Mai întâi se face blatul, chiar cu o zi înainte, dacă este cazul. Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează mai întâi cu un praf de sare, iar când încep să ia volum, se adaugă treptat zahărul tos și cel vanilinat, mixându-se întruna.
Când s-a adăugat tot zahărul și nu se mai simte, se adaugă pe rând gălbenușurile și la urmă se încorporează făina, puțin câte puțin, având grijă să nu ”cadă” compoziția.
Se toarnă compoziția într-o tavă dreptunghiulară prevăzută cu hârtie de copt (sau unsă cu unt) și apoi se dă la cuptor, la foc mediu, până ce crește și se rumenește frumos. Se verifică dacă s-a copt, cu o scobitoare și apoi se oprește focul de la aragaz și se mai lasă puțin tava cu blatul în cuptorul cu ușa întredeschisă. Apoi se scoate și se lasă să se răcorească de tot, după care se poate tăia în două foi similare.
Pentru prepararea cremei, se mărunțește ciocolata albă și se topește la bain-marie. Când s-a topit, se ia vasul cu ciocolata lichidă de pe foc și se lasă să se răcorească, amestecând totuși în ea, din când în când, pentru a nu face crustă.
Separat se mixează spumă untul moale cu crema de mascarpone și se adaugă o linguriță de esență de vanilie/rom. Apoi se încorporează această cremă, puțin câte puțin, în ciocolata topită și răcorită (dar nu răcită definitiv, ca să nu se solidifice din nou!) și se amestecă pentru omogenizare. Odată crema terminată, se dă la frigider, până ce se pregătesc celelalte.
Se face un sirop din 4 linguri de apă și 150 ml de apă. După ce fierbe 1-2 minute, se ia de pe foc și se lasă la răcit, după care se adaugă esență de rom/vanilie.
Blatul se taie orizontal în două foi similare și se însiropează foaia de la bază. Se unge foaia cu jumătate din cremă și se acoperă cu cealaltă foaie de blat, însiropată și ea, pe partea care se suprapune. Se unge și cea de-a doua foaie de blat, după care se taie marginile prăjiturii, de jur împrejur.
Se taie/rup ”piramidele” de ciocolată Toblerone și se presară fulgi de ciocolată pe toată suprafața prăjiturii. Se porționează prăjitura în 24 de bucăți pătrate, tot atâtea câte ”piramide” de ciocolată Toblerone sunt în cele două tablete.
Se decorează fiecare prăjitură cu o ”piramidă” de Toblerone și se dau la rece, până ce se termină.