Desert prajitura Toblerone

Postat de RODIMUR in Prajituri
23 Noi 2020 | 3876 vizualizari
Desert prajitura Toblerone

Pentru acest sfârșit de săptămână am făcut o prăjitură cu multă ciocolată, o prăjitură la care mă gândeam de mult timp și pe care am denumit-o după delicioasele tablete de ciocolată elvețiană pe care le-am folosit ca decor. Am făcut blatul cu o seară înainte, iar crema de ciocolată albă, cu unt și mascarpone am făcut-o a doua zi, după rețeta mea: https://www.bucataras.ro/retete/crema-de-ciocolata-alba-cu-mascarpone-si-unt-93792.html Până să vină ciocolata de calitate din Cămara Bucătărașului, am folosit ciocolată albă din comerț, dar chiar și-așa, tot a ieșit o bunătate greu de refuzat. În plus, mi se pare frumos aspectul interesant al prăjiturii, cu piramidele de ciocolată albă, sau cu lapte, fiecare având gravată câte o literă din denumirea ei. Îmi place ca prăjiturile (și torturile) să nu semene între ele, să aibă fiecare un aspect diferit... Din ingredientele de mai jos, după îndepărtarea marginilor, am avut 24 de prăjituri (tot atâtea câte ”piramide” de ciocolată aveam), cam câte 2 bucăți/porție.

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 ouă
  • 150 grame de zahăr tos
  • 150 grame de făină albă
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • 1 praf de sare extrafină
  • Pentru cremă:
  • 250 grame de ciocolată albă
  • 250 grame de mascarpone
  • 200 grame de unt (peste 80%)
  • 1 linguriță esență de vanilie (rom)
  • Pentru sirop:
  • 4 linguri de zahăr tos
  • 150 ml de apă
  • 1 linguriță de esență de rom
  • Pentru decor:
  • fulgi de ciocolată
  • 1 tabletă de ciocolată albă Toblerone
  • 1 tabletă de ciocolată cu lapte Toblerone

Mod de preparare

Mai întâi se face blatul, chiar cu o zi înainte, dacă este cazul. Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează mai întâi cu un praf de sare, iar când încep să ia volum, se adaugă treptat zahărul tos și cel vanilinat, mixându-se întruna.

Când s-a adăugat tot zahărul și nu se mai simte, se adaugă pe rând gălbenușurile și la urmă se încorporează făina, puțin câte puțin, având grijă să nu ”cadă” compoziția.

Se toarnă compoziția într-o tavă dreptunghiulară prevăzută cu hârtie de copt (sau unsă cu unt) și apoi se dă la cuptor, la foc mediu, până ce crește și se rumenește frumos. Se verifică dacă s-a copt, cu o scobitoare și apoi se oprește focul de la aragaz și se mai lasă puțin tava cu blatul în cuptorul cu ușa întredeschisă. Apoi se scoate și se lasă să se răcorească de tot, după care se poate tăia în două foi similare.

Pentru prepararea cremei, se mărunțește ciocolata albă și se topește la bain-marie. Când s-a topit, se ia vasul cu ciocolata lichidă de pe foc și se lasă să se răcorească, amestecând totuși în ea, din când în când, pentru a nu face crustă.

Separat se mixează spumă untul moale cu crema de mascarpone și se adaugă o linguriță de esență de vanilie/rom. Apoi se încorporează această cremă, puțin câte puțin, în ciocolata topită și răcorită (dar nu răcită definitiv, ca să nu se solidifice din nou!) și se amestecă pentru omogenizare. Odată crema terminată, se dă la frigider, până ce se pregătesc celelalte.

Se face un sirop din 4 linguri de apă și 150 ml de apă. După ce fierbe 1-2 minute, se ia de pe foc și se lasă la răcit, după care se adaugă esență de rom/vanilie.

Blatul se taie orizontal în două foi similare și se însiropează foaia de la bază. Se unge foaia cu jumătate din cremă și se acoperă cu cealaltă foaie de blat, însiropată și ea, pe partea care se suprapune. Se unge și cea de-a doua foaie de blat, după care se taie marginile prăjiturii, de jur împrejur.

Se taie/rup ”piramidele” de ciocolată Toblerone și se presară fulgi de ciocolată pe toată suprafața prăjiturii. Se porționează prăjitura în 24 de bucăți pătrate, tot atâtea câte ”piramide” de ciocolată Toblerone sunt în cele două tablete.

Se decorează fiecare prăjitură cu o ”piramidă” de Toblerone și se dau la rece, până ce se termină.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Toblerone" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (26)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tiramisu reţetă originală, cu capsuni

Postat de Oana

Tiramisu reţetă originală, cu capsuni

Tiramisu reţetă originală Mixati galbenusurile cu zaharul pudra la viteza maxima, pana se intaresc si devin spumoase Amestecati apoi cu mascarpone rece, putin cate putin, mixand la viteza...

Citeste continuarea

Tarta rustica cu prune si nuci

Postat de rocsi_1612

Tarta rustica cu prune si nuci

Aluatul: Intr-un bol punem margarina rece taiata cubulete. Adaugam faina, zaharul, zaharul pudra cu pastai de vanilie, sarea, coaja rasa de lamaie si amestecam cu degetelele pana obtinem un...

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.11.2020, 06:41
foarte apetisanta!
la 23.11.2020, 07:59
Mulțumesc frumos, Claudia!
la 23.11.2020, 09:24
la 23.11.2020, 10:05
la 23.11.2020, 10:59
Delicioasa!

Vezi toate comentariile (26)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking