Desert prajitura Trio cu mere si crema in doua culori

Postat de merisor67 in Prajituri
26 Ian 2020 | 7293 vizualizari
Desert prajitura Trio cu mere si crema in doua culori

Pot să vă spun că a fost foarte apreciată combinația aceastei prăjituri, de cei care au savurat-o! Și nu se prepară greu deloc, dacă sunteți familiarizați cu foile pe dosul tăvii. Necesită doar puțin mai multă răbdare, mai ales pentru că nu se poate servi imediat ci în câteva ore, iar pofta va fi mare, mare. :)

Ingrediente

  • Pentru aluat de foi pe dosul tăvii:
  • 1 ou mediu
  • 150 g smântână de consum
  • 150 g unt cu 82% grăsime
  • 450 g făină
  • 20 g cacao
  • 1 praf de sare
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 2 lingurițe esență de rom
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • Pentru compoziția de mere:
  • 1 kg mere acrișoare
  • 50 g zahăr
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 50 g unt
  • 1 lingură griș
  • Pentru crema în două culori:
  • 1500 ml lapte
  • 100 g amidon
  • 100 g zahăr
  • 1/4 linguriță sare
  • 200 g ciocolată albă
  • 200 g ciocolată amăruie
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 2 lingurițe esență de rom
  • 500 g mascarpone
  • În plus:
  • 450 g biscuiți petit beurre
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor

Mod de preparare

Pentru compoziția de mere, curățăm merele, le trecem prin robot, urmărind să obținem bucățele neuniforme, că dau mai bine ca aspect. Adăugăm zahărul și transferăm vasul pe foc, amestecând constant în mere să se caramelizeze uniform. Când sunt bine pătrunse și s-a format sirop, adăugăm scorțișoara, încorporăm untul, adăugăm grișul, amestecăm bine până se omogenizează și stingem focul. Dăm compoziția de mere la rece.

Pentru crema în două culori, amestecăm amidonul cu puțin lapte rece, iar restul de lapte îl punem la fiert cu puțină sare. Când atinge punctul de fierbere, adăugăm zahărul și, în fir subțire, amidonul diluat în laptele rece, amestecând intens pentru omogenizare. Fierbem crema până se îngroașe ca o budincă, apoi stingem focul și o împărțim în două părți egale. Într-o parte adăugăm ciocolata albă ruptă în bucăți și esența de vanilie. În cealaltă parte adăugăm ciocolata neagră și esența de rom. Amestecăm intens în creme până când ciocolatele sunt topite și cremele omogenizate. Le lăsăm la rece, după care încorporăm câte 250 g de mascarpone în fiecare.

Pentru prepararea foilor pe dosul tăvii, cernem 1/2 din cantitatea de făină, într-un vas și o amestecăm cu praful de copt și bicarbonatul. Frecăm untul moale cu zahărul și un praf de sare, adăugăm oul și smântâna și omogenizăm amestecul. Facem o adâncitură la mijloc și punem acolo amestecul de mai sus, apoi încorporăm făina de pe margini. Până aici folosim mixerul cu brațele  pentru prăjituri. Apoi putem folosi brațele pentru aluaturi. Împărțim compoziția în două părți aproximativ egale. Într-o parte adăugăm cacaua, esența de rom și făină cât să obținem un aluat nelipicios, dar nu foarte ferm. În cealaltă parte adăugăm esența de vanilie și restul de făină, dar la fel trebuie să obținem un aluat nelipicios. Lăsăm cele două aluaturi la odihnit 15 minute, acoperite cu folie, timp în care preîncălzim cuptorul la 180 de grade. Apoi, întindem aluaturile, pe rând, pe dosul tăvii unsă cu ulei și tapetată cu făină. Coacem cele două foi pentru 3-4 minute fiecare, la 180 de grade, apoi le lăsăm să se răcească.

Cum asamblăm prăjitura? Așezăm în interiorul tăvii foaia albă și întindem peste ea crema cu ciocolată amăruie. Nivelăm crema bine și așezăm peste ea un rând de biscuiți. Peste biscuiți întindem compoziția de mere, iar peste aceasta un alt rând de biscuiți. Urmează crema cu ciocolată albă și la final foaia de aluat cu cacao. Acoperim prăjitura cu o folie, punem un tocător peste ea și o dăm la rece pentru 3-4 ore, sau de pe o zi pe alta, dacă avem răbdare. Decorăm prăjitura cu zahăr pudră, folosind diverse ustensile pentru decor, niște forme de silicon cu decupaje, în cazul meu. O porționăm folosind un cuțit cu lamă subțire pe care o trecem prin apă rece la fiecare tăietură.

Să vă fie de folos!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Trio cu mere si crema in doua culori" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (22)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Prajitura cu foi din bulion

Postat de comanligia

Prajitura cu foi din bulion

Intr-un castron amestecam uleiul si zaharul pana se topeste. Adaugam bicarbonatul stins in putina zeama de lamaie. Adaugam faina si grisul(eu nu am pus) si amestecam apoi framantam pana...

Citeste continuarea

Prăjitură marmorată cu caise şi cremă de zmeură

Postat de diaconta

Prăjitură marmorată cu caise şi cremă de zmeură

Pentru început am pregatit blatul. Am separat albusurile de galbenusuri. Intr-o cratita am pus zaharul cu cele 5 linguri de apa si zeama de lamâie. Cât timp am mixat...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.01.2020, 11:56
la 26.01.2020, 12:11
Ce fain arata si sigur a fost delicioasa!
la 26.01.2020, 12:14
Mulțumesc, Mirela! Daa, tare bună a fost!
la 26.01.2020, 12:14
Diana
la 26.01.2020, 12:22
Ce bine arată...!

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking