Desert melci cu nuca din aluat de cozonac

Postat de mirela0911 in Prajituri
13 Mar 2022 | 5326 vizualizari
Desert melci cu nuca din aluat de cozonac

Imi pregatisem aluatul cu gandul de a face cozonaci dar pe ultima suta de metri m-am razgandit pe jumatate, ca sa zic asa, si am facut un cozonac cu ciocolata si rahat cu fistic si in loc de cozonac cu nuca, am facut niste melci tare buni. Voi puteti face cum vreti, important e sa obtineti rezultatul dorit.

Ingrediente

  • 1 kg faina alba
  • 1 lgt sare
  • 20 g drojdie proaspata
  • 500 ml lapte
  • 100 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 2 oua
  • coaja rasa de portocale
  • 100 g unt

Umpluturi:

  • 2 albusuri
  • 2 lg zahar
  • 1 lg cacao
  • rahat turcesc cu fistic
  • 300 g nuca macinata
  • 50 ml lapte
  • zahar dupa gust
  • 50 g stafide aurii
  • esenta de rom
  • 1 ou pt uns
  • zahar brun

Mod de preparare

Aluat: Se pune in putin lapte caldut 1 lgt de zahar, 2 lg de faina si drojdia proaspata. Se amesteca bine si se lasa 10 minute sa se activeze. In bolul robotului se pune faina, sarea, galbenusurile, coaja rasa de portocale si se toarna apoi maiaua. Restul de lapte se incalzeste usor impreuna cu zaharul si zaharul vanilat pana ce se topeste. Se porneste robotul si se toarna laptele caldut cate putin. Se framanta pana devine un aluat omogen. La final se adauga untul taiat cubulete si la temperatura camerei. Se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.

Umpluturi: Albusurile se mixeaza cu 2 lg de zahar apoi se amesteca cu cacaua. Rahatul se taie in cubulete mici.

Nuca macinata impreuna cu laptele se pun pe foc mic si se amesteca. Se adauga zaharul dupa gust si se lasa sa fiarba la foc mic. Daca mai este nevoie, se mai toarna putin lapte. Se ia de pe foc si se pun stafidele inmuiate in esenta de rom. Se lasa deoparte sa se raceasca.

Dupa ce a crescut aluatul, se rupe o bucata care se intinde in foaie dreptunghiulara si se unge cu o parte din crema de cacao, deasupra se pune rahatul turcesc si se ruleaza. La fel se procedeaza cu unca o bucata de aluat apoi se rasucesc intre ele si se pune intr-o tava de cozonac (a mea a fost de silicon si nu a trebuit sa o tapetez). Se lasa 15 minute sa mai creasca, apoi se unge cu ou batut si se presara deasupra zahar brun. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pt cca 35-40 de minute sau pana este frumos rumenit si copt in interior.

Din restul de aluat se intinde o foaie dreptunghiulara. Mie mi-a ramas putinca crema de cacao si am pus-o peste crema de nuca. Se intinde toata crema de nuca peste foaie, lasand marginile libere. Se ruleaza cat mai strans apoi se taie in rulouri de 2 degete latime. Se asaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se lasa sa mai dospeasca dupa care se ung cu ou si se presara cu zahar brun.

Se dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 30 de minute sau pana se rumenesc frumos deasupra si miroase imbietor in bucatarie. :D

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert melci cu nuca din aluat de cozonac" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Prajitura marmorata cu cirese negre

Postat de timea

Prajitura marmorata cu cirese negre

Mai intai pregatim ciresele, adica le spalam si le scoatem samburii. Mixam spuma albusurile cu un varf de sare. Adaugam zaharul si zaharul vanilat si mixam inca 2-3 minute alternand...

Citeste continuarea

Tarta cu ananas si jeleu de zmeura

Postat de timea

Tarta cu ananas si jeleu de zmeura

Intr-un bol amestecam margarina, iaurtul, coaja de portocala si bicarbonatul stins cu zeama de portocala. Adaugam albusul batut si apoi incorporam usor o parte din faina(aprox 150 gr). Turnam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 13.03.2022, 15:57
Vai, vai.... Ai cumva o praștie sa îmi arunci și mie unul?
la 13.03.2022, 16:01
Cu mare drag as trimite!
la 13.03.2022, 16:35
Ce frumosi sunt!
la 13.03.2022, 17:55
Buni!
la 13.03.2022, 20:06
Le tot cant si inca n-au scos coarnele

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking