Desert prajitura aniversara cu mousse de cirese si ciocolata alba

Postat de momo121 in Prajituri
21 Feb 2022 | 4543 vizualizari
Desert prajitura aniversara cu mousse de cirese si ciocolata alba

O doamna mi-a cerut sa ii fac o simpla prajitura pentru ziua ei, nu a cerut tort ca nu vrea musafiri, asa ca i-am facut aceasta prajitura de care a fost super, super incantata si multumita! Un deliciu!

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 oua
  • 120g zahar
  • 120g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de vanilie
  • esenta de rom
  • un praf de sare
  • 60ml lapte
  • 60ml ulei
  • 10g cacao
  • Pentru mousse-ul de ciocolata alba:
  • 100g ciocolata alba
  • 200ml frisca lichida fierbinte
  • 200ml frisca lichida rece
  • 1 lingurita zahar pudra
  • 3 foi gelatina/ 8g gelatina granule
  • apa pentru hidratarea gelatinei
  • optional: bomboane rafaello sau alte bomboane preferate
  • Pentru mousse-ul de cirese:
  • 200g cirese congelate
  • 80g zahar
  • 2.5 foi de gelatina
  • 200ml frisca lichida
  • 1 lingurita zahar pudra
  • Pentru glazura:
  • 100g ciocolata alba
  • 100ml frisca lichida fierbinte
  • 1 foaie gelatina/ 2g gelatina granule
  • apa pentru hidratarea gelatinei
  • Pentru insiropat foile am folosit apa zahar si esenta de vanilie dupa gust si dupa cum doriti foile sa fie insiropate!!!

Mod de preparare

Pentru blat: Separam ouale, iar prima data mixam albusurile cu un praf de sare pana se intareste ca o spuma, apoi mixam galbenusurile cu zaharul pana isi schimba culoarea, adaugam laptele, uleiul si vanilia, mai amestecam putin, apoi adaugam faina si praful de copt cernute impreuna si amestecam, vom obtinute un aluat destul de tare.
Cu o spatula luam din albusurile spuma si mixam pana obtinem o commpozitie mai moale, apoi turnam toata spuma de albusuri si ne folosim de spatula sa amestecam usor de jos in sus pana obtinem un aluat omogen si aerat.
Impartim compozitia in 2 parti egale si o parte punem cacaoa si esenta de rom, amestecam usor pana la omogenizare.
Turnam compozitia rezultata in tavi separte de 18/28 cm tapetate cu hartie de copt si le coacem la cuptorul preincalzit la 160°C pentru circa 20.
Cand sunt gata lasam blaturile sa se raceasca complet in tava, apoi le scoatem si nivelam marginile care sunt putin mai inalte, apoi asezam blatul maro in tava tapetata cu folie de plastic sau folie de acetat si ne ocupam de sirop si creme!

Pentru mousse-ul de ciocolata alba:
Frisca lichida fierbinte o turnam peste ciocolata alba si o lasam cateva secunde sa se topeasca, apoi cu o spatula incepem sa amestecam pana ciocolata este topita complet. Adaugam glatina hidratata si omogenizam. Separat mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine spumoasa, apoi le unim si cu o spatula amestecam usor pana obtinem o crema pufoasa si delicioasa.
Pentru mousse-ul de cirese:
Punem pe intr-un ibric ciresele cu zaharul pana se topeste, chiar daca ciresele sunt intregi, le trecem printr-un blender normal sau folosim unul vertical pana obtinem o pasta. 
Trecem piureul printr-o sita pentru a fi cat mai fin si adaugam gelatina hidratata in apa rece, daca nu s-a topit in totalitate il mai incalzim putin pe baie de aburi. Iar daca folositi gelatina granule este mai simplu ca trebuie incalzita la microunda si adaugata in piureul caldut, eu folosesc foi si daca nu este suficient de cald, gelatina nu se topeste in totalitate si o pun pe baie de aburi...asta asa ca sfat!!!
Lasam sa ajunga la tempertura camerei, iar intre timp mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine ferma, apoi turnam pireul de cirese peste frisca batuta si omogenizam totul cu o spatula pana obtinem un mousse aerat si super gustos!!!

Pentru glazura: Turnam frisca fierbinte peste ciocolata alba, omogenizam si adaugam gelatina hidratata in apa rece, apoi o turnam peste crema de cirese.
Asamblare: In tava tapetata cu folie de plastic sau folie de acetat asezam blatul maro, insiropam, turnam mousse-ul de ciocolata, aseam jumatati de bomboane rafaello, nivelam frumos, asezam a doua foaie de blat vanilat si dam la rece 20-30 minute, apoi turnam mousse-ul de cirese, din nou la rece 30 minute, iar la final glazura de ciocolata. Optional puteti face cateva modele roz -  eu am topit putina ciocolata alba am adaugat colorant si din loc in loc am pus ciocolata si cu o scobitoare am facut diverse modele, atentie glazura sa nu fie tare!
Am ornat simplu pentru un sarbatorit, care a cerut doar o simpla prajitura!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura aniversara cu mousse de cirese si ciocolata alba" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (8)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Chec cu branza si jeleu de zmeura

Postat de simona72

Chec cu branza si jeleu de zmeura

Mixam ouale intregi cu un parf de sare si zaharul pana ouale se deschid la culoare si isi dubleaza volumul. Se adauga in fir subtire uleiul, ca la maioneza, in timp ce mixam ouale. Se adauga...

Citeste continuarea

Desert prajitura cu mac, crema de vanilie si gem de caise

Postat de andaoana

Desert prajitura cu mac, crema de vanilie si gem de caise

Blatul  Am folosit o tava de 30 x 35 cm pe care am tapetat-o cu hartie de copt.  Am mixat albusurile impreuna cu un praf de sare pana au devenit spumoase. Am adaugat apoi zaharul...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.02.2022, 11:59
la 21.02.2022, 14:10
la 21.02.2022, 18:30
Super!
la 21.02.2022, 21:56
Ce bine arată!
la 22.02.2022, 10:16
arata bine

Vezi toate comentariile (8)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking