Desert prajitura Mozaic

Postat de RODIMUR in Prajituri
3 Feb 2020 | 5183 vizualizari
Desert prajitura Mozaic

Plecând de la checul colorat al mămicăi, cel cu rahat și nucă, pe care eu l-am apreciat întotdeauna foarte mult, am făcut această prăjitură pe care am numit-o ”Mozaic”, atât pentru aspectul ei în secțiune, cât și pentru decorul ei. Este o prăjitură uscată, foarte aromată și bună, ceva deosebit, datorită cantității mari de nucă și de rahat. Această prăjitură, la fel ca și checul, cere multă osteneală, pentru ca ingredientele care dau aspectul de mozaic să rămână suspendate în textură, să nu se lase la baza ei. Pentru aceasta, trebuie mixată fără oprire de la început, până la turnarea aluatului în tava de copt. Trebuie să mai menționez că prăjitura Mozaic nu este numai delicioasă și parfumată. În același timp ea prezintă un mare grad de siguranță alimentară, păstrându-se mult timp, spre deosebire de dulciurile preparate cu frișcă, sau cremă, care sunt foarte sensibile și ușor alterabile, la căldură. Am copt această prăjitură într-o tavă cu dimensiunile de 22/30 cm. După înlăturarea capetelor, am tăiat prăjitura în 24 de bucăți, câte 2/porție.

Ingrediente

  • 7 ouă
  • 300 grame de zahăr pudră
  • 250 grame de nuci mărunțite
  • 250 grame de rahat colorat, de fructe
  • 250 grame de făină albă
  • 2 plicuri de vanilie
  • coaja răzuită de la 1 lămâie
  • 1 vârf de cuțit de sare extrafină
  • 1/2 linguriță de scorțișoară (opțional)
  • unt pentru uns tava
  • Pentru glazură:
  • 50 grame de ciocolată neagră
  • 2 linguri de smântână
  • Pentru decor:
  • ornamente din ciocolată albă

Mod de preparare

În prealabil, chiar cu o zi înainte, se taie cubulețe rahatul, iar nucile se rumenesc, se curăță de pielițe și apoi se taie mărunt.

Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează mai întâi cu un vârf de cuțit de sare. Când albușurile au luat volum, se adaugă vanilia și puțin câte puțin zahărul pudră, mixându-se întruna. Când zahărul s-a dizolvat, iar albușurile sunt bătute spumă, arătând ca o pastă, se adaugă pe rând gălbenușurile, mixând întruna și apoi scorțișoara.

Se adaugă apoi puțin câte puțin, alternativ, făina, nuca și rahatul, mixând fără oprire. Când pasta se îngroașă foarte tare, se renunță la mixer și se încorporează îngredientele amestecându-le cu lingura, cu mișcări circulare, de jos în sus.

Se unge tava cu unt și se tapetează cu făină. Se toarnă compoziția în tavă, se nivelează și se dă la cuptor, la început la foc mic, timp de 20 de minute și apoi la temperatură medie, până ce crește și se rumenește ușor. 

Se face testul cu scobitoarea și dacă prăjitura este gata, se scoate tava din cuptor. Prăjitura nu trebuie rumenită decât foarte ușor!

Când prăjitura s-a răcorit, se scoate din tavă și se lasă să se răcorească total.

Între timp se prepară glazura, la bain-marie, din 50 de grame de ciocolată neagră și 2 linguri de smântână grasă. Când glazura este gata, se lasă să se răcorească timp de 2 minute și apoi se toarnă peste prăjitură. Se decorează imediat prăjitura cu frânturi de ciocolată albă, (cât timp nu s-a întărit glazura) ca să arate asemeni unui mozaic.

După ce se întărește glazura, se îndepărtează marginile prăjiturii și se porționează.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Mozaic" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (23)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura Mozaic cu fructe

Postat de eumimi

Desert prajitura Mozaic cu fructe

  Mai intai, separam albusurile de galbenusuri, iar ouale trebuie sa fie la temperatura camerei. Mixam albusurile spuma impreuna cu zaharul. Amestecam galbenusurile cu uleiul. Amestecam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.02.2020, 17:21
Buna prajiturica!
la 03.02.2020, 17:28
Mulțumesc frumos, Lucy, pentru apreciere...!
la 03.02.2020, 17:35
Apetisanta
la 03.02.2020, 17:58
Mulțumesc, Claudia!
la 03.02.2020, 18:00

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking