Desert prajitura cu piscoturi in blat si caramel cu cacao

Postat de merisor67 in Prajituri
18 Mar 2019 | 3723 vizualizari
Desert prajitura cu piscoturi in blat si caramel cu cacao

Pentru că mai aveam niște caramel condensat cu cacao și niște pișcoturi duo, m-am gândit să prepar această minunată Prăjitură cu pișcoturi în blat și caramel cu cacao! Chiar a ieșit o prăjitură delicioasă, mai ales că am adăugat și multă nucă, așa cum îi stă bine unei prăjituri!

Ingrediente

  • Pentru blat într-o tavă de 28/40 cm:
  • 4 ouă + 4 albușuri
  • 150 g zahăr
  • 50 ml ulei
  • un praf de sare
  • 125 g făină
  • 2 lingurițe esență de portocale
  • 400 g pișcoturi bicolore
  • 200 g nucă
  • Pentru sirop:
  • 500 ml apă
  • 100 g zahăr
  • 38 ml esență de portocale
  • Pentru cremă:
  • 4 gălbenușuri
  • 500 ml lapte
  • 50 g zahăr
  • 50 g amidon
  • 1 praf de sare
  • 370 g caramel condensat cu cacao
  • 250 g mascarpone
  • fulgi de ciocolată pentru decor

Mod de preparare

Pentru blat, mai întâi pornim cuptorul la 180 de grade. Separăm albușurile de gălbenușuri și dăm deoparte 4 gălbenușuri, pentru a le folosi la cremă. Presărăm un praf de sare peste albușuri, apoi adăugăm, treptat zahărul, pe care îl transformăm în zahăr pudră. Se mixează mai bine bezeaua de albușuri dacă zahărul este pudră. După ce bezeaua devine fermă, scoatem mixerul și introducem o spatulă. Încorporăm mai întâi gălbenușurile, apoi uleiul și la final făina, adăugate treptat și amestecând ușor cu mișcări circulare, de jos în sus. Tapetăm tava cu hârtie de copt și întindem nuca mărunțită pe toată baza ei. Tăiem nuca mai mărunt, pentru a se putea porționa prăjitura frumos, la final. Peste nucă, întindem compoziția de blat, apoi așezăm peste ea, pe două rânduri, pișcoturile bicolore. Împingem pișcoturile în aluat și le acoperim cu acesta, apoi coacem blatul pentru 30-35 de minute, la 180 de grade. Lăsăm prăjitura să se tempereze 10 minute în tavă, apoi o răsturnăm pe un platou. Pentru sirop, punem apa cu zahărul pe foc și amestecăm până când zahărul este topit. Stingem focul, lăsăm siropul să se tempereze 5-6 minute și adăugăm esența. Amestecăm intens și lăsăm siropul să se răcească complet, apoi însiropăm cu el blatul de Prăjitură cu pișcoturi în blat și caramel cu cacao, răcit.

Pentru cremă, recăm gălbenușurile mai întâi cu un praf de sare, apoi cu zahărul pudră, până devin spumoase.
Le diluăm cu puțin lapte rece, adăugăm amidonul, apoi restul de lapte și omogenizăm compoziția.
Fierbem crema de gălbenușuri cu amidon până se îngroașă ca o budincă, amestecând continuu în ea.
O acoperim cu folie și o dăm la rece.

Când este bine răcită, o mixăm și încorporăm în ea caramelul condensat cu cacao și mascarponele.

Dăm crema la rece până când și blatul este răcit și însiropat.                                              Porționăm blatul deja însiropat și cu ajutorul unui posh cu dui, creăm alveole din crema cu caramel condensat, deasupra fiecărei porții de prăjitură.

Spor și poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu piscoturi in blat si caramel cu cacao" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tarta cu piersici si crema mascarpone cu ciocolata

Postat de rocsi_1612

Desert tarta cu piersici si crema mascarpone cu ciocolata

Aluatul: Intr-un vas puneti untul rece, faina, praful de copt si sare. Amestecati cu mana, apoi adaugati oul si vanilia. Framantati pana obtineti un aluat omogen. Presarati faina pe masa de...

Citeste continuarea

Prajitura cu foi caramel, crema de lapte si dulceata de caise

Postat de andaoana

Prajitura cu foi caramel, crema de lapte si dulceata de caise

Punem zaharul,pe foc mic pentru al caramelize. Atentie mare sa nu se arda pentru ca va fi amar. Cand are culoare frumoasa si s-a topit tot adaugam apa , aici sa fiti foarte atenti sa nu va ardeti...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.03.2019, 18:54
Bunuta
la 18.03.2019, 19:01
Iar sau rasfatat astia alui Udrea....
la 18.03.2019, 19:06
Cleme, daaaa, s-au răsfățat acum un an ))
la 18.03.2019, 19:07
Tabita
la 18.03.2019, 19:25
buna buna

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking