Desert placinta invartita moldoveneasca de post, cu dovleac

Postat de RODIMUR in Dulciuri
10 Dec 2017 | 10339 vizualizari
Desert placinta invartita moldoveneasca de post, cu dovleac

Pentru că mi-a mai rămas o jumătate de dovleac, m-am gândit să fac o învârtită moldovenească de post. Mămica face o învârtită cu dovleac foarte bună, dar nu prepară umplutura, ci răzuie direct pe foaie dovleacul, adăugând zahăr și ulei, după care rulează și răsucește.  Eu am preferat să prepar umplutura, pentru a fi sigură că va adera mai bine la foaie și că o voi putea rula mai ușor. Rezultatul a fost o reușită. Soțul meu, care nu prea exagerează cu dulciurile (ca mine!) mi-a cerut de trei ori să-l servesc cu câte o porție de învârtită aromată și pufoasă. Atât de pufoasă, încât nu am mai simțit nevoia să o însiropez, la sfârșit... În fine, învârtita este o specialitate moldovenească ce se prepară de post, sau de frupt, cu diferite umpluturi (mere, nuci, brânză, dovleac...) și se numește astfel pentru că se răsucește, se învârtește și se așează sub formă de spirală în tava de copt. N-aș putea spune că originea acestei plăcinte este autohtonă, pentru că am văzut în supermarketuri, congelate, învârtite făcute în străinătate. Totuși, cred că învârtita a ajuns  la noi, în Moldova ca urmare a domniilor fanariote și poate chiar și de la turci. Rețetă românească

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 300 grame de făină albă
  • 150 ml apă minerală
  • 25 grame drojdie proaspătă
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 3 lingurițe de zahăr tos
  • 1 praf de sare
  • Pentru umplutură:
  • 1/2 dovleac plăcintar (de cca 500 grame)
  • 75 grame de zahăr tos
  • 5-6 linguri ulei
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • Pentru ornat:
  • 1-2 linguri de zahăr pudră
  • făină pentru întins foaia de aluat
  • 2-3 linguri de ulei pentru uns

Mod de preparare

Din făină, drojdie proaspătă, zahăr, sare, apă minerală și ulei se face un aluat potrivit de moale, elastic și care după o scurtă frământare, pentru încorporarea și uniformizarea ingredientelor, nu se mai lipește de mână. Se lasă aluatul 30 de minute la dospit, la căldură, într-un vas acoperit cu un prosop curat.

Între timp se prepară umplutura. Se spală, se curăță dovleacul de coajă și de semințe, după care se răzuie și se pune cu ulei și zahăr la topit, într-o cratiță, la un foc moderat. Se ține cratița pe foc până se dizolvă zahărul, iar dovleacul se înmoaie. Se amestecă pentru uniformizare, mai ales atunci când scade lichidul din compoziție și rămâne doar uleiul (ca să nu se prindă de fundul cratiței).

Se ia cratița de pe foc și după ce se mai răcorește puțin se adaugă scorțișoara și se amestecă pentru uniformizare.

Când aluatul a crescut, se pune pe planșeta înfăinată și se întinde pe toată lungimea ei, pentru a rezulta o foaie subțire dreptunghiulară, mai mult lungă, decât lată. Se folosește făină suficientă, pentru ca foaia să nu se lipească de planșetă.

Se unge foaia cu un strat subțire de umplutură și cu uleiul în care s-a topit dovleacul. Se rulează foaia cu umplutura la interior, cât de strâns permite aluatul, pentru a nu se rupe, se prinde sulul format de capete, se răsucește și apoi se pune în tava unsă cu ulei, învârtindu-l  sub formă de spirală (melc) și ascunzând capătul terminal sub învârtită. 

Se unge învârtita cu ulei și se dă la cuptor la un foc mediu. Când a crescut, se scoate tava din cuptor, se mai unge învârtita încă o dată cu ulei și se dă din nou la cuptor, ca să se rumenească.

După ce s-a rumenit, se scoate din cuptor și se presară cu zahăr pudră.

Se taie ca un tort și se servește după ce s-a răcit.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert placinta invartita moldoveneasca de post, cu dovleac" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (27)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert placinta dobrogeana

Postat de licurici_lra

Desert placinta dobrogeana

Pentru aluat, ouale se bat cu un praf de sare, apoi se adauga faina si se framanta.  Aluatul se imparte in 4 parti egale, se rotunjesc in palma si se lasa 30min, apoi se intind subtire....

Citeste continuarea

Desert pere posate in vin

Postat de xana

Desert pere posate in vin

Curatam perele de coaja si, cu ajutorul unei lingurite, scobim cotorul cu grija, pentru a le mentine intregi. Le punem apoi intr-o oala adanca, dar nu prea mare, atat cat sa incapa. Taiem...

Citeste continuarea

Comentarii

la 10.12.2017, 00:06
la 10.12.2017, 00:10
Mulțumesc frumos, Motănel!
la 10.12.2017, 07:58
Îmi place mult învârtita noastră autohtonă, chiar și umplută cu dovleac...deși preferata rămâne cea cu brânză dulce!
la 10.12.2017, 09:12
la 10.12.2017, 09:18

Vezi toate comentariile (27)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking