Se pregătește maiaua, dizolvând drojdia într-un bol cu apă caldă, se adaugă zahărul și făină și se amestecă până se obține o pastă. Se lasă la odihnit, o oră.
În bolul de la mixer se adaugă făina (în care am amestecat sarea), maiaua, ouăle și laptele și se începe frământarea. Când se formează coca, se adaugă untul topit, în fir subțire. Acesta trebuie adăugat la urmă și să nu fie fierbinte, ci călduț. Se frământă până se obține un aluat neted. Acum se adaugă mirodeniile, romul și vanilia și se amestecă până vedem că sunt bine încorporate. Mie mi-a luat 14 minute să-l frământ cu robotul (mixer).
Se tansferă aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină (30 g) pentru a-i da forma rotundă. Se mută într-un bol înalt și se lasă la dospit o oră și jumătate.
După ce a crescut, se transferă aluatul în forma de panettone, dacă aveți, sau o cratiță îngustă, dar să-i faceți un guler din hârtie de copt cât mai înalt și mai gros, ca să susțină aluatul. De aici, se mai lasă la dospit încă două ore.
Se unge cu ou sau lapte amestecat cu zahăr și se dă la cuptorul preîncălzit, 35-40 de minute, la foc mic. Eu l-am ținut pe grătarul cel mai de jos, ca să intre în cuptor, fiind atât de înalt, am dat focul mic.
Un alt detaliu important, specific acestui desert este procesul de răcire. Se scoate panettone din formă, având grijă la aburii fierbinți, se înfing niște frigărui în el, jos, la bază și se răcește cu capul în jos, sprijinită astfel încât să nu atingă masa (eu l-am pus într-o oală mai înaltă decât el), așa cum se vede în poză.
După ce se răcește, se poate felia.
Poftă Bună!
Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/05/panettone-de-casa.html