Desert placinta invartita moldoveneasca de post, cu dovleac

Postat de RODIMUR in Dulciuri
10 Dec 2017 | 10363 vizualizari

Pentru că mi-a mai rămas o jumătate de dovleac, m-am gândit să fac o învârtită moldovenească de post. Mămica face o învârtită cu dovleac foarte bună, dar nu prepară umplutura, ci răzuie direct pe foaie dovleacul, adăugând zahăr și ulei, după care rulează și răsucește.  Eu am preferat să prepar umplutura, pentru a fi sigură că va adera mai bine la foaie și că o voi putea rula mai ușor. Rezultatul a fost o reușită. Soțul meu, care nu prea exagerează cu dulciurile (ca mine!) mi-a cerut de trei ori să-l servesc cu câte o porție de învârtită aromată și pufoasă. Atât de pufoasă, încât nu am mai simțit nevoia să o însiropez, la sfârșit... În fine, învârtita este o specialitate moldovenească ce se prepară de post, sau de frupt, cu diferite umpluturi (mere, nuci, brânză, dovleac...) și se numește astfel pentru că se răsucește, se învârtește și se așează sub formă de spirală în tava de copt. N-aș putea spune că originea acestei plăcinte este autohtonă, pentru că am văzut în supermarketuri, congelate, învârtite făcute în străinătate. Totuși, cred că învârtita a ajuns  la noi, în Moldova ca urmare a domniilor fanariote și poate chiar și de la turci. Rețetă românească

Inapoi la reteta

Comentarii (27)

la 10.12.2017, 00:06
la 10.12.2017, 00:10
Mulțumesc frumos, Motănel!
la 10.12.2017, 07:58
Îmi place mult învârtita noastră autohtonă, chiar și umplută cu dovleac...deși preferata rămâne cea cu brânză dulce!
la 10.12.2017, 09:12
la 10.12.2017, 09:18
la 10.12.2017, 11:14
ce bunatate, bravo
la 10.12.2017, 11:25
Buna!
la 10.12.2017, 13:49
Kytz, facem de toate, nu-i problemă! Mai ales că aluatul este foarte bun și se pretează la orice umplutură... Mulțumesc pentru apreciere!
la 10.12.2017, 13:49
Mulțumesc frumos, Licurici!
la 10.12.2017, 13:50
Mulțumesc frumos pentru apreciere, Cătălina! Într-adevăr a ieșit foarte, foarte bună...
la 10.12.2017, 13:52
Mulțumesc frumos, Adi!
la 10.12.2017, 15:26
Ce bunatate!
la 10.12.2017, 17:40
Mulțumesc frumos, Mirela! Chiar a ieșit foarte bună, mai bună decât plăcinta cu dovleac pe care am făcut-o în urmă cu vreo două săptămâni.
la 10.12.2017, 17:43
Foarte interesanta!
la 10.12.2017, 18:02
Mulțumesc frumos, Ancutsa!

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking