Desert prajitura Ochelari

Postat de diaconta in Prajituri
1 Oct 2017 | 6458 vizualizari
Desert prajitura Ochelari

O prăjitură pe care am găsit-o sub diverse denumiri, cum ar fi: ochelari, ochi de păun, ochi de pisică. Nici nu contează ce denumire vrem să-i dăm, am să vă spun doar că e foarte gustoasă. Bineînţeles că eu m-am abătut de la reţetă, de obicei fac asta.  Ideea mi-a venit când pregăteam vişinele ca să le pun la păstrare pentru prăjituri. Astfel şi la iarnă mă voi bucura de gustul vişinelor ca şi cum atunci ar fi fost culese. Dacă vreţi să ştiţi cum păstraţi vişinele, găsiţi reţeta pe blog.

Ingrediente

Pentru foaia de aluat:

  • 500 g faina
  • 150 g osânza(sau unt gras)
  • 70 g unt
  • 3 galbenusuri de ou
  • 10 g drojdie proaspata
  • 2 linguri pline cu smântâna
  • Sare
  • Vanilie
  • Coaja de lamâie

Pentru umplutura de vişine:

  • 250 g mascarpone
  • 1 lingura zahar pudra
  • 500 g vişine fara sâmburi
  • 100 g zahar
  • 1 lingura amidon

Pentru bezea:

  • 3 albusuri de ou
  • 100 g zahar pudra
  • 200 g nuca prajita si macinata

Mai avem nevoie de zahar praf pentru pudrat.

Mod de preparare

 

Visinele le-am spalat, am scos sâmburii si le-am lasat cu zahar pâna ce au lasat sirop si zaharul s-a topit.

Le-am scurs apoi, siropul l-am amestecat cu o lingura de amidon si l-am fiert pâna ce s-a îngrosat. Am adaugat visinele si l-am lasat sa se raceasca.

Nuca am prajit-o si apoi am macinat-o.

Am pregatit aluatul.

Drojdia am amestecat-o cu o lingurita de zahar, am pus putina apa calduta si o lingura de faina. Am lasat-o sa creasca.

Faina am amestecat-o cu sarea si apoi cu untul si osanza. Am adaugat galbenusurile de ou, smântâna si drojdia, vanilia si coaja de lamâie.

Daca aluatul este prea tare, mai adaugati smântâna, iar daca este prea moale, adaugati faina.

Trebuie sa obtinem un aluat elastic.

Am împartit în doua, am acoperit cu folie si l-am lasat la frigider pâna ce am pregatit bezeaua.

Am mixat albusurile, am adaugat treptat zaharul pudra, iar la final, am încorporat nuca macinata.

Crema mascarpone am mixat-o cu zaharul pudra.

Am scos aluatul de la frigider si am întins o foaie pe o hârtie de copt.

Hârtia de copt a avut lungimea egala cu a tavii în care am copt prajitura.

Pe marginile mai lungi ale foii, am pus crema mascarpone, iar deasupra vişine cu jeleu.

Am rulat foaia peste umplutura, aducând-o înspre mijloc, dar lasând loc pentru bezea.

Am transferat cu grija foaia în tava, ajutându-ma de hârtia de copt. Am asezat-o astfel încât sa încapa si cea de-a doua foaie.

La fel am procedat si cu cealalta foaie.

Intre cele doua rulouri de pe margine, am pus bezeaua cu nuca.

Am pus tava la cuptor la 180 de grade C, pentru 40 de minute. Foaia trebuie sa fie coapta si bezeaua uscata.

Dupa ce s-a racit, am pudrat cu zahar.

 Dupa ce veti taia prajitura, veti vedea ca în sectiune va avea forma de ochelari sau de ochi. De aici si denumirea.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Ochelari" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (19)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert prajitura Ochelari

Postat de oanapl

Desert prajitura Ochelari

Afinele le pui pe foc cu 50g de zahar și le lași până ce au lasat sirop și zahărul s-a topit. Le scurgi apoi, siropul îl amesteci cu amidonul și îl fierbi pâna...

Citeste continuarea

Comentarii

la 01.10.2017, 15:39
am trecut reteta la favorite! Tare apetisanta!
la 01.10.2017, 16:03
Apetisanta
la 01.10.2017, 16:03
Multumesc Claudia
la 01.10.2017, 16:06
Foarte buni ochelaii!
la 01.10.2017, 17:05
Arata super!

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking