În prealabil, chiar cu o zi înainte, se taie cubulețe rahatul, iar nucile se rumenesc, se curăță de pielițe și apoi se taie mărunt.
Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează mai întâi cu un vârf de cuțit de sare. Când albușurile au luat volum, se adaugă vanilia și puțin câte puțin zahărul pudră, mixându-se întruna. Când zahărul s-a dizolvat, iar albușurile sunt bătute spumă, arătând ca o pastă, se adaugă pe rând gălbenușurile, mixând întruna și apoi scorțișoara.
Se adaugă apoi puțin câte puțin, alternativ, făina, nuca și rahatul, mixând fără oprire. Când pasta se îngroașă foarte tare, se renunță la mixer și se încorporează îngredientele amestecându-le cu lingura, cu mișcări circulare, de jos în sus.
Se unge tava cu unt și se tapetează cu făină. Se toarnă compoziția în tavă, se nivelează și se dă la cuptor, la început la foc mic, timp de 20 de minute și apoi la temperatură medie, până ce crește și se rumenește ușor.
Se face testul cu scobitoarea și dacă prăjitura este gata, se scoate tava din cuptor. Prăjitura nu trebuie rumenită decât foarte ușor!
Când prăjitura s-a răcorit, se scoate din tavă și se lasă să se răcorească total.
Între timp se prepară glazura, la bain-marie, din 50 de grame de ciocolată neagră și 2 linguri de smântână grasă. Când glazura este gata, se lasă să se răcorească timp de 2 minute și apoi se toarnă peste prăjitură. Se decorează imediat prăjitura cu frânturi de ciocolată albă, (cât timp nu s-a întărit glazura) ca să arate asemeni unui mozaic.
După ce se întărește glazura, se îndepărtează marginile prăjiturii și se porționează.