Desert prajitura tricolora

Postat de momo121 in Prajituri
1 Mar 2020 | 2518 vizualizari
Desert prajitura tricolora

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam  2 pungunte de piureuri de fructe pe care le tot invarteam prin congelator (fructe de padure si zmeura) si ca sa nu le stric aroma, am impartit prajitura in jumatate. :) asa pot zice ca am facut 2 prajituri :)) Foarte gustoasa si foarte apreciata de cine a reusit sa guste din ea, deoarece s-a terminat destul de repede. Gustul de ciocolata din blat cu aroma de vanilie din crema si bineinteles stratul de fructe de deasupra face ca prajitura sa fie excelenta!:x  P.S. Denumirea prajiturii mi-a venit pe loc, la cum arata :x 

Ingrediente

  • Pentru blatul de ciocolata:
  • 120 g unt
  • 100 g ciocolata (50% cacao)
  • 150 g faina
  • 6 oua
  • un praf de sare
  • 175 g zahar
  • 30 g cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
  • Pentru sirop:
  • 200 ml apa
  • 30 g zahar pudra
  • esenta de vanilie
  • Pentru mousse de vanilie:
  • 6 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 600 ml lapte
  • esenta de vanilie
  • 40 g faina
  • 40 g amidon de porumb
  • 6 foi de gelatina sau 10 g gelatina granule
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar pudra vanilat
  • Pentru jeleu:
  • 300 g piure de fructe de padure indulcit obtinut din 450-500 g fructe de padure+ 125 g zahar si trecute prin sita
  • 2 foi jumatate de gelatina + apa rece
  • 300 g piure indulcit de zmeura obtinut din 450-500 g zmeura + 125 g zahar si trecute prin sita
  • 2 foi jumatate de gelatina + apa rece

Mod de preparare

Pentru blat:
      Intr-un bol punem untul si ciocolata taiate marunt si le topim la micounda sau le punem intr-un ibric si le topim la foc mic (cum va este mai usor), apoi lasam sa se racoreasca.
      Separam ouale, albusurile le batem spuma cu praful de sare, dupa cateva minute adaugam zaharul si mixam bine pana se topeste tot zaharul. Galbenusurile le adaugam unul cate unul, mixand continuu pana la omogenizare.
     Punem faina amestecata cu praful de copt, bicarbonatul si cacaoa, dar atentie, punem treptat in 2-3 transe si amestecam usor cu o paleta de silicon sau de lemn pana incorporam totul foarte bine. La final, adaugam ciocolata topita cu untul si omogenizam.
    Turnam compozitia rezultata intr-o tava mare, de aragaz, tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 180°C pentru 15-20 minute.
    Cand este gata il lasam sa se raceasca complet.

 Pentru sirop:
     Punem pe foc, intr-un ibric apa cu zaharul si lasam la foc mare 2-3 minute , apoi dam deoparte, adaugam vanilia si lasam sa se raceasca.

Pentru mousse-ul de vanilie:
     Galbenusurile le amestecam bine cu zaharul si zaharul vanilat, apoi punem faina cu amidonul cernute, pentru a evita cocoloasele si omogenizam.
     Separat, punem la incalzit laptele impreuna cu esenta de vanilie (dupa gust) pana la punctul de fierbere.
     Turnam in fir subtire laptele peste galbenusuri amestecand continuu, apoi transferam din nou pe foc, amestecand mereu pana ce compozitia se ingroasa.
     Dam deoparte si lasam sa se raceasca complet acoperit cu o folie de plastic in contact cu crema (asta pentru a nu forma coaja).
    Mixam smantana pentru frisca impreuna cu zaharul pudra pana devine spumoasa.
    Gelatina o hidratam in apa rece, apoi o incalzit cateva secunde la microunda si o turnam peste crema de vanilie si mixam bine.
    Peste frisca batuta adaugam crema de vanilie in 3,4 transe si mixam pana obtinem o crema omogena.

    Intr-o tava mare asezam blatul, ii punem de jur imprejur niste pereti detasabili (sau carton), il insiropam si turnam crema de vanilie, nivelam frumos si dam la frigider pana se intareste.

Pentru jeleu:
   Punem 5 foi de gelatina in apa rece.
   Incalzim ambele piureuri de fructe, dar separat si peste fiecare punem cate 2 foi si jumatate de gelatina.
    Lasam sa ajunga la temperatura camerei, apoi pe jumatate de prajitura turnam piureul de zmeura, iar pe cealalta jumatate, piureul de fructe de padure.
    Dam la frigider pana se intareste jeleul, ideal ar fi pana a doua zi.

Scoatem cu grija peretii din jurul prajiturii si o portionam in dreptunghiuri medii, iar pentru un aspect mai frumos ornam cu diverse bombonele si creioane de scris.

Pofta buna!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura tricolora" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (13)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Prajitura cu mere si ananas in vasul Zepter

Postat de camelia75

Prajitura cu mere si ananas in vasul Zepter

1.Puneti in vasul Zepter untul,zaharul(cele 4 linguri),zaharul vanilat si le lasati pana cand untul se topeste.(Amestecati continuu) 2.Asezati merele taiate felii si stropite cu putina zeama de...

Citeste continuarea

Cornulete fragede cu gem de mere cu gutui

Postat de rocsi_1612

Cornulete fragede cu gem de mere cu gutui

Mixam untura cu zaharul, apoi adaugam smantana. Incorporam ouale, unul cate unul, apoi praful de copt si coaja rasa de lamaie. Cernem faina, o punem treptat, pana obtinem un aluat omogen si foarte...

Citeste continuarea

Comentarii

la 01.03.2020, 09:18
la 01.03.2020, 09:41
Excelentă...!
la 01.03.2020, 10:25
Buna!
la 01.03.2020, 11:33
Arata delicios Daniela!
la 01.03.2020, 12:10
Delicioasa tricolora !

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking