Desert prajitura Romanita

Postat de merisor67 in Prajituri
8 Sep 2012 | 97270 vizualizari
Desert prajitura Romanita

Prajitura se numea "Petre Roman" si o am de pe vremea cand acesta era in gratiile fetelor prin '90 si ceva vreme, dar nu am putut sa trec denumirea asa cum o stiam ci i-am spus "Romanita" :)

Ingrediente

Blat (3 foi):

  • 6 oua
  • 6 linguri faina
  • 8 linguri zahar
  • 12 linguri apa
  • 12 linguri nuci macinate
  • coaja si zeama de lamaie
  • 1 plic praf de copt
  • zahar vanilat

Caramel:

  • 6 linguri zahar(cate 2 pentru fiecare foaie)

Crema de vanilie:

  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 1 L lapte
  • 4 linguri faina
  • 1 plic budinca de vanilie
  • sare
  • coaja si zeama de lamaie
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 1 pachet unt

Decor:

  • ciocolata rasa

Mod de preparare

Blat: Am separat albusurile de galbenusuri, iar albusurile le-am batut bine cu putina sare si zeama de lamaie pana s-au intarit. Am adaugat zaharul si zaharul vanilat apoi treptat apa. Galbenusurile le-am pus unul cate unul amestecand incet sa nu se lase compozitia. Pe urma am adaugat nuca macinata pusa cate putin, de fapt imprastiata usor deasupra compozitiei si am amestecat incet cu telul (nu am batut). La final am adaugat faina, praful de copt si coaja de lamaie rasa. Am impartit compozitia in trei parti egale si le-am copt pe rand in tava de 23x36 cm tapetata cu hartie de copt, la 180 grade, timp de 25 minute fiecare.

Am lasat foile la racit, timp in care am facut crema.

Crema de vanilie: Am amestecat galbenusurile cu zaharul in vasul in care am fiert crema, am adaugat putin lapte rece, apoi am pus budinca de vanilie si faina si am omogenizat. Restul de lapte l-am pus caldut peste compozitia din vas si am amestecat bine. Am adaugat un varf de lingurita de sare, coaja rasa de lamaie si am pus vasul la foc mic amestecand continuu sa nu se lipeasca. Cand a clocotit de trei ori am ridicat de pe foc si am incorporat untul tinut la temperatura camerei, apoi am lasat la racit. Dupa racire, am batut cele 4 albusuri ramase cu zaharul vanilat si zeama de lamaie si le-am incorporat in crema.

Peste cele trei foi am intins cate doua linguri de zahar caramelizat. Am ars zaharul intr-un ibric si cand s-a diluat complet l-am turnat pe foi si l-am intins imediat pe toata suprafata. Zaharul l-am ars separat pentru fiecare foaie. Dupa ce s-a racit zaharul ars pe foi am aranjat prajitura in felul urmator: am pus prima foaie inapoi in tava, am pus 1/3 dim crema, am nivelat, am pus urmatoarea foaie, la fel 1/3 din crema, ultima foaie si restul de crema si am ornat cu ciocolata rasa. Am dat la rece pana a doua zi. Zaharul ars s-a topit si a insiropat foile.

Pofta buna!

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Romanita" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (85)
Retete similare

Desert prajitura cu mere si crema de branza cu aroma de vanilie

Postat de oanapl

Desert prajitura cu mere si crema de branza cu aroma de vanilie

Pregătești, mai întâi, merele. Le cureți de coajă și semințe și le tai în cubulețe mari. Adaugi zahărul peste ele și le amesteci bine, apoi le pui pe foc...

Citeste continuarea

Musuroi de cartita

Postat de ralu_ca

Musuroi de cartita

Blatul: Galbenusurile se fraca cu uleiul si apa. Albusurilecu putina sare le batem cu mixerul foarte bine, apoi adaugam zaharul si mixam pana se topeste. Faina se cerne impreuna cu cacaua si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.09.2012, 15:36
Super, super, super
la 08.09.2012, 15:37
Rocsi
la 08.09.2012, 15:38
la 08.09.2012, 15:38
primesc si eu o felie
la 08.09.2012, 15:39
O da, am facut si eu prin anii '90 prajitura asta!Deliciosa si cam migaloasa, mi s-a parut pe atunci!

Vezi toate comentariile (85)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking