Desert Millefeuille

Postat de Constelatialeu in Prajituri
21 Feb 2020 | 3217 vizualizari
Desert Millefeuille

Cum va povesteam cand am scris reteta de aluat foitaj cu unt ca urmeaza sa crosetez niste mileuri din astea frantuze, millefeuille, uite ca le-am crosetat. Ca am mai sarit niste ochiuri sau ca nu-s perfecte, zau ca nu-mi pasa, eu sunt multumita de ce mi-a iesit, acum ramane sa fie multumit si destinatarul.....Pentru ''mileurile'' astea m-am inspirat tot de la Jamila, ca tot de la ea m-am inspirat si pentru aluat, eu am adaptat cantitatile in functie de cat aluat am facut si de ce tavi am folosit pentru coacerea foilor. Gata cu vorba hai cu tasta.....

Ingrediente

  • 870 g aluat foitaj cu unt - home made ( facut in casa, dar am zis sa o zic si eu pe modern, sa fiu in trend)
  • 80 g zahar pudra
  • Crema
  • 800 ml lapte 3,5 % grasime
  • 5 galbenusuri ( de la OO cu coaja verde, cica sunt mai eco astea verzi, am intrebat gainile de ce fac OO verzi, n-au stiut sa-mi raspunda )
  • 200 g zahar
  • 60 g amidon Dr. Oetker
  • un praf de sare
  • 100 g unt cu 82% grasime
  • esenta de vanilie sau zahar vanilat sau daca te tine buzunarul pastaie de vanilie
  • 400 ml smantana pentru frisca neindulcita LaDorna
  • Glazura
  • 2 albusuri
  • 200 g zahar pudra
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 100 g ciocolata topita

Mod de preparare

Aluatul foitaj l-am facut cu o zi inainte, gasiti reteta in pagina mea de retete. Deci primul pas a fost facut, asa ca trecem sa facem mai intai crema sa se raceasca pana bibilim coacerea foilor.

Crema: Intr-o cratita de inox punem galbenusurile, praful de sare, zaharul si amidonul, omogenizam si incepem sa diluam cu lapte, amestecand continuu sa nu se formeze cocoloase, turnam tot laptele apoi asezam cratita pe foc si cu un tel amestecam pana incepe sa se ingroase, la final adaugati esenta de vanilie, daca folositi zahar vanilat il puneti de la inceput, asa si cu pastaia de vanilie si la final o scoateti din crema. Cand crema este fiarta si ingrosata o tragem de pe foc  incorporam untul taiat bucatele si acoperim cu folie alimentara, presam usor sa nu lasam aer intre crema si folie, ca sa nu formeze crusta. Dam crema la racit si ne apucam sa mixam smantana pentru frisca, nu o indulcim, o lasam asa, mixam pana obtinem o frisca ferma, o dam la frigider pana ce crema se raceste bine

Coacerea foilor : Eu am folosit doua tavi identice cu dimensiuni de 22/18 cm . Am impartit aluatul in 6 parti egale, apoi am intins fiecare bucata de aluat la dimensiunea tavii. Am asezat hartie de copt in tava apoi am asezat foaia de aluat, am presarat zahar pudra, am asezat deasupra alta foaie de copt si apoi am pus cealalta tava deasupra. La copt aluatul nu trebuie sa se umfle de aceea se coace intre doua tavi. Cat timp ne ocupam de o foaie celelalte bucati de aluat le lasam in frigider. Preincalzim cuptorul ( electric in cazul meu) la 200 grade, setam functia pentru copt aluaturi ( la mine aceasta setate are semnul  doua linii paralele), bagam tavile in cuptor, programam pentru 22 de minute si ne vedem de alte treburi, e destept cuptorul, tiuie cand e gata . Scoatem foaia din tava si-o lasam sa se raceasca si procedam la fel cu restul de aluat. Am copt 6 foi din 870 g aluat.

Asamblare : Mai intai mixam cateva minute crema racita, apoi incorporam frisca in crema.

Cele doua tavi pe care le-am folosit la copt le imbracam in folie alimentara.  Am format doua prajituri , fiecare avand cate 3 foi. Asezam cate o foaie in fiecare tava si intindem o parte din crema ( crema am cantarit-o si am impartit-o in 4 parti egale ), apoi asezam foaia a doua si presam putin sa faca aderenta, intandem restul de crema si apoi asezam ultima foaie, la fel apsam putin sa faca aderenta. Ne apucam de glazura, amestecam zaharul pudra cu albusul si zeama de lamaie, apoi intindem glazura pe suprafata celor doua prajituri, ciocolata topita o folosim sa decoram prajitura. Bagam tavile la frigider pana a doua zi sau chiar mai mult, foile trebuie sa se inmoaie de la crema si sa se poata taia usor, eu am folosit un cutit zimtat pentru sectionarea lor.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert Millefeuille" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (22)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert gofre - vafe cu banane

Postat de mirela0911

Desert gofre - vafe cu banane

Se curata bananele apoi se piseaza bine cu furculita. Ouale impreuna cu zaharul, sarea si zaharul vanilat se mixeaza bine pana devin cremoase. Se adauga bananele pisate, coaja de lamaie si se...

Citeste continuarea

Prajitura duo cu crema de vanilie

Postat de Constelatialeu

Prajitura duo cu crema de vanilie

Blatul de ciocolata: Ouale cu zaharul si zaharul; vanilat,le mixam bine pana se topeste zaharul,apoi adaugam untul ( la temperatura camerei),faina si cacaoa si omogenizam.Ciocolata o topim pe...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.02.2020, 10:21
Delicioasa!
la 21.02.2020, 10:40
Foarte fain ti-a reusit! Bravo, Cleme! Acum, daca le-ai taiat... mancam asa, nu mai rupem )))
la 21.02.2020, 10:48
la 21.02.2020, 12:29
Laura, doar pe una am taiat-o, cealalta e liber la rupt....
la 21.02.2020, 12:29
Multumesc, Dantes !

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking