Desert prajitura cu mac si crema de lamaie

Postat de RODIMUR in Prajituri
7 Oct 2018 | 9587 vizualizari
Desert prajitura cu mac si crema de lamaie

Pentru această prăjitură am combinat gustul macului, dintr-un blat pufos, cu acela al cremei de lămâie, fin și dulce-acrișor. Rezultatul a fost excelent: o prăjitură delicioasă, cu un gust foarte plăcut. Dintre cele două rețete de cremă de lămâie pe care le folosesc de obicei (cu lapte, sau cu ouă) am preferat-o pe aceea cu lapte, pentru că iese mai fină și mai plăcut onctuoasă. Oricum, erau suficiente ouă în blat... Pentru blat am folosit o tavă cu dimensiunile de 22/30 cm. În timpul de preparare nu am inclus perioada în care crema a stat la frigider.

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 5 ouă
  • 3 linguri de mac
  • 150 grame de zahăr tos fin
  • 150 grame de făină albă
  • 1 plic de vanilie
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1 praf de sare
  • unt pentru uns tava de copt
  • Pentru cremă:
  • 400 ml de lapte dulce fiert
  • 3 linguri de amidon alimentar
  • 7 linguri de zahăr tos
  • 2 plicuri de vanilie
  • 200 grame de unt
  • coaja răzuită de la o lămâie
  • zeama de la o lămâie
  • Pentru sirop:
  • 150 ml de apă
  • 5 linguri de zahăr tos
  • 1/2 linguriță de esență de lămâie (sau zeama de la 1/2 lămâie)
  • Pentru decor:
  • 1 lămâie feliată

Mod de preparare

Mai întâi se face crema de lămâie, pentru a avea timp suficient să stea la frigider. Pentru aceasta se amestecă zahărul tos cu amidonul alimentar și vanilia, se adaugă laptele puțin câte puțin, iar compoziția rezultată se dă la bain-marie și se amestecă întruna, până ce se îngroașă și devine ca o smântână groasă.

După ce s-a răcit compoziția, se ia de pe foc, și se lasă să se răcească, amestecând în ea din când în când, ca să nu prindă crustă deasupra. Când compoziția s-a răcit, se adaugă coaja răzuită de lămâie și se mixează cu untul, până ce devine spumoasă. Se adaugă și zeama de la o lămâie și se mixează pentru omogenizare, după care se dă crema la frigider, pentru 1-2 ore, ca să se întărească.

Pentru blat, mai întâi se separă albușurile de gălbenușuri. Se mixează albușurile cu un praf de sare, până ce încep să crească, după care se încorporează treptat:zahărul, vanilia, gălbenușurile, făina amestecată cu praful de copt și la urmă cele trei linguri de mac.

Se toarnă compoziția într-o tavă unsă cu unt și presărată cu făină, după care se dă la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, și când blatul a crescut frumos și s-a rumenit, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească.

Pentru sirop se fierbe puțin zahărul cu apa, iar când se răcește se adaugă esența de lămâie.

Când blatul s-a răcit, se taie în două foi egale și se însiropează foaia de la bază. Se unge foaia cu o jumătate din cantitatea de cremă. Se însiropează și foaia a doua, pe partea care va fi suprapusă peste cremă. Se unge și cea de a doua foaie cu restul de cremă și prăjitura se dă la frigider pentru câteva ore.

După câteva ore, se scoate prăjitura din frigider, se porționează și se ornează după preferință (eventual cu sferturi de felii de lămâie).

Se ține la frigider până ce se epuizează.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu mac si crema de lamaie" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (19)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura Sah-Mat

Postat de merisor67

Desert prajitura Sah-Mat

Blat : Separam albusurile de galbenusuri si presaram peste fiecare cate un praf de sare. Mixam albusurile spuma, apoi adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie si mixam energic pana obtinem o...

Citeste continuarea

Desert prajitura Furnicuta

Postat de sufletista

Desert prajitura Furnicuta

Blat -mixam albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul si mixam pana ce devin o bezea lucioasa. Adaugam faina amestecata cu macul si coaja de lamaie, amestecam cu spatula pana ce se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.10.2018, 00:03
la 08.10.2018, 00:59
foarte bune
la 08.10.2018, 07:35
Mulțumesc frumos, Claudia!
la 08.10.2018, 08:17
Cred ca e tare buna!
la 08.10.2018, 08:47
Asta e o combinatie de nerefuzat iubesc crema de lamaie

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking