Desert prajitura cu visine si ciocolata

Postat de oanapl in Prajituri
1 Apr 2021 | 4007 vizualizari
Desert prajitura cu visine si ciocolata

Această prăjitură mi s-a părut de vis. A ieșit foarte pufoasă, cremoasă și delicioasă. Crema de vișine a ieșit puțin cam acrișoară, așadar vă sfătuiesc să puneți mai mult zahăr. Dacă doriți puteți renunța la ea. Eu am folosit vișine congelate.

Ingrediente

-pentru blat:

  • 7 albușuri
  • 8 linguri zahăr
  • 3 plicuri zahăr vanilat
  • 3 linguri făină
  • 50 g nucă măcinată
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • 1 vârf linguriță sare
  • 1/2 plic praf de copt
  • -insert de vișine:
  • 500g vișine fără sâmburi
  • 5 linguri zahăr
  • 5 linguri amidon
  • -prima cremă:
  • 300g ciocolată neagră (peste 50% cacao)
  • 700 ml smântână pentru frișcă
  • -a doua cremă:
  • 2 gălbenușuri
  • 80g zahăr
  • Esență de vanilie
  • Esență de portocale
  • 120 ml lapte
  • 10g gelatină
  • 150g iaurt grecesc
  • 250g mascarpone
  • 60g ciocolată albă
  • 300 ml smântână pentru frișcă
  • -pentru decor:
  • ornamente din ciocolată

Mod de preparare

Pentru blat, mixezi albușurile cu puțină sare până devin spumoase, apoi adaugi treptat zahărul măcinat amestecat cu zaharul vanilat. După ce ai adăugat jumătate din cantitatea de zahăr adaugi si zeama de lămâie, deoarece ajută la întărirea bezelei.
Adaugi făina cernută cu praful de copt și amesteci ușor cu o spatulă, pentru a nu se lăsa bezeaua, iar la final adaugi nuca măcinată.
Torni compoziția în tava (35x25 cm) tapetată cu hârtie de copt și coci blatul la 180 de grade C pentru 35 de minute, sau până când trece testul cu scobitoarea. Scoți blatul din tavă, îl răstorni pe un prosop umed și îndepărtezi ușor hârtia de copt și-l lași la răcit.

Pui vișinele fără sâmburi (și sucul lăsat) într-o oală, adaugi zahărul și lași să clocotească pentru 5-10 minute. Scoți zeama într-o cană, adaugi amidonul și omogenizezi, apoi torni copoziția peste vișine și lași să fiarbă la foc mic, amestecând permanent până când compoziția se îngroașă. O lași să se răcească.

Pentru ganache-ul de ciocolată, încălzești 300 ml smântână pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere. Oprești focul și adaugi 300 g ciocolată ruptă bucățele mici și lași un minut să se tempereze fără să amesteci, apoi amesteci bine și vei obține o cremă fină. O lași să se răcească complet și o dai la frigider pentru cel puțin o oră.
Scoți ganache-ul de la frigider și îl mixezi 30 de secunde. Separat mixezi smântâna pentru frișcă lejer și apoi o adaugi peste crema de ciocolată. Mixezi 20-30 de secunde cu mixerul, apoi omogenizezi cu o spatulă. Dacă mixezi mai mult riști să șe taie sau să se îngroașe prea tare.

Montare prăjitură:
Pui blatul în tava în care l-ai copt sau în interiorul unei forme reglabile dreptunghiulare, torni crema de vișine și o nivelezi, apoi torni crema de ciocolată și nivelezi. Dai prăjitura la rece.

Pentru a doua cremă, mixezi gălbenușurile cu zahărul măcinat și esența de vanilie, apoi adaugi 70ml lapte fierbinte și omogenizezi. Pui vasul pe baie de abur pentru 5 minute și amesteci.

Separat încălzești 50 ml smântână pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere. Oprești focul și adaugi 60 g ciocolată albă ruptă bucățele mici și lași un minut să se tempereze fără să amesteci, apoi amesteci bine și vei obține o cremă fină. O lași să se răcească apoi o adaugi peste crema de ouă.

Hidratezi gelatina în 50 ml lapte rece și apoi o topești la bain marie până devine lichidă și o torni peste crema de ouă. Adaugi și iaurtul și omogenizezi.
Separat mixezi crema mascarpone cu smântâna pentru frișcă, apoi adaugi crema de ouă și esențele și omogenizezi. Bați castronul de masă de câteva ori pentru a elimina bulele de aer formate.
Torni crema mascarpone peste crema de ciocolată și dai prăjitura la rece pentru minim 3-4 ore sau peste noapte.

A doua zi porționezi și servești.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu visine si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (14)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert prajitura Fantastica

Postat de mirela0911

Desert prajitura Fantastica

Blatul maro: Se separa ouale. Galbenusurile se amesteca cu uleiul. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga zaharul pe rand si se mixeaza pana se obtine o spuma densa, tare. Se...

Citeste continuarea

Desert rulada cu cocos, lime si visine

Postat de rocsi_1612

Desert rulada cu cocos, lime si visine

Blatul: Intr-un bol separati ouale. Rasturnati si cele 3 albusuri peste albusurile din bol, presarati un praf de sare si mixati. Cand incep sa devina spumoase, adaugati indulcitorul si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 01.04.2021, 17:58
la 01.04.2021, 19:10
la 01.04.2021, 20:20
la 01.04.2021, 20:21
Foarte buna!
la 01.04.2021, 21:22
Yumi!

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking