Desert pasca traditionala cu branza

Postat de RODIMUR in Dulciuri
7 Apr 2018 | 4354 vizualizari
Desert pasca traditionala cu branza

În accepțiunea unora, pasca tradițională este cu brânză sărată (pentru că "așa se făcea pe timpuri", susțin tradiționaliștii hotărâți!) din aluat de cozonac și cu colac împletit. De aceea, ei o numesc pur și simplu "pască tradițională", fără a preciza din ce este făcută. Alții consideră că pasca tradițională este aceea care are colac din aluat, iar umplutura nu contează, poate fi de oricare. Fără a-i contrazice nici pe unii, nici pe ceilalți, am făcut acum o pască tradițională, cu colac împletit și cruce, din aluat de cozonac și cu umplutură mixtă (brânză de vaci și brânză sărată de burduf). Am făcut această alegere pentru că îmi plac păștile cu brânză puțin sărată și întotdeauna îmi făceam una din acestea, special pentru mine (dar fără colac). De obicei nu fac pască tradițională cu colac și cruce, pentru că are prea mult aluat, dar acum l-am făcut mai dulce și mai pufos, așa că este foarte bun și pe gustul oricui. Umplutura, numai puțin sărată, pentru că adaosul de brânză dulce de vaci are tocmai menirea de a atenua gustul puternic al brânzei de burduf, mi se pare o combinație excelentă. Din ingredientele de mai jos am făcut o pască rotundă cu diametrul de 23 cm.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 300 grame de făină albă
  • 100 grame de zahăr tos fin
  • 150 grame de unt
  • 20 grame de drojdie proaspătă
  • 2 gălbenușuri
  • 75 ml lapte cald
  • 1 plic de vanilie
  • coaja rasă de la 1/2 lămâie
  • coaja rasă de la 1/2 portocală
  • 1/4 flacon de esență de rom
  • Pentru umplutură:
  • 300 grame de brânză de vaci, bine scursă
  • 300 grame de brânză de burduf
  • 2-3 linguri de smântână grasă
  • 3 ouă întregi
  • 200 grame de zahăr tos fin
  • 2 plicuri de vanilie
  • coaja rasă de la o lămâie
  • coaja rasă de la o portocală
  • 1/2 esență de lămâie (opțional)
  • 2 linguri încărcate de făină albă
  • 150 grame de stafide aurii
  • esență de rom (pentru hidratat stafidele)
  • 1 praf de sare
  • Pentru decor:
  • 1 gălbenuș, pentru uns
  • 50 grame de stafide aurii

Mod de preparare

Se spală citricele în apă călduță cu bicarbonat de sodiu și apoi se clătesc bine cu apă rece.

Se pune făina albă în vasul pentru frământat, se face o adâncitură în mijlocul ei, unde se pune: drojdia sfărâmată, zahărul, sarea, gălbenușurile și vanilia. Se amestecă aceste ingrediente și se adaugă lapte cald, puțin câte puțin, până ce se dizolvă atât drojdia, cât și zahărul. Se adaugă și restul laptelui cald și se încorporează toată făina, după care se adaugă untul moale și se frământă, până ce aluatul nu se mai lipește de mâini și devine elastic.

Se lasă aluatul la dospit, acoperit cu un șervet curat, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.

Între timp se pregătește umplutura. Se amestecă brânza dulce de vaci, cu cea de burduf și se mixează până la omogenizare. Se adaugă: zahărul, ouăle, smântâna, vanilia esența de lămâie (sau de rom) și se răzuie coajă de lămâie și de portocală. Se mixează toate aceste ingrediente până ce zahărul se dizolvă și rezultă o compoziție omogenă. Se adaugă în final stafidele (opărite și ținute în esență de rom, în prealabil) și făina albă. Se amestecă bine, pentru ca făina să fie distribuită în toată compoziția de brânză.

Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta presărată cu făină, se mai frământă puțin cu făină, pentru eliberarea bulelor de aer, după care se porționează în două bucăți, una dintre ele, de două ori mai mare decât cealaltă. Din bucata mai mică se face o foaie rotundă care se pune pe fundul unei forme cu pereți detașabili, unsă cu ulei, în prealabil.

Bucata mai mare de aluat se împarte în două. Dintr-una din ele se fac trei suluri de aluat de grosimi identice, și se împletesc în 3 (cum se împletesc codițele fetițelor). 

 Se toarnă compoziția în tavă, având grijă ca de jur-împrejur să rămână un spațiu gol de aproximativ 2 cm, în care se va pune împletitura din aluat în 3, care va constitui colacul păștii.

Din cealaltă bucată de aluat se fac 4 suluri, care se împletesc /răsucesc două câte două. Din ele se va face crucea, iar capetele se vor ascunde sub colac. Se apasă aluatul de pe mijlocul crucii, pentru a lipi cele două împletituri.

Se decorează pasca cu stafide (opărite și ținute, în prealabil în esență de rom), după care se unge cu un gălbenuș, atât colacul și crucea, cât și umplutura de brânză.

Odată decorarea încheiată, se dă pasca la cuptorul preîncălzit, la foc mediu. Când pasca s-a rumenit  bine, se face testul scobitorii și apoi, dacă este gata, se scoate din cuptor. Nu se scoate pasca din formă, decât după ce s-a răcit.

Pasca se ține la frigider, pentru că are ingrediente ușor alterabile (ouă, unt, lapte, brânză).

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert pasca traditionala cu branza" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (35)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert pasca traditionala

Postat de MotanLaOale

Desert pasca traditionala

Branza se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, galbenusurile si stafidele. Din aluat se intinde o foaie subtire si se pune intr-o tava rotunda cu pereti detasabili tapetata cu hartie de copt....

Citeste continuarea

Pasca traditionala

Postat de Bucataras

Pasca traditionala

Adauga faina de cozonac intr-un robot de bucatarie – monteaza atasamentul de plamadit; Pune sare deasupra si amesteca; Dizolva drojdia in lapte caldut si adauga extra zaharul si extra...

Citeste continuarea

Comentarii

la 07.04.2018, 03:04
Foarte buna!
la 07.04.2018, 07:00
Felicitari! Arata extraordinar!
la 07.04.2018, 07:40
Super delicioasa!
la 07.04.2018, 07:53
e foarte reușită!
la 07.04.2018, 08:02
Foarte buna

Vezi toate comentariile (35)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking