Desert mucenici moldovenesti

Postat de RuxyRux in Dulciuri
8 Mar 2017 | 3411 vizualizari
Desert mucenici moldovenesti

Cred ca ar trebui declarati minune culinara :)))) ))) Deliciosi, minunati, uriasii mei insiropati!

Ingrediente

  • 1 kg. faina patiserie (plus inca 4 linguri, plus inca 1/4 cana pentru infainat masa de lucru)
  • 4 galbenusuri (ar fi grozav sa puneti oua de la gaini de curte pentru culoarea deosebita)
  • 400 gr zahar ( eu de regula pun la kg de faina cand fac cozonac 500 gr. pentru ca imi plac dulci)
  • 130 gr unt
  • 400 ml lapte
  • 2 pliculete drojdie uscata
  • 3 linguri iaurt gras (eu am pus grecesc 10%)
  • un praf de sare
  • vanilie
  • coaja de portocala (BIO)
  • 1 cana de nuca macinata
  • 2 galbenusuri pentru uns + 5 linguri lapte + vanilie

Sirop:

  • 275 ml apa
  • 100 gr zahar
  • vanilie
  • esenta de rom
  • 3 linguri miere pentru uns

Mod de preparare

Faina cernuta se pune intr-un vas, praful de sare pe margine, in mijloc, drojdia uscata.

Intr-un vas larg, la foc mic, se pune laptele, in el, zaharul si vanilia si se amesteca pana la dizolvarea completa. Cand zaharul s-a dizolvat perfect, punem untul si il topim, tinem vasul tot pe foc mic, apoi il tragem de pe aragaz si punem iaurtul si galbensurile. Avem grija ca in acest moment compozitia sa fie calda, dar nu fierbinte.

Cand compozitia atinge temperatura optima, turnam peste faina din lighenas si framantam aluatul pana se omogenizeaza, la mine a fost nevoie sa mai adaug 4 linguri de faina.

 Ca sa aveti idee, este gata in momentul in care, atunci cand in timpul framantarii ridicati aluatul de la baza, sa se salte cu totul, sa nu ramana lipit. 

Am acoperit cu un servet curat aluatul.

Am pus lighenasul cu baza in alt vas mai largut cu apa fierbinte ca sa ajute cresterea si am lasat aproape de ochiul aragazului deschis.

Cand a crescut si si-a dublat volumul, am pregatit suprafata de intins, am infainat-o usor.

Am pus tot aluatul, l-am intors de cateva ori pe suprafata infainata apoi l-am mutat inapoi in lighenas.

Din bucata respectiva, am format doua snururi pe care le-am unit si prin rasucire am format opturile.

Mucenicii i-am asezat in tava de aragaz tapetata cu pergament si i-am mai lasat la crescut 30 de minute.

Inainte sa ii bag in cuptor, i-am uns cu galbenusurile amestecate cu lapte si vanilie.

Am copt mucenicii 30 de minute, la 180 de grade C.

Intre timp, am preparat siropul, am pus pe foc apa cu zaharul, vanilia si esenta de rom si am dat un clocot.

Cand mucenicii au fost gata, i-am scos din cuptor si i-am mutat, dupa ce s-au racit putin, intr-o tava mai mare si peste ei, am turnat siropul fierbinte, apoi i-am uns cu miere si i-am presarat cu nuca din belsug.

O minunatie!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert mucenici moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (31)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert mucenici umpluti de post

Postat de rocsi_1612

Desert mucenici umpluti de post

Aluatul: Cerneti faina intr-un bol, presarati sarea, zaharul, drojdia, amestecati cu o lingura. Bautura de migdale, calduta, o turnati treptat, framantati pana aluatul devine omogen....

Citeste continuarea

Desert mucenici moldovenesti cu fanta, de post

Postat de Constelatialeu

Desert mucenici moldovenesti cu fanta, de post

Aluat : In vasul robotului cernem faina, adaugam sarea si zaharul si amestecam. Intr-un castronel sfaramam drojdia, adaugam 1 lingura zahar si o lingura faina si diluam cu suc fanta caldut, lasam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.03.2017, 22:49
Delicioasi, vreau din astia cat cuprinde...
la 08.03.2017, 22:59
In sfarsit! )))))
la 08.03.2017, 23:02
Superi buni ..ca la Moldova
la 08.03.2017, 23:06
Asa-i Adele?
la 08.03.2017, 23:09
buni buni

Vezi toate comentariile (31)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking