Desert prajitura Somloi

Postat de Ina in Torturi
26 Ian 2012 | 117834 vizualizari
Desert prajitura Somloi

Aceasta prajitura-tort am servit-o pentru prima data asta-toamna, la un restaurant cu specific unguresc, din Sinaia (Pensiunea Alex). Portia avea 330g si costa doar 16 lei. Am gasit restaurantul intamplator, cand ne intorceam pe jos de la cota 1400 si ne scazuse glicemia :))), dar am revenit si in alte seri pentru ca meniurile lor ne atrageau ca un magnet. Ultimele doua poze reprezinta portiile servite la restaurant (pacat ca n-am adaugat si eu ciocolata lichida la servire :S )

Ingrediente

Blatul cu vanilie:

  • 3 oua 
  • 1 lingura apa fierbinte
  • 4 linguri de zahar
  • 4 linguri de faina
  • ½ lingurita praf de copt
  • 3-4 picaturi esenta vanilie
  • 1 praf de sare  

Blatul cu cacao:

  • 3 oua
  • 1 lingura apa fierbinte
  • 4 linguri de zahar
  • 3 linguri de faina
  • 1 lingura cacao
  • ½ lingurita praf de copt
  • 1 praf de sare

Blatul cu nuca:

  • 3 oua
  • 1 lingura apa fierbinte
  • 4 linguri de zahar
  • 3 linguri de faina
  • 1 lingura nuca macinata
  • ½ lingurita praf de copt
  • 1 praf de sare

Sirop:  

  • 80 gr zahar
  • 100 ml apa
  • 2 fiole cu esenta de rom 

Crema:  

  • 800 ml lapte
  • o esenta de vanilie
  • 300 gr zahar
  • 150 gr faina
  • 3 oua

Decor:

  • miez  de nuca
  • stafide
  • frisca

Mod de preparare

Blat de vanilie : Separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu un praf de sare, adaugam zaharul si continuam sa mixam pana obtinem o spuma tare. Incorporam pe rand galbenusurile, apoi adaugam si apa fierbinte, esenta de vanilie, iar mai apoi faina amestecata cu praful de copt. Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Coacem in cuptorul preincalzit, aprox 15-20 minute.

Pentru blatul de cacao procedam la fel ca la blatul cu vanilie: separam albusurile de galbenusuri, in albusuri punem un praf de sare si incepem sa mixam. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o spuma consistenta. Incorporam pe rand galbenusurile, apoi adaugam si apa fierbinte, faina amestecata cu cacaua si praful de copt. Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Coacem cca 15-20 minute, in cuptorul preincalzit.

La blatul cu nuca urmam acelasi procedeu ca la celelalte 2 blaturi : Mixam albusurile cu un praf de sare pana obtinem o spuma tare, adaugam zaharul si continuam sa mixam. Incorporam  galbenusurile, adaugam si apa fierbinte, iar mai apoi faina amestecata cu nuca macinata si praful de copt.  Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptorul preincalzit aprox 15-20 minute.

In timp ce  blaturile  se racesc, pregatim siropul cu care le vom insiropa. Punem apa si zaharul intr-un vas pe foc si lasam sa fiarba pana se topeste complet zaharul si se ingroasa putin siropul. Oprim focul si adaugam esenta de rom.

Crema de vanilie:  Intr-o cratita adanca turnam jumatate din cantitatea de lapte si adaugam esenta de vanilie. Separam ouale si adaugam galbenusurile in cealalta jumatate din cantitatea de lapte,  adaugam si jumatate din zahar si faina. Amestecam bine cu telul para si trecem prin sita in laptele de pe foc. Amestecam continuu, pentru a evita formarea cocoloaselor,  pana se ingroasa crema. Albusurile le batem spuma tare cu zaharul ramas si le incorporam usor in crema usor calduta.

Asamblare: Asezam blatul cu vanilie pe un platou mare sau in tava, il insiropam si-l acoperim cu 1/3 din crema de vanilie. Presaram nuca macinata, asezam blatul cu cacao, insiropam, intindem a 2-a parte din crema si presaram iar nuca macinata si stafide. Deasupra asezam blatul cu nuca, insiropam, intindem restul de crema si presaram iar nuca macinata si stafide.

Decoram cu frisca, bucati de ciocolata, nuci si stafide.

Reteta este preluata de la deliciousflavours , careia-i multumesc din suflet pentru minunatul desert ! :-*

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Somloi" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (87)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tort de ciocolata

Postat de mirela0911

Tort de ciocolata

Blatul 1: Se bat albusurile spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul pe rand mixand bine dupa fiecare. Se pune apa si uleiul, apoi galbenusurile cate unul si se mixeaza incet. Faina se...

Citeste continuarea

Desert tort spirala cu 2 mousse-uri si glazura oglinda

Postat de momo121

Desert tort spirala cu 2 mousse-uri si glazura oglinda

Pentru Rulada:      Separam albusurile de galbenus.      Albusurile le batem spuma cu praful de sare, pe urma punem zaharul si mixam usor pana se topeste, pe...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.01.2012, 09:11
Vai mama...
la 26.01.2012, 09:15
Am inceput sa scriu de aseara si-am obosit )))))
la 26.01.2012, 09:16
Nu putem ca noi sa punem poze , iar Mircea sa faca un program care sa ghiceasca reteta? Sau sa scrie el retetele ))
la 26.01.2012, 09:30
ce minunatii, asa in doua zile...salau, pui impanat, somloi...
orgii culinare, de-a dreptul !
la 26.01.2012, 09:36
Ina, eu cred ca poate, dar nu vrea. Asa de-al dracului...

Vezi toate comentariile (87)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking