Prajitura cu crema de vanilie si frisca

Postat de merisor67 in Prajituri
13 Dec 2013 | 29062 vizualizari
Prajitura cu crema de vanilie si frisca

Stiu ca pare a fi "Alba ca zapada", dar cum eu nu prea respect intocmai o reteta,stiuta sau citita si mai mereu imi pun amprenta inlocuind sau adaugand alte ingrediente, am denumit-o simplu "Prajitura cu crema de vanilie si frisca". Este o prajitura cu un gust intens de vanilie, fara lamaie sau alte arome. Trebuie sa specific de la inceput ca eu am folosit albusurile la o alta prajitura. Am vrut sa specific din start, pentru a nu exista intrebarea: "si cu albusurile ce facem?". :)

Ingrediente

  • Pentru 4 foi:
  • 2 galbenusuri
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri lapte
  • 6 linguri apa minerala
  • 12 linguri ulei
  • 1 lingurita sare
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 plic praf de copt
  • 1 varf lingurita bicarbonat
  • 800 gr faina
  • Pentru crema:
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri gris
  • 8 linguri faina
  • 6 linguri zahar
  • 1,200 L lapte
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 250 ml frisca lichida
  • 1/2 lingurita sare
  • 200 gr unt

Mod de preparare

Pentru cele patru foi de aluat procedam in felul urmator: separam albusurile de galbenusuri si frecam galbenusurile cu sarea, zaharul si zaharul vanilat pana devin spumoase(eu folosesc o lingura de lemn).

Apoi adaugam pe rand: uleiul, laptele si apa minerala si introducem mixerul in functiune pentru ca vom incepe sa incorporam faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul.

Mixam pentru inceput la treapta inferioara, punand cate putin din faina, apoi la o treapta mai mare, iar cand se ingroasa aluatul, eliminam mixerul si amestecam cu mainile infainate.

Incetam sa punem faina atunci cand aluatul nu mai este lipicios, dar avem grija sa nu fie prea tare, trebuie sa iasa un aluat putin elastic si usor de intins.

Acoperim aluatul cu o folie si il lasam sa se odihneasca pana cand pregatim crema.

Pentru crema punem intr-un vas cele 4 galbenusuri impreuna cu zaharul si sarea si le frecam bine, apoi le diluam cu putin lapte rece, adaugam grisul, faina si diluam in continuare cu lapte rece atat cat sa se omogenizeze bine totul.

Restul de lapte il incalzim usor pe foc si adaugam peste el compozitia rezultata, mestecand continuu pentru a se omogeniza bine totul.

Fierbem crema la foc mediu mestecand continuu pentru a nu se lipi, iar cand atinge punctul de fierbere ridicam vasul de pe foc, incorporam imediat untul taiat bucatele si adaugam esenta de vanilie.

Acoperim vasul cu o folie si il lasam la rece. Punem folie pentru a nu se forma crusta la suprafata cremei( eu mai amestec din cand in cand in crema pana la racirea definitiva)
Intre timp mixam si frisca impreuna cu zaharul vanilat si o dam la rece.
Ne intoarcem la pregatirea foilor.
Impartim aluatul in 4 parti aproximativ egale.
Ungem dosul tavii cu putin ulei(eu am folosit o tava de 36/40 cm).
Ungem masa cu putin ulei, la fel si sucitorul si intindem prima foaie de aluat, cat dimensiunea tavii. 
Rasucim aluatul pe sucitor si il transferam pe tava.
Introducem tava in cuptor si coacem foaia pentru 5 minute la 180 grade.
Eu nu obisnuiesc sa preincalzesc cuptorul, de aceea pentru prima foaie timpul este de 5 minute, apoi pentru celelalte se reduce la 3 minute.
Procedam asa si cu celelalte foi, apoi le lasam sa se raceasca bine si asamblam prajitura.
Spalam bine tava si o stergem, asezam o folie in interior(optional pentru a se inmuia mai repede foile).
Incorporam frisca in crema racita si omogenizam bine.
Punem prima foaie in tava, intindem peste ea 1/3 din crema, asezam a doua foaie si presam usor, acoperim iar cu 1/3 din crema si tot asa pana la ultima foaie care ramane neacoperita. 
Presam usor ultima foaie sa se niveleze bine prajitura, acoperim tava cu folie, punem peste prajitura o greutate si o dam la rece.
 O lasam cateva ore si o portionam, eu am lasat-o de seara pana dimineata.
Ornam cu zahar pudra.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu crema de vanilie si frisca" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (44)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de prajitura cu mere, nuci caramelizate si mascarpone

Postat de oanapl

Reteta de prajitura cu mere, nuci caramelizate si mascarpone

Iata cum se prepara Reteta de prajitura cu mere, nuci caramelizate si mascarpone Se spală și se curătă merele. Se taie felii subțiri. Se tapetează o tavă (30x17cm) cu hârtie...

Citeste continuarea

Reteta de prajitura cu inimioare si crema de zmeura

Postat de oanapl

Reteta de prajitura cu inimioare si crema de zmeura

Iata cum se prepara Reteta de prajitura cu inimioare si crema de zmeura Se mixează untul cu zahărul alb și zahărul brun (măcinat), cu ajutorul unui mixer, până se obține o...

Citeste continuarea

Comentarii

la 13.12.2013, 13:57
la 13.12.2013, 13:58
buna praji
la 13.12.2013, 14:00
ce bine arata!!
la 13.12.2013, 14:02
Vaaai ce prajitura buna tu Meri!!
la 13.12.2013, 14:05
Multumesc, fetele!

Vezi toate comentariile (44)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking