Desert placinta invartita moldoveneasca de post, cu dovleac
Postat de RODIMUR in Dulciuri 10 Dec 2017 | 10716 vizualizari
Pentru că mi-a mai rămas o jumătate de dovleac, m-am gândit să fac o învârtită moldovenească de post. Mămica face o învârtită cu dovleac foarte bună, dar nu prepară umplutura, ci răzuie direct pe foaie dovleacul, adăugând zahăr și ulei, după care rulează și răsucește.
Eu am preferat să prepar umplutura, pentru a fi sigură că va adera mai bine la foaie și că o voi putea rula mai ușor. Rezultatul a fost o reușită. Soțul meu, care nu prea exagerează cu dulciurile (ca mine!) mi-a cerut de trei ori să-l servesc cu câte o porție de învârtită aromată și pufoasă. Atât de pufoasă, încât nu am mai simțit nevoia să o însiropez, la sfârșit...
În fine, învârtita este o specialitate moldovenească ce se prepară de post, sau de frupt, cu diferite umpluturi (mere, nuci, brânză, dovleac...) și se numește astfel pentru că se răsucește, se învârtește și se așează sub formă de spirală în tava de copt.
N-aș putea spune că originea acestei plăcinte este autohtonă, pentru că am văzut în supermarketuri, congelate, învârtite făcute în străinătate. Totuși, cred că învârtita a ajuns la noi, în Moldova ca urmare a domniilor fanariote și poate chiar și de la turci.
Rețetă românească
Inapoi la reteta
|