Ingrediente
Aluat:
- 500 g faina
- 4 oua
- 50 ml ulei
- 300 ml lapte caldut
- 2 linguri zahar brun
- 20 gr drojdie proaspata
- un praf de sare
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie
- 1 lingurita extract de vanilie
Sirop:
- 800 ml apa
- 250 g zahar brun
- 2 lingurite esente de rom
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie
Umplutura:
- 800 ml smantana pentru frisca rece
- 2 linguri zahar pudra
- 2 linguri zahar vanilat
In plus:
- 200 gr jeleu de zmeura pentru decor
- ulei si faina pentru tapetat formele
Mod de preparare
Pregateste mai intai maiaua pentru aluat. Dizolva drojdia in laptele caldut, adauga zaharul si 2 linguri de faina. Lasa la dospit 10-15 minute.
Bate ouale cu un praf de sare, coaja de lamaie si vanilie, adauga uleiul, apoi maiaua dospita si faina, putin cate putin. Nu trebuie framantat prea mult, ci doar pana aluatul devine omogen, moale si lipicios. Acopera cu un prosop si lasa-l la dospit intr-un loc cald, cam 30 de minute.
Tapeteaza formele cu ulei si faina, apoi pune aluatul cu ajutorul unei linguri. Acopera din nou formele si lasa-le la dospit inca 30 de minute. Pune apoi tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, cam 20-30 de minute, pana se rumenesc deasupra. Mare atentie, sa nu deschizi deloc cuptorul pe timpul coacerii!
Intre timp, prepara siropul: pune apa la fiert impreuna cu zaharul si lasa-l sa fiarba 5 minute. Opreste focul, iar cand s-a racorit putin adauga coaja de lamaie si esenta de rom. Scoate tava si lasa savarinele sa se raceasca. Taie apoi un capacel, dar nu de tot si scufunda-le in sirop. Asaza-le apoi pe o tava.
Umplutura: Mixeaza smantana rece, din frigider, iar cand incepe sa se ingroase, adauga zaharul pudra si zaharul vanilat. Topeste putin pe foc jeleul de zmeura ca sa devina mai fluid si lasa-l sa se raceasca.
Si acum, hai sa umplem savarinele! Pune in fiecare frisca din belsug si unge capacele cu jeleu de zmeura. Pune-le la frigider 2-3 ore inainte de servire.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura savarina de casa" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (9)
|