Desert musuroi de cartita

Postat de merisor67 in Torturi
26 Mar 2017 | 9513 vizualizari
Desert musuroi de cartita

Cred că este unul din cele mai simple și ușoare torturi, dar și tare bun! Merită preparat, iar fructele pot varia după placul fiecăruia.

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 ouă
  • 8 linguri zahăr
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri apă
  • 3 linguri cacao
  • 3 linguri nucă măcinată
  • 5 linguri făină
  • zeama de la 1/4 lămâie
  • 1 linguriță esență de rom
  • 1/2 plic praf de copt
  • un praf sare
  • Pentru cremă:
  • 4 gălbenușuri
  • 100 g zahăr
  • 3 plicuri zahăr vanilat
  • 6 linguri făină
  • 750 ml lapte
  • 250 g mascarpone
  • un praf sare
  • 3 banane

Mod de preparare

Mai întâi, aducem toate ingredientele pentru blat, la temperatura camerei, cam cu 30 de minute înainte de a începe procesul tehnologic și în special, ouăle.

Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm câte puțină sare peste ambele.

Mixăm albușurile până devin spumoase, apoi adăugăm treptat zahărul și zeama de lămâie și mixăm la treapta maximă până când obținem o bezea fermă.

Zeama de lămâie ajută la întărirea mai rapidă a bezelei.

Adăugăm apoi gălbenușurile și amestecăm ușor, cu o spatulă, nu mai folosim mixerul pentru a nu se lăsa bezeaua.

Adăugăm uleiul și apa și omogenizăm compoziția, apoi adăugăm treptat făina cernută împreună cu cacaua și praful de copt.

La final adăugăm și esența.

Tapetăm interiorul formei de copt cu puțin ulei si presărăm zahăr. Zahărul ajută blatul să se desfacă bine de pe pereții formei, după coacere.

Coacem blatul de copt în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade C, pentru 35-40 de minute, sau până când trece testul cu scobitoarea.

Testul cu scobitoarea îl facem în ultimele 5-6 minute, nu deschidem ușa cuptorului mai devreme.

Între timp, ne ocupăm și de cremă.

Frecăm galbenușurile cu sare, apoi cu zahărul, până se spumează, le diluăm apoi cu puțin lapte rece și adăugăm făina.

Restul de lapte îl fierbem și îl turnăm în fir subțire peste compoziția de gălbenușuri și amestecăm intens pentru omogenizare.

Fierbem crema la foc mic, amestecând continuu, până se îngroașă ca o budincă.

Acoperim apoi crema cu o folie alimentară, apăsând folia direct pe cremă, pentru a nu prinde crustă și o dăm la rece.

După ce se răcește, o mixăm împreună cu mascarponele, zeama de lămâie și zaharul vanilat.

Blatul de tort răcit, îl scobim de interior cu o lingură, având grijă să lăsăm 2 cm de margine și tot aproximativ 2 cm la bază.

Crestăm mai întâi cu un cuțit cu lama subțire și ascuțită, marginile, adică desenăm practic un cerc, apoi îl decupăm cu lingura.

Miezul scobit îl sfărâmăm bine într-un vas.

Așezăm blatul scobit pe platou, iar în interior, așezăm cele trei banane decojite.

Peste ele, întindem crema, iar peste cremă presărăm firimiturile de blat.

Le presăm bine să se lipească de cremă, apoi putem orna pe deasupra cu diverse ornamente: ciocolată rasă, fulgi de migdale, floricele sau inimioare de zahăr, etc. Totul este să îi dăm alura de mușuroi de cârtiță.

Dăm tortul la frigider cel puțin o oră, înainte de a-l porționa.

Să vă fie de folos!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert musuroi de cartita" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (24)
Retete similare

Desert tort musuroi de cartita

Postat de Oana

Desert tort musuroi de cartita

Blat : Separa albusurile de galbenusuri si freaca bine galbenusurile cu uleiul, pana devin cremoase, apoi adauga si apa fierbinte in fir subtire. Bate albusurile cu un praf de sare si cand...

Citeste continuarea

Desert tort Musuroi de cartita

Postat de Pungasa_Rogue

Desert tort Musuroi de cartita

Blat: Se da drumul la cuptor, pentru a se incalzi. Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul, pana cand devin ca o...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.03.2017, 10:34
Delicios!
la 26.03.2017, 10:46
Minunattt!
la 26.03.2017, 10:50
Ai umblat la musuroi, sa iasa cartita?
la 26.03.2017, 11:11
Imi place, iti aduc o cafeuta pentru o portie
la 26.03.2017, 11:12
Yummmy

Vezi toate comentariile (24)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking