Tarta cu nectarine si afine

Postat de AlexTeacher in Dulciuri
15 Iun 2015 | 4390 vizualizari
Tarta cu nectarine si afine

O tarta care nu-mi inspira mare lucru la inceput, dar s-a dovedit a fi mega buna! Desi nu-s un fan al piersicilor, le pot respecta savoarea si importanta, la fel cum fac si cu unele condimente. Cea mai mare prostie mi se pare sa nu gatesti cu un anumit lucru doar pentru simplul fapt ca nu este pe gustul tau. Nimic mai gresit ! Gatiti si experimentati cu tot ceea ce va intra pe mana, fiecare ingredient are frumusetea sa. Nu toti suntem la fel, si ce-i drept, nu poti multumi pe toata lumea, dar poti incerca. Pentru ca numai atunci cand iti dai silinta sa faci ceva bun, va iesi ceva cu adevarat maret. Asta ii diferentiaza pe mediocri de cei cu succes. De exemplu, eu nu pot sa suport foile de dafin sau varza de Bruxelles. Insa asta nu ma impiedica sa le folosesc in mancare la fel de mult ca celelalte ingrediente. Nu fac "discriminari". Acum va las sa va bucurati de tarta!

Ingrediente

  • Pentru aluat:
    • Faina de cozonac – 200 g
    • Unt la temperatura camerei – 100 g
    • Ou – 1 buc
    • Zahar – 2 linguri
    • Sare – 1 varf de cutit
    Pentru crema de vanilie:
    • Galbenusuri de ou – 4 buc
    • Lapte – 300 ml
    • Amidon – 3 lingurite
    • Zahar – 160 g
    • Extract de vanilie / pastaie de vanilie (1 si ½ lingurita sau semintele de la ½ pastaie)
    • Unt la temperatura camerei – 25 g
    Pentru compozitie:
    • Nectarine coapte – cca 1 kg (de preferabil curatate de coaja)
    • Gellfix – 1 pliculet
    • Scortisoara – 2 batoane
    • Anason – 2 stelute
    • Afine – 120 g
    • Zahar gelifiant – 2-3 linguri
    • Vin alb / cidru / vin roze demidulce – 300 ml

Mod de preparare

  • Adaugati oul si untul la temperatura camerei intr-un malaxor(eu folosesc un Ankarsrum, sunt super multumit de el) montati atasamentul pentru plamadit la cca 2-3 cm fata de margine si porniti aparatul pe viteza mica - desigur, puteti sa pregatiti acest aluat si clasic, "de mana"; 

  • Adaugati zaharul, sarea si treptat, faina;

  • Cresteti viteza si lasati la framantat pana obtineti un aluat pufos, compact;

  • Infasurati-l in folie de plastic si lasati-l la frigider cca o ora;

  • Intindeti si modelati aluatul de tarta – tapetati o forma cu fund detasabil si adaugati-l in aceasta;

  • Puneti o bucata de hartie de copt in tava de tarta (peste aluat) si peste aceasta puneti orez, linte sau fasole, pentru a-i preveni cresterea;

  • Introduceti-o in cuptorul incins in prealabil la 180 grade pentru cca 10 min, pana cand devine rumen aurie – scoateti hartia de copt cu mare grija si pastrati boabele de orez, linte sau fasole intr-un castron, pentru eventuale folosiri viitoare;

  • Gauriti blatul cu o furculita din loc in loc si lasati-l inca 2 minute in cuptor;

  • Scoateti-l la racit pe un gratar pentru prajituri sau pe un tocator de lemn;

  • Bateti bine galbenusurile cu zaharul, esenta de vanilie si untul;

  • Amestecati laptele cu amidonul (atentie sa nu faceti cocoloase) si incorporati aceasta compozitie peste cea din galbenusuri, zahar, unt si esenta de vanilie;

  • Amestecati compozitia rezultata la foc mic, intr-o craticioara, folosind un tel;

  • Cand compozitia s-a ingrosat turnati-o in aluatul de tarta si lasati-o la racit;

  • Taiati nectarinele in 4;

  • Adaugati vinul alb intr-o oala pe foc si lasati-l la redus (pana cand alcoolul se evapora si ramane doar aroma) – tot la inceput adaugati si stelutele de anason si batoanele de scortisoara;

  • Adaugati nectarinele si zaharul gelifiant si micsorati focul;

  • Cand acestea au devenit moi, adaugati plicul de Gellfix si amestecati pana se dizolva;

  • N-o lasati sa se raceasca foarte mult pentru ca ea se va inchega - turnati-o apoi peste tarta si crema de vanilie;

  • Adaugati afine pe deasupra din loc in loc;

  • Introduceti-o in frigider pentru cateva ore, inainte de a o servi;

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tarta cu nectarine si afine" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (12)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tarta cu branza dulce, nectarine si afine

Postat de RODIMUR

Desert tarta cu branza dulce, nectarine si afine

Mai întâi se face aluatul, chiar cu o zi înainte, dacă este cazul. Se mixează bine zahărul cu: untul rece, zahărul vanilinat, sarea și oul. După ce se dizolvă zahărul, se...

Citeste continuarea

Desert cobbler cu nectarine si afine

Postat de Bucataras

Desert cobbler cu nectarine si afine

Pune cuptorul la incalzit la 180 grade C. Unge tava cu unt si pune fructele taiate (unde e cazul), stropeste-le cu zeama de lamaie si adauga zahar, amidon si vanilia, apoi amesteca-le. ...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.06.2015, 18:42
buna buna
la 15.06.2015, 18:43
la 15.06.2015, 18:56
Arata de zile mari . Asa ceva nu poti refuza
la 15.06.2015, 19:42
Arata extraordinar de bine! yammmi
la 15.06.2015, 19:44

Vezi toate comentariile (12)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking