Desert guguluf cu stafide si dulceata de fragi

Postat de RODIMUR in Prajituri
4 Ian 2018 | 3824 vizualizari
Desert guguluf cu stafide si dulceata de fragi

De obicei, pentru Revelion, în afară de două-trei prăjituri mai făceam un tort. Anul acesta, am vrut să probez premiul primit la concurs și am făcut un guguluf cu stafide și dulceață de fragi. Toate bune și frumoase, dar socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Am făcut compoziția și abia când am turnat o jumătate din ea în formă, mi-am dat seama că potrivit obișnuinței, făcusem o cantitate pentru forma mea veche, de 20 cm, iar forma primită ca premiu era de 27 cm... Așa că guguluful a ieșit foarte bun, dar cam scund... Așadar, ingredientele sunt pentru o formă de copt de dimensiuni mici. Dacă aveți o formă mai mare, va trebui să dublați cantitatea, ca să aveți un guguluf mai înalt.

Ingrediente

  • 6 ouă
  • 6 linguri de zahăr tos fin
  • 6 linguri de făină
  • 3 linguri de ulei
  • 1 plic de vanilie
  • 1/4 plic de praf de copt
  • 100 grame stafide aurii
  • esență de rom pentru aromat stafidele
  • 20 grame unt pentru uns forma de copt
  • făină pentru tapetat forma de copt
  • 50 grame ciocolată (albă) pentru decor
  • 1 lingură de ulei pentru topit ciocolata
  • fragi din dulceață

Mod de preparare

Se separă bine albușurile de gălbenușuri și se mixează, până când încep să crească. Se adaugă treptat, puțin câte puțin, zahărul, vanilia și praful de copt și se continuă mixarea. Se adaugă și gălbenușurile, unul câte unul, apoi făina, în ploaie și la urmă uleiul, mixând permanent. (În rețeta originală pe care o folosesc, se recomandă 6 linguri de ulei, dar eu am pus întotdeauna numai 3 linguri, pentru că acest ingredient îngreunează aluatul).

Se toarnă o jumătate din compoziție în forma de copt (unsă în prealabil cu unt și tapetată cu făină), după care se adaugă stafidele, alese din timp, opărite rapid și ținute în prealabil 25-30 minute în esență de rom.

Se toarnă și restul de compoziție, având grijă să se distribuie uniform pe toată suprafața formei și se dă tava la cuptor, la foc mediu.

Când guguluful s-a rumenit, se face proba cu scobitoarea și se oprește focul de la cuptor. Se lasă guguluful în cuptorul cu ușa deschisă, ca să se răcorească treptat și să nu cadă.

Cănd s-a răcorit puțin, se scoate guguluful din cuptor, se scoate din formă și abia când este rece se decorează cu ciocolată topită, cu o lingură de ulei, la bain-marie și cu fragi din dulceață.

Guguluful se poate felia peste 2-3 ore, când ciocolata s-a întărit.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert guguluf cu stafide si dulceata de fragi" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (40)
Retete similare

Prajitura cu cirese si sos de fragute

Postat de timea

Prajitura cu cirese si sos de fragute

Spalam mai intai ciresele si le indepartam samburii. Mixam albusurile spuma cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mai mixam 2-3 minute pana se topeste zaharul. Adaugam apoi treptat...

Citeste continuarea

Mini tarte cu crema de pepene galben (melon curd)

Postat de privatelaura

Mini tarte cu crema de pepene galben (melon curd)

Aluatul Intr-un castron, am pus untul, am cernut faina, am adaugat indulcitorul si oul. Am inceput sa framant un aluat destul de lipicios, dar care dupa ce s-au omogenizat toate...

Citeste continuarea

Comentarii

la 04.01.2018, 01:50
la 04.01.2018, 02:01
Mulțumesc frumos, Mimi!
la 04.01.2018, 06:14
Bun și chiar frumos!
la 04.01.2018, 06:38
Yamiii, ce bine arata!
la 04.01.2018, 06:45
Mulțumesc frumos, Kytz!

Vezi toate comentariile (40)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking