Desert guguluf cu stafide si dulceata de fragi

Postat de RODIMUR in Prajituri
4 Ian 2018 | 3858 vizualizari

De obicei, pentru Revelion, în afară de două-trei prăjituri mai făceam un tort. Anul acesta, am vrut să probez premiul primit la concurs și am făcut un guguluf cu stafide și dulceață de fragi. Toate bune și frumoase, dar socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Am făcut compoziția și abia când am turnat o jumătate din ea în formă, mi-am dat seama că potrivit obișnuinței, făcusem o cantitate pentru forma mea veche, de 20 cm, iar forma primită ca premiu era de 27 cm... Așa că guguluful a ieșit foarte bun, dar cam scund... Așadar, ingredientele sunt pentru o formă de copt de dimensiuni mici. Dacă aveți o formă mai mare, va trebui să dublați cantitatea, ca să aveți un guguluf mai înalt.

Inapoi la reteta

Comentarii (40)

la 05.01.2018, 13:46
Mulțumesc frumos, Navidad, pentru sfaturi și pentru aprecieri! Chiar intenționez să fac într-o zi și un aluat cu drojdie, unt și stafide, ceva care să semene oarecum cu italienescul Panettone. Da, coronița de Frankfurt este un ideal în bucătărie și sper să am capacitatea și răbdarea să o fac într-o zi... Cât privește compoziția pe care am folosit-o acum, într-adevăr este foarte bună și o folosesc la multe dulciuri. Și prefer adeseori să folosesc telul, nu mixerul, pentru că am impresia că astfel "simt" mai bine aluatul...
la 05.01.2018, 14:35
... nu, nuuu, la cate stiti si la ce lucruri bune si laborioase faceti in bucatarie, Frankfurter Kranz ar fi ptr Dvs "floare la ureche"! E doar un blat de pandishpan, putin insiropat si umplut cu un gem acrisor (neaparat rosu!) si crema de unt "inmultita" cu budinca de vanilie! Singura "complicatie" e crocantul (si nu "krantz"-ul, cum se spune gresit in Romania, caci "Kranz" = coroana, si nu are cu "crocant" nici o legatura!) de nuca + zahar ars. E un tort fara multe si complicate arome/ creme, dar delicios, tocmai prin simplitatea lui!
la 05.01.2018, 15:51
Mulțumesc frumos, Navidad, pentru rețetă și pentru aprecieri! Sigur voi încerca această rețetă! Îmi place mult ce am aflat aici și chiar mă tentează... Și mai am în plan o "Baba au rhum", care să nu fie doar o savarină uriașă...Ce-mi mai rămâne este să găsesc o rețetă bună pentru sosul de rom. Va trebui să caut pe site-urile franceze acest sos la care visez...
la 05.01.2018, 17:32
O daaa... "Baba au rhum"... dar de fapt ESTE o mare savarina, mustind de sirop de zahar "indoit" cu rom, +/- putina zeama de lamaie, si servita nu neaparat cu frisca, dar si cu crema de vanilie fiarta nu in lapte, ci in frisca, fructe etc (ce sa va mai povestesc, ca doar stiti prea bine!). Cel mai amuzant e insa ca italienii pretind ca "Baba al Rum" este o specialitate tipica napolitana, toate pasticeriile din Napoli o servesc, intrecandu-se intre ele sa ofere cea mai buna Baba din oras... , insiropata eventual cu Limoncello di Sorento! Hai c-am divagat complet, imi cer iertare... dar Dvs "ma provocati"! Concluzia: aveti retete f frumoase, bine si clar explicate/ilustrate... si aveti marea amabilitate sa raspundeti la fiecare mesaj
la 05.01.2018, 20:52
Ce guguluf dragut!
la 05.01.2018, 22:00
Mulțumesc frumos, Xana!
la 05.01.2018, 23:33
Cu mare drag as servi o felie
la 06.01.2018, 00:22
Iar eu ți-aș oferi-o cu și mai mare drag, Mihaela!
la 10.01.2018, 17:05
Delicios!
la 10.01.2018, 17:40
Mulțumesc frumos, Dante, pentru apreciere!

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking