Ingrediente
- Pentru blat
- 1 cană zahăr tos fin (175 grame)
- 1 cană ulei de floarea soarelui
- 1 cană morcovi rași pe răzătoarea fină
- 1 plic de vanilie
- 1 praf de copt
- 1/2 linguriță de bicarbonat, stins cu două lingurițe de zeamă de lămâie
- 3 și 1/2 cani de făină albă
- 2 linguri de apă minerală
- ulei pentru uns tava
- Pentru umplutură
- 8 mere
- 4 linguri de zahăr tos fin
- 2 linguri ulei pentru călit merele
- scorțișoară
- Pentru decor
- vișine din dulceață
- zahăr pudră
- 1/4 din aluatul final, amestecat cu 1/2 cană de făină albă
Mod de preparare
Merele se spală, se curăță de coajă și se răzuie pe răzătoarea mare, după care se pun la călit într-o cratiță în care s-au pus în prealabil două linguri de ulei. Când merele încep să se înmoaie, se adaugă 4 linguri de zahăr tos și se amestecă mereu, ca să nu se prindă de fundul cratiței și ca să se lege până la consistența unui gem scăzut bine (să nu fie zemos!). Când umplutura de mere a scăzut, se ia de pe foc și se lasă la răcit, după care se adaugă 1-2 lingurițe de pudră de scorțișoară și se amestecă bine, până la uniformizare.
Morcovii (3-4) se curăță de coajă, se spală și se răzuie pe răzătoarea fină.
Uleiul și zahărul se mixează bine și se adaugă apoi morcovii răzuiți, vanilia, praful de copt, bicarbonatul stins în zeamă de lămâie și apa minerală. Când zahărul s-a topit, se adaugă treptat făina albă și se formează un aluat care să poată fi întins.
Se ia 3/4 din aluat și se întinde în tava prevăzută cu hârtie de copt și unsă cu ulei. Se nivelează aluatul și se înțeapă pe toată suprafața. Peste el se întinde în strat uniform, umplutura de mere, iar apoi se scot vișine din dulceață (fără sirop) și se așează în așa fel încât să fie în mijlocul prăjiturilor, când vor fi tăiate.
În restul de aluat se încorporează treptat 1/2 cană de făină albă și se frământă bine pentru uniformizare. Când acest aluat este suficient de tare și de legat, se rade peste prăjitură, pe răzătoarea mare și apoi tava se dă la cuptor la foc potrivit.
Când hârtia se poate desprinde de aluat și se vede că la baza inferioară, prăjitura este coaptă, iar deasupra este puțin rumenită, se scoate din cuptor, se presară zahăr pudră și când s-a mai răcorit se taie, având grijă ca fiecare bucățică să fie decorată cu o vișină.
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura de post, cu morcovi si mere" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (28)
|