Desert Portokalopita

Postat de RODIMUR in Prajituri
27 Ian 2018 | 7249 vizualizari

E vremea promoțiilor de portocale la găleată și pentru că nu pot mânca mai mult de una pe zi, iar în casă erau, la un moment dat vreo 9 kg, mi-am amintit că în copilărie am mâncat acasă, la părinții mei o prăjitură foarte aromată și bună, făcută din aceste însorite fructe mediteraneene. I-am telefonat mămicăi și am aflat că acea prăjitură aromată fusese făcută de Niki, mătușa mea, care este de etnie greacă și că era, de fapt, o plăcintă grecească din portocale, numită "portokalopita". Mămica spunea că mătușa mea folosise atunci smântână și ulei de floarea soarelui, pentru că pe vremea aceea nu existau la noi, în magazine, iaurt grecesc, nici ulei de măsline (nici măcar pentru grecii rătăciți în Moldova...!) Am mai așteptat două zile și am primit, în sfârșit rețeta, pe care am urmat-o întocmai, nu numai pentru că voiam să simt gustul de odinioară, ci pentru că mie mi se pare că uleiul de măsline este amar, nepotrivit pentru prăjituri. Ieri am făcut plăcinta și după ce am lăsat-o o noapte în sirop, la frigider, așa cum trebuie, am tăiat-o astăzi și gustând-o, m-am simțit asemeni lui Marcel Proust, plecat în căutarea timpului pierdut, după ce a simțit gustul madlenei... Eu am simțit gustul aromat al portocalelor aduse de pe meleaguri veșnic însorite și mi-am amintit de acei ani ai copilăriei, de neamuri și de prieteni... Este o plăcintă foarte dulce și însiropată, precum baclavaua. Mai precizez că am redus la jumătate cantitatea de ulei, pentru că mie mi se pare că acest ingredient face să scadă aluatul.

Inapoi la reteta

Comentarii (42)

la 28.01.2018, 09:43
Îți mulțumesc frumos, Dante!
la 28.01.2018, 14:34
Absolut delicioasă și perfectă pentru aceste zile reci! 🍊🍊🍊
la 28.01.2018, 15:29
Da, Kytz! O senzație uimitoare trăiești, dacă mănânci această plăcintă grecească!
la 28.01.2018, 20:11
Un deliciu, asa cum sunt, de altfel, toate "pita"-ele si "boureko"-urile, indiferent daca dulci/reci/siropoase, sau sarate si fierbinti! Este una din prajiturile noastre favorite, atat vara, rece de la frigider, dar si iarna, servita calduta, cu o lingura buna de iaurt f gras, sau si mai bine, de smantana ceva mai slaba (sau "creme fraiche" hahaha!), si neaparat cu mult sirop. Noi am invatat in Grecia sa o facem mult mai simplificata, anume nu cu foi Filo, ci cu fidea fara oua, cat mai fina. In privinta folosirii uleiului de masline (chiar si a celui de ff buna calitate, care nu-i amar, dar are totusi un gust propriu mult prea intens) la dulciuri (si nu numai!), suntem intru totul de acord cu Dvs! Tata spune ca de cand rasfoieste in ultimii ani mai des, site-uri culinare Romanesti, a constatat ca uleiul de masline si sarea de Himalaya au devenit un adevarat "trend", fiind folosite chiar la retete traditionale gen sarmale, tochitura, tocane sau borsuri, desi sigur le "falsifica" gustul original! Dar vorba veche: "Ce porti leleo chelbea-n cap/ Daca-i moda, ce sa fac"... Foarte frumoasa postarea (cu tot cu introducere!)...
la 28.01.2018, 20:59
Navidad, mulțumesc foarte mult pentru apreciere și pentru sugestia cu fideaua, ca ingredient (din păcate, fidea fără ouă, nu prea se mai găsește) ca și cu servirea plăcintei, calde, cu iaurt gras... Voi ține minte și voi pune în aplicare... Mă bucur că mai sunt și alte persoane care-și dau seama că uleiul de măsline nu este bun la orice. Într-adevăr, moda ne omoară, atunci când nu există suficientă pricepere și curajul de a spune NU, chiar dacă majoritatea este împotrivă. Un alt ingredient care începe să mă deranjeze prin multitudinea utilizării lui (absolut ilogice) este mascarpone, în toate... Când am văzut și înghețată cu mascarpone (adică, mai precis, cu brânză!) am zis că cine nu-i în stare să discearnă între ce e bun și normal într-un preparat și ce nu, chiar împotriva nocivității trend-ului, degeaba se mai numește bucătar. Dar, fiecare face ce vrea în bucătăria sa. Nu e obligatoriu să gătești corect, cum nu-i obligatoriu să scrii, sau să vorbești corect. Fiecare, după cum consideră...Mulțumesc frumos, încă o dată, pentru aprecieri!
la 28.01.2018, 21:32
Sa stiti ca i-am sunat pe parinti, sa le spun ca nu gasiti fidea fara oua! Anume, la aceasta reteta, parintii repeta invariabil si de FIECARE DATA cand o facem, sau cand e cineva sevit cu ea: "ideala ar fi fost fideaua care se gasea in Romania (era inainte de 1984), care era fara oua si practic se lichefia la fierbere in supa sau in lapte"! Este f buna si facuta cu sirop/coaja de lamaie, eu chiar o prefer asa.
la 28.01.2018, 22:02
In privinta uleiului de masline... poate ca sunt si subiectiva, caci sincera sa fiu, nu-mi prea place, chiar si cel cu gust f delicat... decat in preparate culinare specifice zonei Marii Mediterane (excluse dulciurile!). Dar mi se pare absolut ridicol sa se foloseasca ulei de masline la retete tipice Romanesti, nu mai vorbesc, Asiatice: chinezesti, indiene, etc in combinatie cu sos soya, sos de peste, paste/mirodenii curry... nu mai spun de stir frying, care se face la temperaturi f ridicate, nepotrivite acestui ulei! Ma rog, "de gustibus non est disputandum"... si in aceasta ordine de idei, trebuie sa va marturisesc, ca una din inghetatele mele preferate este un "parfait" din mascarpone f putin indulcit, amestecat grosier cu amaretti morbidi si compot de cirese Amarena cu tot cu sirop... dar mancat cel mai bine in nordul Italiei, la el acasa... In rest, cred ca tot acest "amalgam" se datoreaza si "globalizarii" (nu intotdeauna perfect inteleasa), dar si "decadentei" (chiar si gustative) atat de tipice si "timpurilor noi", dar si "societatii de consum"... Iar "m-am intins"... dar daca ma provocati !
la 28.01.2018, 22:25
Într-adevăr, Navidad, numitorul comun al acestor deviații este format din globalizare, decadență și confuzie generală...Noapte bună!
la 29.01.2018, 08:53
ce gustoasa trebuie sa fie , am pus reteta la favorite
la 29.01.2018, 09:13
Mulțumesc, Anca, pentru favoare și încredere. Mie mi se pare deosebită, față de alte dulciuri, aromată natural, cum mai rar am gustat prăjituri, la noi...
la 30.01.2018, 00:30
Ce deliciosenie poate sa fie Portokalopita Mulltumim Rodica pentru originala si autentica reteta
la 30.01.2018, 06:58
Îți mulțumesc frumos, Mihaela, pentru aprecieri! Nu e o prăjitură originală, au mai făcut-o și alții, dar mai rar, pentru că e grecească, nu românească...

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking