Desert prajitura cu mere si crema de vanilie

Postat de Criss in Prajituri
3 Dec 2019 | 4258 vizualizari
Desert prajitura cu mere si crema de vanilie

Ingrediente

  • Ingrediente aluat: 
  • 550 g faina 
  • 150 g zahar pudra 
  • 1 plic praf de copt 
  • 250 g unt 
  • 2 galbenusuri 
  • 2 lingura smantana 
  • coaja rasa de la o lamaie 
  • 1 lingurita esenta de vanilie + -2 linguri gris 
  • 6-7 mere 
  • 2 linguri zahar 
  • 1 lingurita scortisoara 
  • sucul de la o jumatate de lamaie
  • Ptr. crema:
  • 1 l lapte
  • 8 galbenusuri
  • 200 g zahar
  • 120 g faina
  • 1 plic zahar vanilat bourbon
  • coaja de la 1/2 lamaie

Mod de preparare

Pentru aluat se amesteca faina cu praful de copt si zaharul pudra, se adauga untul rece si se amesteca cu varfurile degetelor pana cand capata consistenta si aspectul unor firimituri. Se adauga smantana, coaja rasa de lime si galbenusurile si se framanta aluatul pana se leaga si devine o bila nelipicioasa. Se inveleste aluatul in folie si se pune in frigider o jumatate de ora. Apoi se imparte aluatul in doua parti.   Cele 8 galbenusuri se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie si se bat cu mixerul pana isi dubleaza volumui si se albesc. Se adauga faina, amidonul si laptele cald, apoi se fierbe crema pana se ingroasa ca o budinca si se lasa sa se raceasca. Eu am uitat sa acopar crema cu folie si a facut o pojghita deasupra, din cauza careia se vad mici cocoloase.   Merele se curata de coaja, se taie in doua si se scot cotoarele. Se taie felii subtiri si se stropesc cu suc de lamaie, pentru a preveni oxidarea lor.

  Asamblarea prajiturii:    Aluatul se imparte in doua parti egale. Jumatate se intinde intr-o foaie dreptunghiulara. E bine sa faceti aceasta operatiune pe hartie de copt, pentru ca aluatul e foarte fraged si se rupe usor. Peste aluat se presara o lingura gris. Se aseaza feliile de mere, dupa cum se poate vedea in imaginea de mai jos. Peste mere se presara cele 2 linguri zahar, pudra de scortisoara si 1 lingura gris.  Peste mere, se intinde cat de cat uniform si crema de vanilie. Restul de aluat se intinde intr-o foaie dreptunghiulara, tot pe o foaie de copt si din aceasta foaie se taie fasii care vor forma grilajul de deasupra prajiturii.  Se introduce tava in cuptor si se coace prajitura pana cand marginile incep sa devina usor aurii. In cuptorul meu (pe gaz) a stat 45 minute, la foc mic, pe treapta a doua a aragazului.  Se pudreaza cu zahar si se taie dupa ce s-a racit complet. Sincera sa fiu, mie mi-a placut mai mult dupa ce a stat in frigider.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu mere si crema de vanilie" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (15)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert Sharlotka, prajitura poloneza cu mere si crema de vanilie

Postat de oanapl

Desert Sharlotka, prajitura poloneza cu mere si crema de vanilie

Se pune făina într-un bol și untul rece, tăiat cubulețe și se frământă până când se obține un aluat nisipos. Se adaugă zahărul, sarea, praful de copt și...

Citeste continuarea

Desert prajitura cu mere, nuci si branza

Postat de oanapl

Desert prajitura cu mere, nuci si branza

Pentru umplutură, se curăță merele și se dau pe răzătoarea mare. Se storc de zeamă și călesc în unt cu zahăr pentru 5-7 minute (să nu fie prea uscate). Când sunt gata, se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.12.2019, 08:26
delicioasa
la 03.12.2019, 09:48
Delicioasa prajitura!
la 03.12.2019, 09:58
O combinație foarte bună de umpluturi...!
la 03.12.2019, 12:42
la 03.12.2019, 14:27

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking