Ingrediente
- 6 ouă
- 6 linguri de zahăr tos fin
- 6 linguri de făină
- 3 linguri de ulei
- 1 plic de vanilie
- 1/4 plic de praf de copt
- 100 grame stafide aurii
- esență de rom pentru aromat stafidele
- 20 grame unt pentru uns forma de copt
- făină pentru tapetat forma de copt
- 50 grame ciocolată (albă) pentru decor
- 1 lingură de ulei pentru topit ciocolata
- fragi din dulceață
Mod de preparare
Se separă bine albușurile de gălbenușuri și se mixează, până când încep să crească. Se adaugă treptat, puțin câte puțin, zahărul, vanilia și praful de copt și se continuă mixarea. Se adaugă și gălbenușurile, unul câte unul, apoi făina, în ploaie și la urmă uleiul, mixând permanent. (În rețeta originală pe care o folosesc, se recomandă 6 linguri de ulei, dar eu am pus întotdeauna numai 3 linguri, pentru că acest ingredient îngreunează aluatul).
Se toarnă o jumătate din compoziție în forma de copt (unsă în prealabil cu unt și tapetată cu făină), după care se adaugă stafidele, alese din timp, opărite rapid și ținute în prealabil 25-30 minute în esență de rom.
Se toarnă și restul de compoziție, având grijă să se distribuie uniform pe toată suprafața formei și se dă tava la cuptor, la foc mediu.
Când guguluful s-a rumenit, se face proba cu scobitoarea și se oprește focul de la cuptor. Se lasă guguluful în cuptorul cu ușa deschisă, ca să se răcorească treptat și să nu cadă.
Cănd s-a răcorit puțin, se scoate guguluful din cuptor, se scoate din formă și abia când este rece se decorează cu ciocolată topită, cu o lingură de ulei, la bain-marie și cu fragi din dulceață.
Guguluful se poate felia peste 2-3 ore, când ciocolata s-a întărit.
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert guguluf cu stafide si dulceata de fragi" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (40)
|