ani, am întrebat-o de rețetă și cum n-o găsea, am făcut un aluat fraged și am preparat fursecurile, pe care le-am umplut cu șerbet și le-am decorat. În urmă cu câțiva ani, decorul era mai complicat, dar acum doar le-am glazurat cu ciocolată, gândind că e destul așa. (Ultima poză postată aici, făcută în urmă cu mulți ani, când nu eram bucătăraș, arată cum decoram odinioară, fursecurile cu șerbet). De regulă, fac astfel de fursecuri iarna, cu condiția să găsesc șerbet, un ingredient foarte bun, dar care se găsește mai greu. Acum am preparat fursecurile, deși este prea cald, pentru că tocmai am găsit șerbet (din fericire!) și mi-era dor de gustul lor... Din ingredientele de mai jos mi-au ieșit 46 de fursecuri și la urmă mi-au mai rămas cam câte 2 lingurițe din fiecare borcănel de șerbet.

Ingrediente

  • 200 grame de unt
  • 150 grame de zahăr tos fin
  • 2 ouă
  • 1 plic de vanilie
  • 1 lingură de esență de rom
  • 550 grame de făină albă
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1 borcănel de șerbet de vanilie (200 grame)
  • 1 borcănel de șerbet de lămâie (200 grame)
  • 1 borcănel de șerbet de trandafiri (200 grame)
  • făină albă pentru modelat
  • Pentru decor:
  • 40 de grame de ciocolată menaj, cu lapte
  • 2-3 linguri de ulei pentru topit ciocolata

Mod de preparare

Se mixează untul cu: zahărul tos fin, ouăle, vanilia și esența de rom, până ce se omogenizează compoziția. Când zahărul s-a dizolvat, se adaugă și făina albă, amestecată cu praful de copt. Se frământă puțin, iar când aluatul devine elastic și nelipicios, se pune într-o folie alimentară și se aplatizează. Se dă aluatul la frigider pentru cel puțin o jumătate de oră, ca să se întărească. 

Când aluatul s-a întărit, se scoate din frigider și pe planșeta înfăinată se întinde o foaie cu grosimea de 5 mm. Cu o formă sau cu un păhărel cu gura mică, se decupează fursecurile din aluat și se pun în tavă, pe hârtie de copt.

Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce fursecurile se usucă. Nu trebuie ca fursecurile să se rumenească, ci doar să se usuce și să rămână albe.

Când fursecurile s-au uscat, se scot din cuptor și se lasă să se răcorească.

Când s-au răcorit, se cuplează fursecurile, două câte două, înainte de a le umple, pentru că în cuptor, crescând, ele nu și-au păstrat forma perfect rotundă, așa că trebuie potrivite.

Se umplu fursecurile cu șerbet și se lipesc, după care se dau puțin la frigider, ca să se întărească șerbetul.

Între timp, se pregătește ciocolata pentru glazură. Se topește ciocolata răzuită, cu 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui, la bain-marie.

Când șerbetul s-a întărit și fursecurile s-au lipit, se scot din frigider și se decorează cu ciocolată topită.

Fursecurile cu șerbet se păstrează într-un vas închis ermetic, la răcoare, până ce se epuizează.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert fursecuri cu serbet" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (20)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Clatite cu mere caramelizate

Postat de simona72

Clatite cu mere caramelizate

Pentru aluatul de clatite: se amesteca faina cu drojdia. Ouale se bat cu un tel ca pentru omleta, se adauga zaharul,sarea si extractul de vanilie. Peste ouale batute se adauga faina, se amesteca...

Citeste continuarea

Tort de clatite cu crema de vanilie si dulceata de capsuni

Postat de Pungasa_Rogue

Tort de clatite cu crema de vanilie si dulceata de capsuni

Crema de vanilie: Se pun oul, zaharul, laptele, esenta de vanilie si amidonul intr-un tuci si se mixeaza pana cand se omogenizeaza compozitia, apoi se adauga untul si se pune tuciul la foc,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 29.08.2018, 20:53
ti-au iesit foarte frumoase si sigur sunt delicioase
la 29.08.2018, 20:58
Mulțumesc, Ina! Da, sunt foarte bune și-mi plac mult, numai că le fac doar atunci când găsesc șerbet...
la 29.08.2018, 21:03
Ce frumoase si festive sunt! Mi-au placut mult!
la 29.08.2018, 21:04
Tare bine arata! As servi vreo 2-3 mâine la cafea
la 29.08.2018, 21:09
Cred ca sunt tare bune! Iar umplutura aceea roz sigur e serbetul de trandafiri!

Vezi toate comentariile (20)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking