Desert invartita cu nuci si dulceata de caise

Postat de RODIMUR in Dulciuri
14 Dec 2017 | 5250 vizualizari
Desert invartita cu nuci si dulceata de caise

A venit vremea învârtitei cu nuci și caise, tot de post, dacă suntem în post. Umplutura este de nuci cu dulceață de caise, pentru că nu am putut să fierb nucile în lapte (ca pentru cozonaci), fiind post. În rest, pot să vă spun că aluatul este foarte bun, se pretează la orice umplutură, iar învârtita, ca produs final, este o minunăție. Pufoasă și dulce, mai bună decât prăjitura cu bulion (ca să o compar cu o altă prăjitură cunoscută, de post). Și se face mult mai repede... Rețetă românească

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 300 grame de făină albă
  • 20 grame de drojdie proaspătă
  • 3-4 lingurițe de zahăr tos
  • 150 ml apă minerală
  • 40 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 praf de sare
  • Pentru umplutură:
  • 150 grame miez de nucă
  • 1 borcan de dulceață de caise (mai rămân 3-4 linguri)
  • Pentru decor:
  • 2-3 linguri de miere de albine, lichidă
  • 1 pumn de miez de nucă prăjită și mărunțită
  • Alte ingrediente:
  • făină pentru frământat și modelat
  • ulei pentru uns tava și învârtita

Mod de preparare

Din făină, drojdie, zahăr, sare, apă minerală și ulei se face un aluat potrivit de moale, nelipicios și după o scurtă frământare, numai cât să se încorporeze ingredientele, se lasă la dospit 30 de minute, la căldură și acoperit cu un prosop curat.

Între timp se pregătește umplutura. Se macină miezul de nucă și se amestecă cu 14-15 linguri de dulceață, cu tot cu sirop. Umplutura trebuie să fie ușor de întins.

Când aluatul a crescut, se pune pe planșeta înfăinată și se întinde o foaie subțire, dreptunghiulară, mai mult lungă, decât lată. La întinderea foii se folosește făină suficientă, ca să nu se prindă aluatul de planșetă.

Se unge foaia cu un strat subțire de umplutură, uniform. Se rulează, cu umplutura la interior, cât de strâns permite aluatul, ca să nu se rupă. Se prinde sulul format, de capete, se răsucește ușor, după care se pune în tava unsă bine cu ulei, învârtindu-l sub formă de spirală și ascunzând dedesubt capătul terminal.

Se unge învârtita cu ulei și se dă la cuptor, la foc mediu. După ce învârtita a crescut, se scoate din cuptor, se mai unge o dată cu ulei și apoi se dă din nou la cuptor, pentru a se rumeni.

Când învârtita s-a rumenit, se scoate din cuptor și se lasă să se răcorească puțin, după care se unge cu miere de albine, lichidă și se presară nucă prăjită și mărunțită anterior.

Se taie ca un tort și se servește, abia după ce s-a răcit.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert invartita cu nuci si dulceata de caise" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (38)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert chec aromat cu nuci si fructe confiate

Postat de mihaelar63

Desert chec aromat cu nuci si fructe confiate

Pregatiti tava pentru chec pe care o ungeti cu putin ulei sau putin unt si apoi o tapetati cu faina. Cuptorul se preincalzeste la 180 grade C. Toate ingredientele folosite...

Citeste continuarea

Tarta cu rubarba

Postat de camelia75

Tarta cu rubarba

1.Cerneti faina.Adaugati sarea. 2.Faceti o adancitura in mijlocul fainii si adaugati untul topit si oul batut cu zaharul. 3.Framantati bine pana obtineti un aluat legat.Acoperiti-l cu o folie...

Citeste continuarea

Comentarii

la 14.12.2017, 23:17
Hopa topa cu-nvartita la inaintare in ceas de noapte....
la 14.12.2017, 23:19
Clementina, am făcut-o la amiază, dar abia acum am reușit s-o postez. Și ar mai fi trebuit să fac alte treburi... În fine, nu contează, pentru că a ieșit foarte bună și frumoasă!
la 14.12.2017, 23:20
Ce bine arata!
la 14.12.2017, 23:21
Mulțumesc frumos, Oana! Și eu sunt foarte mulțumită de cum a ieșit...!
la 14.12.2017, 23:43

Vezi toate comentariile (38)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking