Desert pasca cu smantana

Postat de RODIMUR in Dulciuri
19 Apr 2017 | 1797 vizualizari
Desert pasca cu smantana

Mai întâi aș vrea să precizez că pasca fără aluat (care are o mare căutare în ultimul timp) nu este pască, ci budincă. Pasca este o prăjitură tradițională de Paști, iar aluatul, făcut cu trudă din făină de grâu și din alte ingrediente are semnificația și importanța sa religioasă. Cunoașteți semnificația grâului în simbolistica religioasă... De regulă, atunci când fac pască, fac și cozonaci. Dintr-o portie de aluat, vor ieși doi cozonaci și o pască într-o tavă cu un diametru de 24 cm. Dacă vreți să faceți aluat pentru o singură pască, atunci ingredientele se vor împărți la 5 sau 6, în funcție de cât de bine a crescut aluatul la dospit.  Delicii de Paste

Ingrediente

  • Aluat de cozonac
  • 1kg făină albă
  • 5-6 galbenusuri
  • 250 grame zahăr tos fin
  • 40 grame drojdie
  • 250 ml ulei (unt/untură)
  • 200 ml lapte cald
  • vanilie
  • esență de rom
  • Umplutura:
  • 1 l smântână proaspătă
  • 250-300 grame zahăr tos fin
  • 3-4 linguri făină
  • 5 gălbenușuri
  • 5 albușuri bătute spumă
  • stafide
  • 2-3 plicuri vanilie
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Smântâna se pune la scurs, într-un săculeț din pânză, la loc rece, până a doua zi.

Se face un aluat (de cozonac) potrivit de moale din: făină, ouă, drojdie, ulei (unt/untură), lapte, vanilie, esență de rom și se lasă la dospit. Când este gata, se întinde o foaie subțire în tava pentru pască, se pun stafide pe fundul tăvii și imediat se toarnă compoziția. Marginile aluatului sunt decupate scurt și se răsfrâng. Cine vrea, poate să împletească un colac din aluat ca să decoreze pasca, de jur împrejur.

Compoziția: Se amestecă smântâna scursă de zer cu zaharul tos fin, gălbenușurile, albușurile bătute spumă, vanilia, făina și praful de sare. E bine să nu se amestece prea mult, pentru că smântâna se poate tăia, așa cum se întâmplă și atunci când insistăm prea mult pentru a face frișcă.

Se dă la cuptor, la foc potrivit, aproximativ 40-45 de minute (se verifică dacă s-a copt!). Pasca poate fi decorată cu stafide, puse în formă de cruce, de la început, sau după ce a crescut aluatul în cuptor. Pasca se unge cu un gălbenuș bătut, după ce a crescut aluatul, pentru a-i da un aspect rumen, frumos și lucios. Când este gata, pasca va avea colacul rumenit, iar compoziția va fi moale încă, dar pe măsură ce se răcorește, compoziția se va întări. (Deci fiți atente să deplasați cu grijă, pasca scoasă din cuptor, când are compoziția moale încă!)

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert pasca cu smantana" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (5)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert pasca cu branza si vanilie

Postat de rocsi_1612

Desert pasca cu branza si vanilie

Aluatul: Drojdia o amestecati cu 4-5 linguri lapte caldut. Intr-un bol cerneti faina. Adaugati drojdia dizolvata, oul, smantana si amestecati. Puneti indulcitorul, un praf de sare si vanilia....

Citeste continuarea

Desert pasca dulce fara aluat

Postat de mirela0911

Desert pasca dulce fara aluat

Intr-un bol se pun ouale. Se adauga sarea, zaharul si esenta. Se mixeaza pana isi dubleaza volumul si devine o compozitie cremoasa. Se pune branza si se mixeaza putin. Se adauga apoi untul la...

Citeste continuarea

Comentarii

la 19.04.2017, 19:50
la 19.04.2017, 23:13
Delicioasa!
la 20.04.2017, 11:18
Ce bine arata!
la 20.04.2017, 12:14
Super buna!
la 22.04.2017, 09:10
Buna!

Vezi toate comentariile (5)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking