Desert mini ecleruri

Postat de RODIMUR in Prajituri
24 Ian 2018 | 4198 vizualizari

Mai întâi aș vrea să precizez că, deși ne-am obișnuit cu toții să spunem "eclere" (și chiar ni se pare mai frumos așa!) dicționarele limbii române ne spun că pluralul substantivului "ecler" este "ecleruri".  Eclerul este un produs al patiseriei franceze, iar "Dicționarul Academiei Franceze" specifică faptul că această prăjitură își merită numele. Pentru că este de mici dimensiuni și foarte bun la gust, eclerul dispare repede, asemeni unui fulger (în limba franceză "éclair" înseamnă "fulger"). Acestea sunt primele mele ecleruri și m-am străduit să le fac mici, nu ca să le denumesc "mini ecleruri", ci pentru că așa se fac acolo de unde-și au originea și pentru că așa-mi plac.  În urmă cu vreo 10 ani am văzut pe site-uri franceze o fotografie cu mini ecleruri ornate foarte frumos și din acel moment mi-am dorit să fac și eu așa ceva, deși până atunci, nu pot spune că mi-au plăcut în mod special astfel de prăjituri. Atunci am postat fotografia pe facebook, dar n-o mai am, din păcate. M-aș fi străduit să-mi ornez la fel primele ecleruri, care mi s-au părut foarte bune, mult mai bune decât ce am mâncat până acum. Le-am ornat așadar cu ce aveam în casă, nereușind să-mi amintesc prea multe din acea fotografie. Ceea ce am reușit să fac a fost dimensiunea eclerurilor și străduința de a le orna, cât de cât, oricât efort ar cere asta. Le-am făcut mici, de 8 cm, așa cum am văzut că se fac, atât prăjiturile, de orice fel, cât și aperitivele, în alte țări. Pentru a nu mânca din ele ca dintr-un sandviș. Prăjiturile și aperitivele, mai ales la mese festive, trebuie să fie micuțe, cel mult cât două înghițituri. Noi, bucătărașii alintați nu gătim la cantină, în cazane, ci în cantități mici, pentru familie, sau pentru prieteni, așa că trebuie să ne străduim ca ceea ce facem să fie nu numai gustos, ci și plăcut privirii, prin rafinament și decor.  Din ingredientele de mai jos mi-au ieșit 40 de ecleruri, umplute cu cremă patisieră.

Inapoi la reteta

Comentarii (54)

la 25.01.2018, 07:48
Mulțumesc frumos, Dante!
la 25.01.2018, 08:21
Sunt minunate!
la 25.01.2018, 09:58
ador eclerele si imi place sa le si fac excelente
la 25.01.2018, 10:11
Așa este, Mirela, au ieșit foarte bune! Mulțumesc frumos pentru apreciere!
la 25.01.2018, 10:12
Anca, până acum nu-mi plăceau în mod special eclerurile. Acum mi se par foarte bune. Cred că cele pe care le-am mâncat înainte, nu aveau tot ce trebuie pentru a fi cu adevărat delicioase...
la 25.01.2018, 11:14
Si noua ne plac. Cel putin, piticii le devoreaza
Rodica, este acceptata si varianta eclere, sursele vechi o indicau doar pe cea "ecleruri", insa variantele mai recente o accepta si pe cea de eclere.
la 25.01.2018, 12:10
Imi plac foarte mult
la 25.01.2018, 12:38
Da, Lau sunt foarte bun și moi...Mulțumesc!
la 25.01.2018, 12:46
Laura, mie-mi place mai mult "eclere", decât "ecleruri", dar "ne punem" noi cu Academia Română...? Și să știi că eu am destul curaj și argumente, ca să "mă pun" și cu Academia (mai am și alte păreri contrare opiniei generale!) dar există niște "experte" care au de pus mereu întrebări încuietoare, la rețete și care au mai creat probleme și altora...Ei bine, ca să scap de intervențiile lor, am scris "ecleruri", mai ales că, totuși asta este forma dată drept corectă, peste tot...Așa, se admit și regionalismele, le găsim și în dicționare, dar forma literară a limbii este mai presus de toate...
la 25.01.2018, 12:56
Laura, nu știu la care variante te referi... Variante sunt: "eclere" și "ecleruri"... Dacă vrei să te referi la "surse", atunci cea mai nouă/recentă, DOOM-ul Academiei Române, ediția a II-a adăugită, pe care am consultat-o chiar în urmă cu 1 minut, (ca să nu mă rezum la sursele de pe net) în biblioteca personală, consemnează drept UNICĂ formă de plural, cuvântul "ecleruri"! Mai greșesc și eu, nu sunt infailibilă, dar acum am consultat o mulțime de surse științifice. Poate că peste vreo 20 de ani, când va apărea un nou dicționar al limbii române, în defectuoasa obișnuință a lingvisticii românești ("uzul impune forma" se va accepta, oficial și forma care ne place amândurora, dar care deocamdată este considerată drept greșită...
la 25.01.2018, 14:57
La scoala am invatat ca atunci cand avem dubii , forma corecta este cea similara altor substantive de acelasi gen ( in cazul de fata neutru ) care au aceeasi terminatie : ex: maner/manere ( nu maneruri) ; frigider/frigidere ( nu frigideruri), paner/panere ( nu paneruri ) . Deci Academia Romana nu ma convinge in cazul asta ))
Ehhhh, oricum le-am zice tot asa de bune sunt
la 25.01.2018, 15:24
Ina, fiecare poate folosi ce formă vrea, iar Academia Română insistă pe niște forme, dar o lasă baltă în privința altora...Și cu asta nu sunt de acord, așa că în unele privințe, fac cum știu eu, nu cum mi se spune. Aici, totuși, voi lăsa această denumire (deși îmi place mult mai mult cum sună "eclere"!) pentru că nu vreau ca vreo "expertă" să-mi spună/scrie că nu e corect și că sursele științifice spun altceva...
la 25.01.2018, 16:17
bune si astea si celelalte
la 25.01.2018, 16:19
ma refer la cele MARI
la 25.01.2018, 17:18
Ce frumușele sunt, că de bune știu sigur că sunt!

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking