Desert prajitura cu ciocolata, caramel si mascarpone

Postat de oanapl in Prajituri
7 Mar 2021 | 5398 vizualizari
Desert prajitura cu ciocolata, caramel si mascarpone

Vă spuneam că am achiziționat o cutie mare de lapte condensat caramelizat și îl voi folosi pentru a pregăti mai multe deserturi. De asemenea, vă spuneam săptămâna trecută că nu îmi plac prăjiturile cu caramel. M-am răzgândit. Această prăjitură a ieșit absolut delicioasă. Eu am pregătit un blat puțin mai amărui, care în combinație cu crema dulce de caramel a fost demențial. Blatul era uscat, dar după ce a stat o noapte la frigider s-a înmuiat și a absorbit lichidul din cremă. Mă gândeam să-l însiropez și pe urmă m-am răzgândit. Bine am făcut. A fost perfect așa. Nici nu se simte gustul amărui al blatului în această combinație. Dacă vreți mai multă cremă puteți pune mai multă smântână sau mascarpone. Am avut ca sursă de inspirație o rețetă de la Laura Laurentiu.  

Ingrediente

  • pentru blat:
  • 8 ouă
  • 150 g zahăr
  • 190 g făină
  • 1 plic de praf de copt
  • 55 de g cacao extra black
  • 150 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 100 g unt cu 80% grăsime
  • esență de vanilie
  • 1 praf de sare
  • pentru cremă:
  • 250 g mascarpone
  • 250 g smântână pentru frișcă
  • 150 g caramel (lapte condensat caramelizat) la cutie
  • decor (opțional):
  • ciocolată neagră

Mod de preparare

Se separă ouăle. Gălbenușurile se mixează cu sarea, 1/2 din cantitatea totală de zahăr măcinat până cresc în volum și se obține o cremă densă, deschisă la culoare. Se adaugă mai întâi uleiul, esența de vanilie, apoi untul topit și răcit, în fir subțire, în timp ce se mixează încet, până se încorporează complet în crema de gălbenușuri.
Se cerne deasupra cremei de gălbenușuri făina, praful de copt și cacaoa și se omogenizează bine. Se adaugă laptele și se amestecă cu mixerul la viteză mică.
Se bat albușurile spumă tare, se adaugă zahărul rămas, în 2-3 tranșe, și se continuă să se bată până ce zahărul se dizolvă complet și se obține o bezea fermă care se adaugă peste compoziția cu cacao (în 2-3 tranșe) și se încorporează cu mișcări de jos în sus, pentru a obține o compoziție spumoasă. Se amestecă cu o spatulă sau o lingură de lemn. După omogenizare, se împarte compoziția în mod egal în 2 tăvi tapetate cu hârtie de copt, se nivelează și se coace 25-30 de minute la 175 grade Celsius (dacă aveți funcția ventilație la cuptor, puteți să coaceți ambele foi deodată, dacă nu, se vor coace pe rând) până când trece testul cu scobitoare. Se lasă să se răcească complet pe un grătar.


Brânza mascarpone se omogenizează cu caramelul. Separat, se bate smântâna pentru frișcă până se întărește bine (atenție, smântâna pentru frișcă trebuie să fie foarte rece, altfel nu se bate). Se adaugă peste amestecul de mascarpone și cremă caramel  și se mixează 20 de secunde, apoi se amestecă cu o spatulă. (doar pe verticală, ridicând compoziția de pe fundul vasului către suprafață), pentru a obține o cremă aerată.


Se desprinde hârtia de copt de pe cele două blaturi și fiecare se împarte în câte două părți egale, tăindu-le cu un cuțit perpendicular pe latura mai lungă. Se alege o foaie pentru bază care se pune în interiorul tăvii folosite. Eu am folosit o tavă cu inel reglabil pe margine.Pe acest blat se va pune și se va nivela 1/4 din crema caramel, apoi se acoperă cu următoarea foaie, se apasă ușor cu palmele și se repeat operațiunea până când am epuizat cele 4 straturi de blat. Deasupra ultimei foi se pune restul de cremă. Se dă la rece minim 3-4 ore sau peste noapte.

Se decorează cu ciocolată rasă sau după preferință.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu ciocolata, caramel si mascarpone" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (23)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura cu caramel, alune, mascarpone si ciocolata

Postat de oanapl

Desert prajitura cu caramel, alune, mascarpone si ciocolata

Mixezi ouăle întregi, albușurile și zahărul măcinat până când își triplează volumul, apoi adaugi laptele și uleiul și omogenizezi cu o spatulă. Amesteci făina...

Citeste continuarea

Desert prajitura cu piscoturi in blat si caramel cu cacao

Postat de merisor67

Desert prajitura cu piscoturi in blat si caramel cu cacao

Pentru blat , mai întâi pornim cuptorul la 180 de grade. Separăm albușurile de gălbenușuri și dăm deoparte 4 gălbenușuri, pentru a le folosi la cremă. Presărăm un praf de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 07.03.2021, 17:39
Foarte faina prajitura si sigur tare buna! Ce cacao neagra!
la 07.03.2021, 17:42
Bunatate _X
la 07.03.2021, 17:48
Foarte buna!
la 07.03.2021, 17:54
Mulțumesc Mirela! Da, e extra black.
la 07.03.2021, 17:54
Mulțumesc Adele!

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking