Desert prajitura Primavera

Postat de ancutsa in Prajituri
4 Feb 2020 | 1585 vizualizari
Desert prajitura Primavera

Pentru că toată lumea îmi cerea ceva dulce pentru week-end, am pregătit o prăjitură cu blat de cacao, glazură de ciocolată și frișcă în două culori. M-am jucat cu ornamente de decor de toate felurile și a ieșit așa veselă și primăvăratică, încât i-am spus Primavera. Pentru decor, am folosit frișcă două treimi simple, o treime colorată în roz, cu ce credeți? Cu zeamă de la salata de sfeclă roșie. Da, ați citit bine, deși lichidul conține oțet, după multe experimente în bucătărie, de Sărbători, când aveam mare nevoie să decorez turta dulce și nu mai aveam roșu, am testat la un moment dat și cu zeamă de la salata de sfeclă roșie și am fost foarte încântată pentru că este stabilă și la frișcă și la ciocolată albă. Amestecați bine, cu o linguriță și chiar dacă, la un punct, o să vi se pară că se brânzește, totuși continuați să amestecați până se omogenizează. Este o culoare frumoasă și naturală.

Ingrediente

  • Blatul:
  • 5 ouă,
  • Un praf de sare,
  • 1 lingură zeamă de lămâie,
  • 5 ml îndulcitor,
  • 5 linguri ulei,
  • 5 linguri apă rece,
  • 2 linguri cacao neagră,
  • 4 linguri făină,
  • 5 g praf de copt,
  • Glazura de ciocolată:
  • 100 g ciocolată neagră,
  • 200 ml lapte,
  • 25 g unt,
  • Decor:
  • 180 ml frișcă lichidă,
  • Zeamă de la salata de sfeclă roșie, după gust,
  • Ornamente de zahăr: fire colorate și inimioare Dr. Oetker, după gust

Mod de preparare

 

Mod de preparare:

Blatul:

Se bat, cu mixerul, albușurile cu un praf de sare, zeama de lămâie și îndulcitorul, până se fac spumă. Se adaugă treptat gălbenușurile, uleiul și apa, iar după ce se adaugă ingredientele uscate: praful de copt, cacaoa și făina, se amestecă de jos în sus cu o spatulă, pentru a păstra compoziția aerată. Se toarnă într-o tavă pregătită cu foaie de copt și se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, aprox 30 de minute. Se lasă la răcit.

 

Glazura de ciocolată:

Se pun într-un ibric laptele, untul și ciocolata neagră ruptă bucățele și se fierb pe foc mic. Aveți grijă pentru că atunci când amestecul fierbe, se umflă și trebuie dat de pe foc un pic, apoi se ține iar pe foc, până se îngroașă ușor. Se lasă la răcit câteva minute.

 

Montare:

Se taie prăjitura în pătrate sau în forma dorită și se glazurează cu ciocolată, sprijinind bucățile pe un grătar de răcire, deasupra unei tăvi.

 

Decor:

Se bate frișca lichida, cu mixerul, până devine cremoasă, dar nu vârtoasă. Se dă deoparte o treime din frișcă, într-un bol, pentru a o amesteca împreună cu zeama de la salata de sfeclă roșie, după gust. Va prinde o frumoasă nuanță de roz. Restul de frișcă se lasă albă. Se umple un poș cu cele două culori și se ornează prăjiturile. Acest efect îmi place mult, pentru că arată ca înghețata. Apoi se decorează cu bombonele și ce vă mai place și se dă la frigider, până la servire.

 

Timp de pregătire: aprox 1 h

Timp de coacere: 26 min

Porţii: 16

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/02/prajitura-primavera.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Primavera" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (14)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert rulada cu mascarpone si zmeura

Postat de andaoana

Desert rulada cu mascarpone si zmeura

In primul rand trebuie sa va spun ca am pregatit blatul intr-o tava 35 x30 cm pe care am pus hartie de copt. Intr-un vas punem ouale, apa si zaharul si le batem cu mixerul sau cu telul pana...

Citeste continuarea

Deserturi fursecuri fragede glazurate in ciocolata alba

Postat de anuta

Deserturi fursecuri fragede glazurate in ciocolata alba

Se amesteca untul (sau margarina) aflat la temperatura camerei cu zaharul turnat treptat, esenta, oul si galbenusurile adaugate cate unul. Se amesteca faina cu amidonul si apoi se incorporeaza...

Citeste continuarea

Comentarii

la 04.02.2020, 21:17
Ce Primăvară frumoasă și dulce...! În plus, îmi place mult că ai folosit un colorant natural...
la 04.02.2020, 21:22
A venit Primavara
la 04.02.2020, 21:24
la 04.02.2020, 21:51
la 04.02.2020, 21:59
Buna!

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking