Desert prajitura marmorata cu mousse de fructe rosii si glazura de ciocolata

Postat de momo121 in Prajituri
26 Mai 2021 | 4201 vizualizari
Desert prajitura marmorata cu mousse de fructe rosii si glazura de ciocolata

"Retete pascale" Daca tot este sezonul fructelor, m-am gandit sa fac o prajitura cu crema acrisoara si ciocolata :) Blatul am vrut sa fie marmorat si insiropat, deoarece noua ne plac deserturile usor umede :)  Am folosit fructe de padure si zmeura... in prajitura nu se vede diferenta dintre culori , probabil de la iaurt, dar conteaza gustul si aprecierea celor din jur!:x  

Ingrediente

  • Blat:
  • 4 oua
  • 1 praf de sare
  • 150 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • esenta de vanilie
  • esenta de rom
  • 150 ml ulei
  • 150 ml lapte
  • 350 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 50 g cacao
  • Sirop: apa+ zahar + vanilie (optional)
  • Mousse de fructe de padure:
  • 170g coulis de fructe de padure
  • 2 foi gelatina+apa rece
  • 75g iaurt grecesc
  • 150ml smantana pentru frisca
  • 1 lingura zahar pudra
  • Mousse de zmeura:
  • 170g coulis de zmeura
  • 2 foi gelatina+ apa rece
  • 75g iaurt grecesc
  • 150ml smantana pentru frisca
  • 1 lingura zahar pudra
  • Glazura de ciocolata:
  • 150g ciocolata
  • 50ml frisca lichida

Mod de preparare

Pentru Blat:

Separam ouale. Albusurile le batem spuma cu sarea si zaharul pana devin lucioase, adaugam si galbenusurile unul cate unul si mixam pana le incorporam in compozitie.
Punem zaharul vanilat, esenta de vanilie si rom, dupa gust, amestecam putin, pe urma adaugam uleiul si laptele, iar la sfarsit faina amestecata cu praful de copt.

Intr-o tava de dimensiunea 32-35cm pe care o tapetam cu hartie de copt turnam jumatate din cantitatea de compozitie obtinuta, iar cu cealalta jumatate o amestecam cu cacaoa si amestecam pana obtinem un aluat maro. Turnam peste blatul alb din tava si nivelam frumos.
Dam tava la cuptor pentru cca.30-35 minute sau facem testul cu scobitoarea.
Cand este gata, lasam blatul sa se raceasca complet.


Pentru crema de fructe de padure: Punem gelatina in apa rece 10 minute. Piureul (coulis-ul) de fructe il incalzim la microunda, atat cat sa suportam la deget, apoi adaugam gelatina, omogenizam si lasam sa se racoreasca. Intre timp mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine ferma. In piureul de fructe caldut adaugam iaurtul grecesc si o lingura de frisca batuta (asta pentru a aduce piureul la o temperatura scazuta), apoi turnam totul peste frisca mixata si omogenizam. 


Pentru crema de zmeura: Procedam la fel: Punem gelatina in apa rece 10 minute. Piureul (coulis-ul) de zmeura il incalzim la microunda, atat cat sa suportam la deget, apoi adaugam gelatina, omogenizam si lasam sa se racoreasca. Intre timp mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine ferma. In piureul de fructe caldut adaugam iaurtul grecesc si o lingura de frisca batuta (asta pentru a aduce piureul la o temperatura scazuta), apoi turnam totul peste frisca mixata si omogenizam. 
Asamblare:      

       In tava in care am copt blatul, am pus folie de acetat de jur- imprejur, am preferat sa insiropez blatul deoarece nu este un aluat umed, noua ne place insiropat, dar merge si fara :)    

Peste blatul insiropat am turnat primul mousse, am dat prajitura la frigider si m-am ocupat de a doua. Dupa ce este gata si mousse-ul al -2-lea il tunam peste prima crema (deja inchegata) si dam din nou la frigider 1 ora.    

Apoi ii pregatim o glazura din ciocolata cu frisca lichida, pe baie de aburi, iar cand ajunge la consistenta dorita, o lasam sa se racoreasca, apoi o turnam peste prajitura.    

Portionam prajitura dupa preferinte si o decoram dupa imaginatie, in cazul meu o zmeura pentru fiecare bucata :)) Sper sa va inspire!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura marmorata cu mousse de fructe rosii si glazura de ciocolata" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (14)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert prajitura turnata, cu branza, coacaze negre si cirese

Postat de oanapl

Desert prajitura turnata, cu branza, coacaze negre si cirese

Umplutura: Într-un bol se pune brânza, zahărul măcinat și esența de portocale și oul și se mixează cu mixerul vertical. Se pun cele 2 linguri de griș, se...

Citeste continuarea

Tarta rustica cu prune si rom

Postat de RuxyRux

Tarta rustica cu prune si rom

Untul rece se da pe razatoare, se amesteca cu zaharul, coaja de portocala, esentele, oul, si 300 gr faina, se framanta usor, se adauga laptele, se framanta din nou si la sfarsit cele 50 gr faina...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.05.2021, 19:33
la 26.05.2021, 19:36
O bunătate...!
la 26.05.2021, 19:39
Foarte buna!
la 26.05.2021, 20:18
Wow, este chiar minunata!
la 26.05.2021, 21:58
Un deliciu!

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking