Desert Portokalopita
Postat de RODIMUR in Prajituri 27 Ian 2018 | 7249 vizualizari
E vremea promoțiilor de portocale la găleată și pentru că nu pot mânca mai mult de una pe zi, iar în casă erau, la un moment dat vreo 9 kg, mi-am amintit că în copilărie am mâncat acasă, la părinții mei o prăjitură foarte aromată și bună, făcută din aceste însorite fructe mediteraneene. I-am telefonat mămicăi și am aflat că acea prăjitură aromată fusese făcută de Niki, mătușa mea, care este de etnie greacă și că era, de fapt, o plăcintă grecească din portocale, numită "portokalopita".
Mămica spunea că mătușa mea folosise atunci smântână și ulei de floarea soarelui, pentru că pe vremea aceea nu existau la noi, în magazine, iaurt grecesc, nici ulei de măsline (nici măcar pentru grecii rătăciți în Moldova...!)
Am mai așteptat două zile și am primit, în sfârșit rețeta, pe care am urmat-o întocmai, nu numai pentru că voiam să simt gustul de odinioară, ci pentru că mie mi se pare că uleiul de măsline este amar, nepotrivit pentru prăjituri.
Ieri am făcut plăcinta și după ce am lăsat-o o noapte în sirop, la frigider, așa cum trebuie, am tăiat-o astăzi și gustând-o, m-am simțit asemeni lui Marcel Proust, plecat în căutarea timpului pierdut, după ce a simțit gustul madlenei...
Eu am simțit gustul aromat al portocalelor aduse de pe meleaguri veșnic însorite și mi-am amintit de acei ani ai copilăriei, de neamuri și de prieteni...
Este o plăcintă foarte dulce și însiropată, precum baclavaua.
Mai precizez că am redus la jumătate cantitatea de ulei, pentru că mie mi se pare că acest ingredient face să scadă aluatul.
Inapoi la reteta
|