Desert negresa cu nuci si crema mousseline

Postat de RODIMUR in Prajituri
5 Oct 2019 | 2885 vizualizari
Desert negresa cu nuci si crema mousseline

Pentru că-mi plac doar negresele bine însiropate, sau cu nuci, am făcut săptămâna trecută această prăjitură, care a ieșit și mai bună, din momentul în care am adăugat și o cremă mousseline, fină și plăcută (https://www.bucataras.ro/retete/crema-mousseline-pentru-prajituri-si-torturi-87853.html). Din ingredientele de mai jos am făcut o porție de prăjitură, într-o tavă de 24/30 cm. Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care prăjitura (crema) a stat la frigider.

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 5 albușuri
  • 2 ouă întregi
  • 200 grame de unt
  • 200 grame de zahăr tos fin
  • 150 grame de nuci măcinate
  • 2 linguri de cacao
  • 125 grame de făină
  • 1 de praf de copt
  • 1/2 fiolă de esență de migdale
  • 1 praf de sare
  • unt pentru uns tava de copt
  • făină pentru tapetat tava de copt
  • Pentru crema mousseline:
  • 5 gălbenușuri
  • 600 ml de lapte
  • 150 grame de zahăr tos
  • 4 linguri de amidon alimentar
  • 150 grame de unt (peste 80% grăsime)
  • 2 plicuri de vanilie (o păstaie de vanilie)
  • Pentru decor:
  • ciocolată

Mod de preparare

Pentru blat se mixează untul cu 150 de grame de zahăr tos. Apoi se adaugă cele două linguri de cacao și nuca măcinată. Se încorporează cele două ouă întregi și se adaugă treptat făina, amestecată în prealabil cu praful de copt.

Albușurile se bat spumă cu praful de sare și apoi cu restul de 50 de grame de zahăr tos, după care se adaugă în compoziția cu unt, amestecând ușor, ca să nu se piardă din volum.

Când compoziția este omogenă, se toarnă în tava de copt, unsă cu unt și tapetată cu făină.

Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce crește în volum și la verificarea cu o scobitoare, se dovedește a fi coaptă, dar nu foarte uscată.

Cât timp blatul stă în cuptor, se face crema mousseline. Se amestecă zahărul tos cu amidonul alimentar și vanilia. Se adaugă apoi gălbenușurile și se subțiază cu laptele turnat ”în fir”.

Se dă cratița la bain-marie, la foc mic, amestecându-se întruna, până ce se îngroașă compoziția. Atunci se ia cratița de pe foc și până ce se răcește, se mai amestecă în ea din când în când, ca să nu se formeze crustă.

Când compoziția s-a răcit complet se adaugă untul moale și se mixează bine, pentru omogenizare, după care se dă la frigider, pentru cel puțin o oră.

Când blatul este complet rece, se întinde și se nivelează crema care a stat cel puțin o oră în frigider. Se decorează cu ciocolată răzuită și se mai lasă în frigider încă 4-5 ore, după care se taie, după preferință.

Se ține la frigider, până ce se epuizează.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert negresa cu nuci si crema mousseline" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (19)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Deliciu cu nuca, ciocolata si visine

Postat de Valclaudia

Deliciu cu nuca, ciocolata si visine

Pentru inceput preparam umplutura/crema de nuca macinata: mixam albusurile cu un praf de sare si 15 linguri de zahar pana obtinem o spuma ferma. Adaugam apoi nuca macinata si lasam crema...

Citeste continuarea

Desert prajitura cu branza si crumble

Postat de merisor67

Desert prajitura cu branza si crumble

Mai întâi, aducem ingredientele la temperatura camerei, cu 20-30 de minute înainte de a începe procesul tehnologic de preparare. Cernem făina într-un bol, dacă...

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.10.2019, 10:56
Delicioasa!
la 05.10.2019, 11:00
Mulțumesc frumos, Dantes!
la 05.10.2019, 13:34
la 05.10.2019, 14:09
Negresa-i buna , nucile la fel . Dar crema !!!! Wow
la 05.10.2019, 16:02
Mă bucur că sunt pe placul tău, Mihaela și-ți mulțumesc pentru aprecieri!

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking