Desert prajitura in foi de napolitana

Postat de RODIMUR in Dulciuri
9 Noi 2020 | 4892 vizualizari
Desert prajitura in foi de napolitana

Zilele trecute mi-am amintit de un desert tare bun din copilărie: prăjitura în foi de napolitană. O prăjitură care se face ușor, fără coacere și pentru că nu are la bază un sirop legat, este moale și plăcută. Iar cui îi place să ronțăie ceva, are aici: alune (sau nuci) și stafide...  

Ingrediente

  • 2 foi de napolitană
  • Pentru umplutură:
  • 200 grame de biscuiți simpli (petit beurre)
  • 2 tablete de ciocolată cu lapte (180-200 grame)
  • 200 ml de lapte
  • 75 grame de zahăr tos
  • 200 grame de unt
  • 100 grame de alune nesărate (nuci)
  • 100 grame de stafide aurii
  • 3-4 linguri de nucă de cocos (opțional)
  • esență de rom/migdale

Mod de preparare

Se pregătesc dinainte ingredientele: biscuiții se fărâmițează, ciocolata se rupe în bucăți mai mici, pentru a se topi mai ușor în timpul preparării desertului, iar alunele se mărunțesc.

Stafidele se opăresc rapid (4-5 secunde) și se scurg de apă. Se adaugă esență de rom și din când în când se amestecă, pentru ca toate stafidele să se îmbibe.

Se pune laptele într-o crăticioară și se adaugă zahărul și ciocolata ruptă în bucățele. Se dă crăticioara la foc mic (să nu fiarbă!) și se amestecă până ce se topește zahărul și ciocolata. Când compoziția se omogenizează, se ia de pe foc și se lasă să se răcorească, dar se mai amestecă în ea, din când în când, ca să nu formeze crustă.

Când compoziția s-a răcit, se adaugă untul și se mixează, până la omogenizarea perfectă.

Se adaugă apoi biscuiții fărâmițați, alunele mărunțite și stafidele îmbibate cu esență de rom. Cine dorește, poate să mai adauge 1/2 linguriță de esență de rom/migdale. De asemenea opțional, se poate adăuga nucă de cocos, pentru mai multă aromă și mai ales pentru a lega compoziția, dacă este mai moale.

Se pune compoziția, bine omogenizată pe o foaie de napolitană și se acoperă cu altă foaie. Se presează ușor și apoi se sigilează și se dă la frigider pentru câteva ore (peste noapte, eventual). 

A doua zi se îndepărtează marginile și se porționează în formele dorite.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura in foi de napolitana" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert prajitura cu foi de napolitana si doua creme

Postat de Constelatialeu

Desert prajitura cu foi de napolitana si doua creme

Am pregatit cremele aproape in acelasi timp. Crema biscuiti: Zaharul l-am pus sa se caramelizeze, cand a capatat culoarea chihlimbarului, am turnat apa, cu atentie mare la aburi, apoi am lasat...

Citeste continuarea

Desert prajitura Furnicuta

Postat de merisor67

Desert prajitura Furnicuta

Mixăm albușurile spumă, presărate cu sare, apoi adăugăm zahărul, treptat și mixăm în continuare până obținem o bezea fermă. Zahărul se va măcina, pentru că se bat...

Citeste continuarea

Comentarii

la 09.11.2020, 18:06
O clasica , mereu actuala
la 09.11.2020, 18:09
Daaa, Mihaela, asta ziceam și eu. Este prăjitura din copilărie... Mulțumesc frumos!
la 09.11.2020, 18:10
Nu am mancat niciodata dar sigur este delicioasa!
la 09.11.2020, 18:15
Daaa, Katty și este atât de ușor de făcut...!
la 09.11.2020, 18:17
Delicioasa!

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking