Desert prajitura de post cu crema caramel si unt de arahide

Postat de merisor67 in Prajituri
2 Dec 2015 | 15933 vizualizari
Desert prajitura de post cu crema caramel si unt de arahide

Este o prajitura simpla cu foi coapte pe dosul tavii, iar crema caramel cu unt de arahide, face tot deliciul. Am ales un unt de arahide de la LIDL, cu multe arahide maruntite prin el. 

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 1 cana zahar(cana de 200 ml)
  • 1 cana ulei
  • 1 cana apa minerala
  • 750-800 g faina
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 1 plic praf de copt
  • 1 varf cutit bicarbonat de sodiu
  • 1/2 lingurita sare
  • Pentru crema:
  • 10 linguri zahar
  • 3 linguri cacao
  • 7 linguri faina(mai cu varf)
  • 1200 ml apa
  • 250 g unt de arahide
  • 1 varf cutit sare

Mod de preparare

Pentru aluat, se amesteca zaharul cu uleiul pana la diluarea zaharului, apoi se adauga apa minerala si imediat bicarbonatul si praful de copt, pentru a se desface in aciditatea apei.

Se adauga sarea si esenta si se incorporeaza treptat faina.

Va rezulta un aluat nelipicios si nu foarte tare, care se lasa la odihnit 30 de minute.

Apoi se imparte aluatul in patru parti egale, care se intind si se coc pe dosul tavii, pentru 5-6 minute la 180 de grade.

Eu am folosit o tava de 28/40 cm, dar daca se doreste o prajitura mai inalta recomand o tava mai mica.

Pentru crema, se pune zaharul la caramelizat amestecandu-se continuu in el, cu o spatula,  iar cand se dilueaza si capata culoarea chihlimbarului se adauga faina cernuta impreuna cu cacaua si se amesteca energic pentru a se omogeniza rapid, apoi se dilueaza treptat cu apa fierbinte in care s-a dizolvat un praf de sare.

Se va obtine o crema usor fluida, dar se va ingrosa cu untul de arahide care se adauga imediat ce tragem vasul de pe foc.

Se intinde crema fierbinte intre foile de prajitura, lasand ultima foaie libera.

Deci vom avea trei straturi generoase de crema.

Se acopera prajitura cu o folie si se aseaza o greutate peste ea.

Eu am asezat niste dictionare voluminoase.

Se da prajitura la rece de pe o zi pe alta, sau cel putin o jumatate de zi, pentru a se fragezi foile, apoi se poate portiona si pudra cu zahar.

Este delicioasa si v-o recomand cu incredere!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura de post cu crema caramel si unt de arahide" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (53)
Retete similare

Prajitura cu cirese si sos de fragute

Postat de timea

Prajitura cu cirese si sos de fragute

Spalam mai intai ciresele si le indepartam samburii. Mixam albusurile spuma cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mai mixam 2-3 minute pana se topeste zaharul. Adaugam apoi treptat...

Citeste continuarea

Prajitura cu branza si afine

Postat de mirela0911

Prajitura cu branza si afine

Blatul: Intr-o craticioara se pune untul la topit, apoi se lasa la racit. Intr-un bol se mixeaza cele 3 oua impreuna cu praful de sare, zaharul si zaharul vanilat pana isi dubleaza volumul si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 02.12.2015, 20:12
Din asta avem voie sa mancam, e de post, este si foarte buna!!!! Las papanasii si ma mut aici )) Ce bine ti-a reusite, super bunatate!!!!!!!!!
la 02.12.2015, 20:13
buna prajiturica
la 02.12.2015, 20:13
o bunatate
la 02.12.2015, 20:25
la 02.12.2015, 20:26
pentru tine,cea care a făcut o bunătate de prăjitură!

Vezi toate comentariile (53)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking