Desert prajitura Alba ca zapada

Postat de RODIMUR in Prajituri
3 Iun 2017 | 12340 vizualizari
Desert prajitura Alba ca zapada

Prăjitura "Albă ca zăpada" era la modă în anii '70-'80, când se vindea în cofetării bucăți întregi, la kilogram. E o prăjitură economică, bună, moale, cu o cremă fină, pe care o fac, de pe vremea aceea, după rețeta unei colege, care a murit de tânără, din nefericire (Dumnezeu s-o ierte!). Și acum, când prepar această prăjitură, țin alături rețeta scrisă de mâna ei, cu urarea finală de "Poftă bună!"... Am păstrat rețeta pentru că prăjitura a ieșit bine de fiecare dată și am adăugat doar vanilia, la blat, iar ca decor, am ales să presar nucă de cocos deasupra, ca să arate într-adevăr albă ca zăpada... Pentru a coace foile de blat am folosit o tavă dreptunghiulară de 22/30 cm.

Ingrediente

  • Pentru blat
  • 3 ouă
  • 6 linguri de ulei
  • 6 linguri de zahăr tos fin
  • 1 plic de vanilie
  • 1 linguriță de amoniac/bicarbonat stins în oțet
  • făină cât cuprinde pentru a avea un aluat elastic și potrivit de moale (cam 400-450 grame)
  • ulei pentru uns tava
  • Pentru cremă
  • 0,500 ml lapte rece
  • 6 linguri de făină albă
  • 200 grame unt
  • 175-200 grame zahăr tos fin
  • 1 plic de vanilie
  • esență de lămâie
  • Siropul
  • 2 linguri zahăr tos
  • 100 ml apă
  • esență de vanilie/rom
  • Pentru decor
  • 2-3 linguri miere de albine, lichidă
  • 5-6 linguri de nucă de cocos

Mod de preparare

Pentru blat, se amestecă bine zahărul cu ouăle, uleiul, vanilia, amoniacul stins cu oțet (eu pun bicarbonat), până ce se dizolvă, după care se adaugă făina, puțin câte puțin, până devine un aluat elastic și potrivit de moale care să se poată întinde ușor. La început, se amestecă totul cu o lingură, iar când compoziția se îngroașă, se încorporează făina cu mâna.

Când aluatul este gata, se împarte în 3 părți egale. Se întinde prima bucată de aluat, pe fundul unei tăvi unse cu puțin ulei și se dă la cuptor, la foc potrivit. Se lasă puțin timp în cuptor, numai până se usucă și se întărește foaia. Nu trebuie să se rumenească, decât foarte puțin. Cu un cuțit cu lama lungă se detașează foaia de fundul tăvii și se lasă pe un plan drept, la răcorit. Se face a doua foaie și apoi a treia, în același mod.

Pentru cremă, se amestecă laptele cu 6 linguri de făină, având grijă să nu se formeze cocoloașe, după care se pune această compoziție pe foc mic și se amestecă întruna, ca să se îngroașe, dar să nu se prindă de fundul vasului, nici să nu se formeze cocoloașe. Când acest terci este gata (îngroșat și uniform), se ia de pe foc și se lasă la răcorit.

Între timp, se amestecă untul cu zahărul și plicul de vanilie, până ce se dizolvă (măcar parțial) Se ia vasul cu terciul răcorit și se pune în el câte o lingură din untul frecat cu zahăr, încorporându-l uniform cu grijă, ca să nu rămână cocoloașe. După ce s-a încorporat tot untul și compoziția cremei este uniformă, se pun căteva picături de esență de lămâie (sau zeamă de lămâie), după gust.

Pentru că prăjitura se înmoaie mai greu, se face un sirop din zahăr, apă și esență (vanilie, rom...) pentru a unge foile de blat înainte de a pune crema. Ultima foaie va fi unsă pe partea care va sta pe cremă, nu deasupra!

Pentru montarea prăjiturii, se unge o foaie de blat (după ce a fost însiropată) cu o jumătate de cremă, se suprapune a doua foaie, care se însiropează și unge și ea cu restul de cremă, iar deasupra se pune cea de-a treia foaie de blat, însiropată pe partea care va sta pe cremă. Se acoperă prăjitura cu o foaie curată de hârtie, iar deasupra se așază niște greutăți, pentru presare.

Se lasă prăjitura astfel montată la răcoare, timp de 24 de ore cel puțin, după care, dacă s-au înmuiat foile, se taie capetele neregulate de jur împrejur, se unge cu un strat subțire de miere lichidă, peste care se presară nucă de cocos. Prăjitura se taie în forma dorită și se ține într-un vas închis, la rece.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Alba ca zapada" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura cu fructe de padure si lamaie

Postat de rocsi_1612

Desert prajitura cu fructe de padure si lamaie

Blatul: Separati ouale. Albusurile le mixati cu un praf de sare, pana devin spuma. Adaugati indulcitorul treptat si mixati la viteza mare, pana spuma devine lucioasa. Incorporati galbenusurile,...

Citeste continuarea

Desert prajitura Alba ca Zapada

Postat de lucy2002

Desert prajitura Alba ca Zapada

FOI In vasul de la mixer adaugam: ouale, zaharul, sare si pornim mixerul. Dupa ce s-a dizolvat zaharul, adaugam in fir subtire uleiul, laptele, bicarbonatul de amoniu stins cu zeama de lamaie,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.06.2017, 15:26
Clasica si buna
la 03.06.2017, 15:29
Da, mulțumesc mult, Adele! Tot ce-i clasic e și bun...
la 03.06.2017, 15:51
la 03.06.2017, 15:57
Mulțumesc mult, Motănel!
la 03.06.2017, 16:42
Buna rau! Vreau si eu!

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking