Desert prajitura Verdens Beste

Postat de Moni_alex in Prajituri
22 Mar 2018 | 9308 vizualizari
Desert prajitura Verdens Beste

O prajitura cu foi crocante cu fulgi de migdale prajiti si crema fina de vanilie A devenit preferata mamei de cand am pregatit-o si a gustat-o 

Ingrediente

Aluatul pentru foaie

  • 100 g unt cu 80% grasime
  • 4 oua
  • 50 g zahar tos + 50 g zahar pudra
  • o lingurita extract de vanilie
  • un praf de sare
  • 75 ml lapte rece
  • 100 g faina

Bezea

  • 4 albusuri
  • 200 g zahar
  • un praf de sare
  • cateva picaturi esenta de vanilie
  • 150 g fulgi de migdale

Crema

  • 500 ml lapte
  • 4 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • un praf de sare
  • miezul de la o jumatate de pastaie de vanilie sau o lingurita extract de vanilie
  • 50 g amidon
  • 400 ml smantana neindulcita pentru frisca 35% grasime

Mod de preparare

Crema

Am inceput cu prepararea crema deoarece trebuie lasata cateva ore la frigider pentru a se intari.

Se pune laptele pe foc intr-o cratita impreuna cu pastaia de vanilie despicata.

Ouale se separa si galbenusurile se mixeaza cu zaharul, sarea si la final se adauga amidonul. Cand laptele este fierbinte, se scoate pastaia de vanilie si se adauga  mixul de galbenusuri. Se amesteca bine cu telul si crema se fierbe la foc mic pana se intareste si nu se mai simte gustul de amidon.

Dupa ce s-a intarit crema, o rasturnam intr-un castron, o nivelam si o acoperim cu folie alimentara pentru a nu prinde crusta. Se lasa sa se raceasca si se da la frigider 3-4 ore.

Foaia

Fulgii de migdale i-am prajit intr-o tigaie la foc mic pana s-au rumenit putin.

 Untul moale impreuna cu sarea, zaharul pudra si extractul de vanilie se mixeaza pana devine spumos. Se adauga cele 4 galbenusuri pe rand, unul cate unul si se amesteca bine dupa fiecare galbenus pana se incorporeaza. Se adauga faina cernuta si apoi laptele rece si se mixeaza bine.

Separat se bat spuma cele 4 albusuri cu un praf de sare, se adauga cele 50 g de zahar tos si se mixeaza pana se topeste zaharul si rezulta o bezea tare si lucioasa.

Albusurile batute spuma se adauga peste compozitia din vas si se incorporeaza usor cu spatula sau cu o lingura de lemn.  

Bezeaua

Pentru bezea se bat spuma cele 4 albusuri ramase de la crema de vanilie cu un praf de sare. Se adauga treptat zaharul si vanilia si se mixeaza pana se obtine o spuma tare si densa, lucioasa.

Se tapeteaza cu hartie de copt o tava cu dimensiunile de 30 x 40 cm.

Se toarna in tava aluatul si se niveleaza cu o spatula. Peste aluatul crud  se intinde bezeaua si se netezeste iar deasupra se presara fulgii de migdale prajiti.

 Se da foaia la cuptorul preincalzit la 180 C pentru 40-45 minute . Foaia trebuie sa ramana deschisa la culoare iar fulgii putin rumeniti.

Dupa ce s-a copt foaia se scoate din tava cu hartia de copt cu tot si se aseaza pe  un gratar.

Se lasa la racit iar hartia de copt se desprinde dupa ce s-a racit complet pentru ca foaia se sfarama usor. Dupa ce s-a racit foaia se taie pe lung obtinand doua foi.

Smantana rece din frigider se bate la viteza mare cu mixerul pana se obtine o frisca tare. 

Se scoate crema de vanilie din frigider si se mixeaza putin cat sa se inmoaie.

Se adauga treptat  frisca batuta in crema putin cate putin si se amesteca usor cu o spatula pana se incorporeaza bine in crema.

Asamblare prajitura

Pe o tava am pus prima foaie cu fulgii de migdale deasupra si am adaugat  toata crema de vanilie cu frisca, iar deasupra se pune a doua foaie.

Se aranjeaza marginile si se preseaza usor.

Am lasat prajitura la frigider pana a doua zi.

Se portioneaza dupa preferinte.

Delicioasa! 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Verdens Beste" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (18)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Cozonac floare, cu nuca si finetti

Postat de merisor67

Cozonac floare, cu nuca si finetti

Recomandat este ca toate ingredientele sa fie tinute la temperatura camerei cu cateva ore inainte de preparare. Faina trebuie cernuta de doua ori pentru a deveni pufoasa. Incepem cu...

Citeste continuarea

Prajitura cu mac, visine si coacaze rosii

Postat de privatelaura

Prajitura cu mac, visine si coacaze rosii

Pastram ingredientele 2 ore la temperatura camerei. Pregatim o tava cu hartie de copt. Pornim cuptorul. Spalam ouale. Separam galbenusurile de albusuri. Intr-un castron, cu ajutorul unui...

Citeste continuarea

Comentarii

la 22.03.2018, 01:10
la 22.03.2018, 04:51
Vai cum arata !!! Cred ca ar fi si am ea
la 22.03.2018, 06:40
Cred ca e un deliciu !
la 22.03.2018, 07:01
Cred ca e buna rau! Am bagat-o la seif!
la 22.03.2018, 07:41
Arata minunat!

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking