Desert prajitura "Furnicuta"

Postat de Lia1 in Prajituri
27 Apr 2014 | 74308 vizualizari
Desert prajitura "Furnicuta"

Pentru consumul din zilele sarbatorii pascale, am gatit (in afara de pasca si bomboanele cu cocos), alte doua prajituri in premiera. Le-am ales si pe criteriul sa fie usor de transportat pentru ca le-am preparat acasa, apoi am calatorit. Dupa cum veti vedea, am fost inspirata, zic eu. Nu numai aspectuoasa este "Furnicuta" dar este si una dintre cele mai gustoase prajituri (este o prajitura noua pentru mine), alese de pe internet. Eu la Gaby am vazut furnicuta si i-am si zis ca reteta aceasta o sa o fac la Pasti si nu m-am abatut. La ingrediente in paranteza voi scrie masurile pt foi de 26x38cm, altfel se refera la dimensiuni de foi 20x28cm.

Ingrediente

  • BLAT 1
  • 4 albusuri de ou (8)
  • 4 linguri de zahar (7)
  • 3 linguri nuca macinata (6)
  • 2 linguri faina (4)
  • un varf cutit sare
  • BLAT 2
  • 5 albusuri (9)
  • 5 linguri de zahar (9)
  • 3 linguri mac (6)
  • 3 linguri faina (6)
  • un vf cutit sare
  • CREMA
  • 250 gr unt moale (475)-temperatura camerei
  • 10 linguri zahar (19)
  • 9 galbenusuri (17)
  • esenta de vanilie
  • coaja rasa de portocala
  • 5 linguri apa (10)
  • IN PLUS
  • 2 foi napolitana 20/28 (26x38cm)

Mod de preparare

Scoate untul din frigider din timp, ca sa se inmoaie (eu l-am scos de seara pentru dimineata, daca nu este vara). Imbraca tava in hartie de copt.

BLAT 1:

1. Separa albusurile de galbenusuri. Pune galbenusurile in craticiora in care vei fierbe crema.

2. Bate spuma albusurile cu un praf de sare. Adauga apoi treptat zaharul si mixeaza pana la diluarea completa a cristalelor de zahar. Trebuie sa obtii o compozitie ferma.

3. Preincalzeste cuptorul la 170-180 grade.

4. Adauga faina cernuta si nuca si omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus, cu o lingura (eu am amestecat cu telul para).

5. In tava cu hartie de copt distribuie lingura cu lingura compozitia si apoi niveleaza.

6. Pune tava in cuptorul preincalzit, la foc mediu (cam 180 grade) si lasa pana ce blatul prinde o culoare usor aurie (cam 30 minute). 

7. Scoate-l cu hartia de copt si pune-l pe un gratar la racit.

BLAT 2

1. Separa albusurile de galbenusuri.

2. Amesteca faina cu macul.

3. Bate spuma albusurile cu un praf de sare. Adauga apoi treptat zaharul si mixeaza pana la diluarea completa a cristalelor de zahar. Trebuie sa obtii o compozitie ferma.

4. Adauga faina cernuta si macul si omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus.

5. Pune hartie de copt in aceeasi tava in care ai copt primul blat si distribuie lingura cu lingura compozitia, apoi niveleaza.

6. Da tava in cuptorul deja cald, la foc mediu (cam 180 grade),si lasa pana ce blatul prinde o culoare usor aurie (cam 30 minute).

7.Scoate-l cu tot cu hartia de copt si pune-l pe un gratar la racit.

CREMA

1. Mixeaza spuma untul lasat la temperatura camerei.

2. Amesteci intr-un vas cu fund dublu galbenusurile impreuna cu zaharul si apa.

3. Pune vasul pe foc si lasa-l la foc mic, amestecand continuu, pana ce compozitia capata consistenta unei budinci/a unei smantani.

4. Lasa sa se raceasca complet si adauga esenta de vanilie si coaja rasa de portocala. Ia din compozitie si adauga lingura cu lingura peste unt, mixand la viteza cea mai mica.

ASAMBLARE

1. Desprinde hartiile de copt de pe blaturi.

2. Asaza pe tava o foaie de napolitana peste care intinde 1/3 din crema. 

3. Urmeaza blatul cu mac pus cu partea superioara peste foaia de napolitana cu crema (il rastorni).

4. Intinde peste blatul cu mac 1/3 din crema, apoi asaza blatul cu nuca in acelasi mod.

5. Intinde restul de crema si asaza cea de-a doua foaie de napolitana. Daca e cazul, taie cu un cutit marginile de blat care depasesc dimensiunea foii de napolitana. Pune o greutate deasupra (dar nu foarte mare cum am facut eu si am turtit modelul care era in relief la foaia de napolitana :) ) ca sa se lipeasca crema de foi. Portioneaza cu un cutit cu lama extrem de subtire, bine ascutita/zimtata (eu tai cu cutterul si rigla, acelea destinate uzului in bucatarie). 

Sa va fie de folos!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura "Furnicuta"" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (47)
Retete similare

Desert prajitura Furnicuta

Postat de merisor67

Desert prajitura Furnicuta

Mixăm albuÈ™urile spumă, presărate cu sare, apoi adăugăm zahărul, treptat È™i mixăm în continuare până obÈ›inem o bezea fermă. Zahărul se va măcina, pentru că se bat...

Citeste continuarea

Desert prajitura Furnicuta

Postat de Constelatialeu

Desert prajitura Furnicuta

Am folosit o tava cu dimensiunile de 20/28 cm, tapetata cu hartie de copt. Blat cu nuca : Albusurile ( 4 la numar) le-am mixat bine cu un praf de sare , pana am obtinut o spuma tare, apoi...

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.04.2014, 12:35
arata bine furnicuta
la 27.04.2014, 12:47
Trebuie sa fi fost tare buna "Furnicuta"!
la 27.04.2014, 13:08
Ce bine arata!!
la 27.04.2014, 13:32
arata minunat! like!
la 27.04.2014, 13:33
Ce bine arata !

Vezi toate comentariile (47)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking