Ingrediente
- 10 g drojdie uscată,
- 2,5 ml îndulcitor / 2 linguri zahăr,
- 300 ml lapte,
- 100 ml apă,
- 1 linguriță cu sare,
- 4 ouă L,
- 70 ml ulei,
- 800 g făină,
- Coajă de lămâie, după gust,
- Un vârf de cuțit vanilie Bourbon pudră,
- 140 g făină pentru blatul de lucru,
- Gem de caise / zahăr pudră
Mod de preparare
Într-un castron adânc sau bolul de la mixer, torni laptele împreună cu apa (încălzite ușor într-un ibric), adaugi drojdia și îndulcitorul și amesteci. Adaugi pudra de vanilie, coaja de lămâie, ouăle și puțină făină și începi să amesteci, iar restul de făină îl adaugi treptat (mie mi-au trebuit aprox 800 g în total la aluat). Încorporezi treptat și uleiul. Frămânți aluatul cu mâinile sau la robotul de bucătărie aprox 6 minute până obții un aluat neted, lucios, pufos, ușor moale.
Transferi aluatul într-un bol uns cu puțin ulei, pulverizei puțin ulei pe aluat, îl netezești și îl acoperi cu folie alimentară. Îl lași la dospit o oră sau până își dublează volumul.
Răstorni aluatul pe pe blatul de lucru presărat cu făină și frămânți doar ușor, cât să-i dai formă. Împarți aluatul în două bucăți, ca să lucrezi mai ușor. Întinzi cu sucitorul fiecare aluat într-o foaie potrivită ca grosime, apoi decupezi gogoșile cu paharul sau o formă de patiserie. Poți scobi mijlocul cu un dui. Poți face gogoși rotunde, inel, împletite sau ce forme îți plac.
Prăjești gogoșile în uleiul încins (la 175 °C), rumenindu-le pe ambele părți.
Odată prăjite, transferi gogoșile într-o tavă mare pregătită cu prosoape de hârtie, care să absoarbă excesul de ulei.
Servești gogoșile cu gem sau zahăr pudră.
Poftă Bună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/07/gogosi-9.html
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert gogosi (reteta 2)" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (34)
|