Desert prajitura Sfintilor Constantin si Elena

Postat de Constelatialeu in Prajituri
21 Mai 2022 | 4249 vizualizari
Desert prajitura Sfintilor Constantin si Elena

Pentru ca am si eu in familie sarbatoriti am zis sa fac si ceva dulce, asa ca de sarbatoare. Nu prea sunt in parametrii optimi dar pana la urma am incropit o prajitura, nu este ea chiar aspectoasa dar e gustoasa ( asa au zis cei care au mancat, eu nu zic sa nu ma laud).

Ingrediente

  • Foaie de bezea cu alune de padure tava dimensiuni 25/35 cm
  • 150 g albusuri
  • 150 g zahar
  • 100 g alune de padure prajite si macinate
  • 20 g amidon
  • 20 g cacao
  • un praf de sare
  • Foaie cu bezea si nuca macinata 2 buc, se repeta cantitatile
  • 150 g albus
  • 150 g zahar
  • 120 g nuca prajita si macinata
  • 20 g amidon
  • un praf de sare
  • Crema
  • 600 g smantana pentru frisca 30 % grasime ( de preferat sa fie mai grasa 36 sau chiar 40% grasime)
  • 300 g lapte condensat
  • 1 pliculet vanilie bourbon
  • Ciocolata rasa, presarata peste crema
  • Ciocolata topita pentru glazurat
  • cirese confiate pentru ornat

Mod de preparare

Foaie de bezea cu alnune de padure : Pentru ca am multe albusuri stranse la congelator si pentru ca imi plac mult foile de bezea cu nuca, alune sau simple, imi place sa le umplu cu diverse creme. Albusurile decongelate le-am pus intr-un castron am adaugat un praf de sare si am mixat bine, am adaugat zaharul si am mixat pana am obtinut o bezea tare. Separat am amestecat alunele prajite si macinate cu amidon si cacao, apoi le-am adaugat peste bezea si le-am incorporat cu miscari lente de jos in sus. Am tapetat cu hartie de copt o tava cu dim de 25/35 cm si inaltime de cca5-6 cm. Am intins unuform compozitia in tava, am bagat tava la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cca 20-25 min sau pana cand se dezlipesc usor marginile de hartia de copt. Am scos foaia din cuptor si din tava si am desfacut repede hartia de copt, am lasat sa se raceasca  bine, eu am facut foile cu o zi inainte.

Foaie de bezea cu  nuca macinata : Albusurile decongelate le-am pus intr-un castron am adaugat un praf de sare si am mixat bine, am adaugat zaharul si am mixat pana am obtinut o bezea tare. Separat am amestecat nuca prajita si macinata cu amidon , apoi le-am adaugat peste bezea si le-am incorporat cu miscari lente de jos in sus. Am tapetat cu hartie de copt o tava cu dim de 25/35 cm si inaltime de cca5-6 cm. Am intins unuform compozitia in tava, am bagat tava la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cca 20-25 min sau pana cand se dezlipesc usor marginile de hartia de copt. Am scos foaia din cuptor si din tava si am desfacut repede hartia de copt, am lasat sa se raceasca  bine. Am repetat inca odata toata procedura. Am avut nevoie de 2 foi  cu nuca.

Dupa ce sau racit foile le-am asezat una peste alta si le-am taiat marginile.

Crema : Smantana pentru frisca si lapte condensat le-am scos de la frigider, trebuie sa fie reci, le-am asezat intr-un castron de inox pe care l-am tinut 30 min la frigider, apoi am inceput sa mixez, la inceput la viteza mai mica, apoi la viteza mare, pana am obtinut o crema ferma, la final am adaugat si vanilia bourbon si am mai mixat 1 min. Am dat-o la rece pana am asamblat prajitura

Asamblare : Am asezat prima foaie de bezea cu nuca, am intins o parte din crema peste care am ras putina ciocolata, peste crema am asezat foaia de bezea cu alune de padure, crema si ciocolata rasa, apoi ultima foaie de bezea cu nuca. Am oprit crema si pentru ornat. Deasupra prajiturii am turnat ciocolata topita. Am dat prajitura la frigider vreo 1 ora, apoi cu ajutorul unui cutit trecut prin apa fierbinte am portionat prajitura, apoi am decorat-o cu crema oprita si deasupra am pus cate-o cireasa confiata.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Sfintilor Constantin si Elena" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (9)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert negresa cu gem de gutui si branza

Postat de oanapl

Desert negresa cu gem de gutui si branza

Pentru blat: Pui ciocolata în 80g cafea fierbinte și o lași să se topească amestecând ușor. Dacă nu se topește perfect se poate pune amestecul pe baie de aburi. Lași să se...

Citeste continuarea

Desert prajitura cu crema de lamaie

Postat de Constelatialeu

Desert prajitura cu crema de lamaie

Blat : Am folosit o tava cu dimensiunile de 36/23 cm si am copt doua foi de blat. Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, apoi am adaugat zaharul si am mixat pana am obtinut o bezea tare....

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.05.2022, 20:49
Super prajiturica!
la 22.05.2022, 08:48
Delicioasa!
la 22.05.2022, 19:16
la 23.05.2022, 17:39
La multi ani si multa sanatate Costel, cumnat de Cleme! Delicioasă bezelata asta. M-ai omorât cu foile din bezea cu diverse oleaginoase! Super idee!
la 25.05.2022, 14:10
Delicioasa

Vezi toate comentariile (9)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking