Desert Globulete dulci

Postat de ancutsa in Prajituri
20 Dec 2019 | 2544 vizualizari
Desert Globulete dulci

Globulețe cu straturi de blat de vanilie și cremă de cafea,  îmbrăcate în glazură oglindă și decorate cu ornamente din zahăr. "Bunatati pentru Craciun"

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 5 ouă,
  • Un praf de sare,
  • 1 linguriță vanilie Bourbon pudră,
  • 5 linguri ulei,
  • 5 linguri făină albă,
  • 5 g praf de copt,
  • 5 ml îndulcitor,
  • Pentru însiropat:
  • 150 ml apă,
  • 1 linguriță cafea măcinată,
  • Pentru crema de cafea:
  • 125 g cremă mascarpone,
  • 125 g frișcă lichidă,
  • 1 linguriță cacao neagră,
  • 40 g ciocolată cu lapte,
  • 8 g ness,
  • 2 linguri cafea,
  • Pentru crema albă:
  • 125 g cremă mascarpone,
  • 100 ml frișcă lichidă,
  • Pentru glazura oglindă:
  • 60 ml apă,
  • 60 g zahăr tos,
  • 100 ml lapte condensat,
  • 100 g ciocolată albă,
  • 5 g gelatină + 2 linguri apă rece,
  • coloranți alimentari pudră naturali (câte o jumătate de linguriță: orange, albastru, verde, galben),
  • Pentru decor:
  • Ornamente de zahăr, după gust,
  • Fulgi de cocos, după gust,
  • 60 g ciocolată cu lapte

Mod de preparare

 

Blatul:  se bat spumă, cu mixerul, albușurile cu un praf de sare.

În alt castron se bat gălbenușurile, cu mixerul, cu uleiul, se adaugă vanilia pudră, îndulcitorul, praful de copt și făina, apoi se încorporează treptat spuma de albușuri, omogenizând.

Se toarnă într-o tavă de copt pregătită cu hârtie de copt și se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, până trece testul scobitorii (12-15 min, în funcție de cuptor).

Se lasă la răcit, apoi se decupează cercuri de diferite dimensiuni, eu am ales forme cu diametru de 6,5 cm, respectiv 3,5 cm.

 

Pentru însiropat:  se toarnă 150 ml apă clocotită într-o cană cu o linguriță de cafea măcinată, se amestecă, se lasă la răcit și se strecoară.

 

Crema de cafea: se bate crema mascarpone împreună cu frișca lichidă, cu mixerul, până se obține o cremă fermă. Se adaugă ciocolata cu lapte topită pe baie de abur și răcită, apoi cacaoa neagră, nessul și două linguri de cafea, se omogenizează.

 

În continuare, pentru ca glazura oglindă să adere frumos pe orice desert, avem nevoie de o cremă albă. Aceasta se prepară amestecând crema mascarpone cu frișca lichidă, până obținem o consistență plăcută, ușor moale.

 

Odată pregătite cele mai sus, continuăm cu glazura oglindă.

Glazura oglindă:  se pune gelatina la hidratat într-un bol cu 2 linguri de apă rece.

Separat, se fierb pe foc mic, într-o crăticioară, apa cu laptele condensat și zahărul, până se topește zahărul (maxim 2 minute). Se dă de pe foc, se toarnă într-un castron din sticlă în care am mărunțit ciocolată albă.

Veți avea nevoie de un termometru acum.

Când temperatura amestecului scade sub 50 de grade, se adaugă gelatina și se amestecă bine. Acum, mai întâi se dizolvă coloranții alimentari pudră (orange, galben, albastru, verde) în câte o linguriță de apă fierbinte. Apoi se repartizează glazura, în 4 castronele, în mod egal, pentru a amesteca.

 

Pasul următor constă în montare și decor și este ceva mai alert. Dacă sunteți sprinteni de regulă, la prăjiturit, puteți monta globulețele cât timp se răcește glazura oglindă. Dacă aveți emoții, atunci pregătiți mai întâi globulețele, iar apoi pregătiți glazura, după care vă luați o mică pauză!

 

Montare: dacă aveți tavă de copt pentru brioșe cu formă rotundă ce ar putea fi folosită drept globulețe, folosiți-o. Eu, însă, nu am avut, așa că a trebuit să improvizez. Și cum nu întotdeauna avem de unde să cumpărăm repede o formă, ori mie îmi vin ideile noaptea, iar a doua zi deja abia aștept să încep să creez și să inventez, m-am învățat să mă descurc cu ce am la îndemână. Așadar, eu am folosit niște forme din plastic pe care le aveam pentru aperitive.

Se însiropează delicat cercurile din blatul de vanilie.

Apoi într-o formă din plastic ce va fi jumătatea unui globuleț, se pune în ordinea următoare: folie alimentară, după care se unge bine cu un strat din crema albă, se așază un cerc de 3,5 cm diametru, un strat din crema de cafea, apoi un cerc de 6,5 cm diametru. Aceasta este o jumătate, deci vom obține 10 jumătăți (pentru 5 globulețe). Se dau la congelator imediat, pentru 10 minute.

 

Decor:  când glazura a căpătat consistența mierii, se poate turna peste globulețe! Fără frică, lin, cu mișcări circulare, pornind din mijloc. Se decorează cu ornamente de zahăr și fulgi de cocos. Pe cel de-al cincilea globuleț am ales saă-l îmbrac în ciocolată cu lapte, topită și răcită.

 

 

Porții: 5

Timp de pregătire: 2h

Timp de gătire: 20

 

 

Poftă Bună!

 

Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:  https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/12/globulete-dulci.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert Globulete dulci" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (23)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert cheesecake cu capsuni si ciocolata

Postat de oanapl

Desert cheesecake cu capsuni si ciocolata

Blat: Se măruntesc biscuiții într-un robot / blender, se adaugă untul topit și se amestecă puțin, până se încorporează bine. Se pune o formă cu pereți detașabili...

Citeste continuarea

Desert tarta Urside

Postat de ancutsa

Desert tarta Urside

  Pentru blat: se bat cu mixerul albuşurile cu un praf de sare, apoi se adaugă zahărul, amestecând până se obţine o bezea consistenta, dar nu tare. Apoi se adaugă praful...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.12.2019, 22:35
la 20.12.2019, 22:40
Dragute!
la 20.12.2019, 22:44
Ce frumusele si delicioase sunt globuletele tale!
la 20.12.2019, 22:44
la 20.12.2019, 22:45
Dragute globuletele astea, iau si eu 4 sa-mi termin bradul de ornat

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking